nlc.hu
Ezo
8-as babák

8-as babák

8-as babák: A számmisztika szerint mindenki 8-as, aki 8-án, 17-én vagy 26-án született.

Jellemzői: A 8-as babák, kisgyerekek energikusak, elevenek, akaratosak. Szinte fáradhatatlanok, ezért nehéz őket délután vagy este elaltatni. Jobb, ha napközben hagyjuk őket minél jobban kifáradni, mert csak ekkor van esélyünk a „normális” időben történő lefekvésre. Mivel a 8-as kisgyermek mozgékony, kedvező, ha minden játék kapcsolatos a mozgással. Őt nem köti le a hagyományos rajzolás vagy festés, de izgalmas lehet számára a kézzel-lábbal festés vagy az aszfaltkrétarajz. A gyermeknek és a szülőnek is kudarcélmény lesz, ha olyan elfoglaltságot erőltet, amelynél egy helyben kell ülni. Ezért a mozi vagy bábelőadás sem jó ötlet. Kivéve, ha a sor szélére ülnek, és ha unalmassá válik az előadás, kimennek csendben, mielőtt mindenki rosszallóan őket nézi.





A 8-as gyermekek bátrak, és sokszor többet vállalnak, mint azt a koruk lehetővé teszi. A kockáztatás fontos élmény és tapasztalat, még ha bajba is kerülnek emiatt. Ezért fontos szemmel tartani őket, de beavatkozni csak akkor kell, ha már szorult helyzetéből egyedül nem tud kijönni. Ha folyton megmentjük, mielőtt ő maga ezzel megpróbálkozhatna, akkor megfosztjuk attól, hogy érzékelje a korlátait.

Már kicsiként kis hős, aki szívesen segít minden bajbajutotton. Érdemes igénybe venni ezt a segítőkészségét, és bevonni a házimunkába. Például: „Kérlek, segíts, mert egyedül nem tudom időre elkészíteni a vacsorát!”
Akaratosságát nem lehet letörni. Természetesen nem szabad mindent ráhagyni, de sokkal kevesebb konfliktus lesz, ha fel tudunk ajánlani az ő akaratához képest más lehetőségeket. Magyarán: a „nem” szó nála olaj tűzre, ezért ezt érdemes kerülnie a szülőknek!
Társaival is gyakran kerülhet összetűzésbe, ami „véressé” is válhat. Neki már kiskorában szüksége van ezekre a tapasztalatokra. Harciasságának valahogy meg kell nyilvánulnia, de meg kell tanulnia az erejével okosan bánni!


Ami a fiúkra jellemző: A 8-as kisfiúkra szokták mondani, hogy „verekedősek”. Való igaz, hogy vitás helyzetben nem várnak segítséget a felnőttektől, hanem megoldják a saját erejükkel. A szüleiket rendszeresen behívhatják az oviba emiatt. És szegények szégyenkezve bizonygathatják, hogy otthon nincs durvaság. Ezen át kell mennie a családnak, anélkül, hogy a 8-as kisfiú állandóan büntetésben lenne! Fontos elbeszélgetni vele arról, hogy milyen más módja van a viták elrendezésének, de valójában mi, felnőttek is többnyire csak nyelünk, és nem tudunk konfliktust kezelni.
Nagyon jó feszültség- és energialevezetés a 8-as kisfiúk számára a sport. Főleg a küzdősportok és a keleti harcművészetek. Itt megtanulják fegyelmezni és kordában tartani az erejüket.
Ez az akaratos, dacos külső érzékeny lelket rejt. Lehet, hogy fizikailag ő okoz sebet, de a szigorú büntetéskor ő kap lelki sebet. Az igazságérzete és a felnőttekbe vetett bizalma is megrendülhet a túl súlyos büntetéstől.

Ami a lányokra jellemző:
A 8-as kislányok elég fiúsak. Ez abból adódik, hogy tele vannak energiákkal, ezért nem szeretnek hosszan babázni és apró gyöngyöket órákig fűzögetni. Inkább szaladgálnak, bújócskáznak vagy fára másznak. Imádnak a szabadban lenni, ahol elég mozgástér áll rendelkezésükre.
Ebből adódóan már kis korban is több a fiú barátjuk, mint a lány. Ez nem zavarja meg a nemi identitásuk kialakulását, ezért nem szabad tiltani a fiúktól, vagy kritikával illetni, hogy „ne légy durva, mert akkor nem vagy szép kislány!”.
A 8-as kislányok sikerorientáltak, ezért sokkal nagyobb szükségük van a sikerélményekre, mint másoknak. Szülőként igyekezzünk minél több területen sikerhez juttatni őket, hogy ne menjen el a kedvük valamitől egy életre. Mert előfordulhat, hogy a korai kudarc miatt elfordulnak pl. a zenétől vagy a matematikától.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top