nlc.hu
Ezo
1-es kiskamaszok

1-es kiskamaszok

A számmisztika szerint mindenki 1-es, aki 1-jén, 10-én, 19-én vagy 28-án született.


Jellemzői: Az 1-es gyerekek mindenhatónak érzik magukat. És valóban azt hiszik, hogy „mindent” jobban tudnak, mint a felnőttek. Az igaz, hogy rendkívül gyors a felfogóképességük, amit nem csak a tanulmányaik terén hasznosítanak. Elég egyszer megmutatni vagy elmagyarázni nekik például egy műszaki eszköz használatát, és azonnal megjegyzik. A későbbiekben ők oktatják ki a család többi tagját. Mindezt azzal a felsőbbrendű tudattal teszik, hogy nélkülük megállna a világ. Ez a belső meggyőződés nem káros, ha nem kap a szülőktől vagy a környezettől túlzott megerősítést. Vagyis fontos, hogy ne törjék le a büszkeségét, de ne is hagyják „túlburjánozni”.

Az 1-es gyereknek minden társánál jobban szüksége van önállóságra. Önálló szobára, saját kompetenciára stb. Nehéz ilyen kis korban, de nélkülözhetetlen, hogy egyre nagyobb teret és bizalmat kapjon a szüleitől. A szeretet legnagyobb bizonyítéka, ha meg tudunk bízni a gyermekünkben. Amennyiben megfelelő formában és hangsúllyal mondjuk, hogy a bizalom milyen nagyszerű dolog, úgy érteni és értékelni fogja az 1-es gyermek.

A legjobb és hosszú távon legsikeresebb hozzáállás, ha partnernek tekintjük 1-es gyermekünket. Nem szabad gagyogni, lenézni vagy alábecsülni. Az ő szintjének megfelelően, érthetően és őszintén kell vele beszélni. És ezt meg fogja hálálni!
Segítségünkre is lehet, ha kialakul egy bizalmas és egyenrangú kapcsolat. Nemcsak a kisebb testvérek kapcsán, hanem a háztartásban is.    
Ami a fiúkra jellemző: Az 1-es kiskamasz fiúk határozottak, akaratosak és férfiasak. Már ilyen kis korban komolyan veszik saját szerepüket a családban és baráti körben egyaránt. Jó esetben segítőkészek, kreatívak és együttműködőek. De a kamaszkor indulásával makaccsá, különccé és unottá válnak. Főleg, ha kötelező családi programokról vagy otthoni feladatokról van szó.
Ilyenkor az eszére érdemes apellálni, hiszen nagyon okos. Akkor érhetünk el sikert, ha elmagyarázzuk, miért fontos az adott feladat, majd bevonjuk a kivitelezésbe. Akár tanácsot is kérhetünk tőle, hogy ő mit tenne vagy hogyan oldaná meg a helyzetet.

Barátok terén két eset fordulhat elő: vagy nincs barátja, egyedül tölti a szabadidejét, vagy egész „bandát” vezet. Mindkét alkalommal nélkülözhetetlen, hogy sokat beszélgessünk a kisfiúval. Meséltetni kell őt, hogy lássuk, értsük, mi foglalkoztatja. Ezzel megelőzhetjük, hogy a megszerzett, akár kiharcolt önállóságával visszaéljen!  

Ami a lányokra jellemző: Az 1-es kiskamasz lányok eszesek, furfangosak, képesek túljárni a szülők eszén. Tesztelik is, hogy meddig lehet elmenni füllentés terén. Nem hazudozásról van szó, hanem a kreativitása és találékonysága kipróbálásáról. Szüksége van arra, hogy megtapasztalja ilyen irányú tehetségét. De nekünk, szülőknek arra kell ügyelnünk, hogy ez ne csapjon át végletekbe! Sajnos bizonyos mértékig szúrópróbaszerűen ellenőrizni kell őt. A bizalom és az ellenőrzés nem kizáró tényezők, ha megfelelő keretek közt tesszük. Ha megsértődik – hiszen ez is egy „fegyvere –, akkor meg lehet neki magyarázni, hogy a bizalom nagy kincs, és azzal tilos visszaélni. Viszont tudnia kell, hogy ő egy kislány, akiért a felnőtt vállal felelősséget, így joga van olykor ellenőrizni a gyermekét.
Az 1-es kislányok fiúsak. Sportok, hobbik és öltözködés terén is vonzódnak a „fiús” témák iránt. Nem szabad és nem érdemes kritizálni, leszólni emiatt, de lehet terelgetni.

Fontos az 1-es kislánynak önállóságot és kellő szabadságot biztosítani, de érdemes „terhelni” is, mert lehet. Nagyon jó észbeli adottságai vannak, amit megfelelő mederbe terelve már ilyen korán a jövőjét alapozhatjuk meg. Úgy tudunk kedvet csinálni például egy nyelvtanuláshoz, hogy azt különleges és értékes dologként mutatjuk be.   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top