Ezo

2-es babák

2-es babák: A számmisztika szerint mindenki 2-es, aki 2-án, 11-én, 20-án vagy 29-én született.


Jellemzői: A 2-es babák, kisgyermekek kedvesek, alkalmazkodóképesek és türelmesek. Őket nem zavarja, ha várniuk kell, és az se, hogy segítségre szorulnak. Később, mikor már képesek önállóan öltözködni, enni, akkor is szívesen veszik, ha valaki segít nekik. Hajlamosak ezt túlzásba vinni. Vagyis kérik a szülők segítségét, pedig már elég ügyesek egyedül is. Ilyenkor biztatni, bátorítani kell őket, mert kevés az önbizalmuk, és általában bizonytalanok önmagukban. Amennyiben elegendő támogatást, megerősítést kapnak, örömmel próbálkoznak képességeik használatával. És ha még meg is dicséri valaki őket, akkor szabályosan szárnyakat kapnak.

Már pici korban segítőkészek, és fejlett közösségi szellemmel bírnak, amit jól lehet használni motivációra. Például: „Segíts anyunak, légy szíves, és vedd fel a pólódat egyedül!” Társaiknak is szívesen és kérés nélkül a segítségére sietnek.





A 2-es kisgyermekek nem bírják a feszült légkört. Szinte lebénulnak, ha vita, veszekedés van körülöttük. Azt is rosszul viselik, ha velük túl szigorú valaki. Szép szóval, szelíd stílussal sokkal többet lehet náluk elérni!
A 2-es kisgyermek érzékeny lelke könnyen megsérül, és ez többnyire gyomorpanaszok formájában jelez. De nemcsak a feszültségek miatt érzékeny a gyomra, hanem születésétől fogva ez a legkényesebb testtája. Épp ezért nagyon oda kell figyelni a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra. Fontos megtanítani őt arra, hogy jól meg kell rágnia az ételt, és csak utána szabad lenyelnie.
Otthon- és családszerető, ezért imád otthon „ülni”. Nem vágyik hangos, zajos programokra. Sőt meg is ijedhet, ha ilyen rendezvényre viszik a szülei.
Erősen kötődik a családtagjaihoz, de különösen az édesanyjához. Számára az édesanyja szent, ezért nagyon igyekszik az édesanya minden kimondott és kimondatlan elvárásának megfelelni. Rajongva szereti őt, és ez a kötelék még felnőttként is a legerősebb marad.

Ami a fiúkra jellemző: A 2-es kisfiú békés, barátságos, szelíd gyermek. Fiú társaival nem mindig találja meg a közös hangot, mert nem szereti a durva, verekedős játékokat. Nem tud és nem is szeret versenyezni. Inkább átengedi az első helyet.
A kislányokkal vagy a nyugodtabb kisfiúkkal szívesen játszik. Akár babázni is beáll, mert számára ez nem okoz identitászavart. A felnőttek kritikus, cikizős reakcióitól könnyen sírva fakadhat. Ezért csak finoman szabad őt terelgetni!
A 2-es kisfiúk nem szeretnek egyedül játszani. Ha nincsen testvérük, akkor igyekeznek valamelyik szülőt bevonni a játékba. Amennyiben nincs ideje egyik szülőnek sem játszani vele, úgy megoldás lehet, hogy abban a helyiségben lehessen, ahol épp a szülő tartózkodik. Például ha anyunak főznie kell, akkor játszhasson a konyhában.
Az egyedülléttől komolyan fél. Ezt a félelmét nem szabad félvállról venni. Az egészséges fejlődéséhez szorosan hozzátartozik a lelki biztonság biztosítása is!


Ami a lányokra jellemző:
A 2-es kislányok már pelenkásként igazi nők. Elsősorban az anyaszerep tekintetében látványos ez. Mindenben utánozzák az édesanyjukat. Imádnak babázni, főzőcskézni. Szívesen segítenek az anyukájuknak a háztartásban. Érdemes bevonni őket egészen korán, mert jót tesz az önbizalmuknak, ha hasznosak lehetnek és ha megdicsérik őket. Természetesen a koruknak megfelelő feladatot szabad rájuk bízni. A portörléssel lehet kezdeni, és később akár a terítésbe vagy a mosogatásba is besegíthetnek.

A 2-es kislányok mindenben nehezen döntenek. Főleg, ha túl sok alternatíva közül kell választaniuk. Épp ezért lehetőleg csak két lehetőséget adjunk nekik, és magyarázzuk el, melyiknek mi az előnye. Fontos, hogy hagyjunk elegendő időt a számára, hogy dönthessen. Ezután dicsérjük meg, hogy milyen jól döntött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top