nlc.hu
Ezo
3-as kiskamaszok

3-as kiskamaszok

A számmisztika szerint mindenki 3-as, aki 3-án, 12-én, 21-én vagy 30-án született.

Jellemzői: A 3-as kiskamaszok cserfesek, kíváncsiak és szemtelenek. Gyakran rájuk mondják, hogy hiperaktívak. Manapság könnyen és felelőtlenül használják ezt a fogalmat, anélkül, hogy pontosan tudnák, mit is takar valójában. A 3-as gyerekek elevenségükkel olykor a felnőttek „idegeire mennek”. Ezért is fontos hasznosan, értelmesen lekötni mérhetetlen szellemi és fizikai energiáikat. Természetesen a sport az egyik, ami szóba jöhet. Közülük is főleg a labdajátékok, az atlétika és minden olyan sport, ami nem jelent túl hosszú és túl nagy megterhelést. Mert például a maraton vagy a kenusport nem testhezálló. Bár meg lehet próbálni…



Rendkívüli észbeli kapacitásuk is van, ami szintén fordítható „hülyeségekre”, és tanulásra is. Ez utóbbi csak akkor érdekli, ha új, izgalmas infókat tartalmaz. Nem tud és nem is szeret magolni. A verstanulás is gyakran kínszenvedés, hacsak nem fedezi fel a szavak játékát. Ha „rákap az ízére”, akár saját novellákat, verseket is írhat. Ugyanis tehetséges a szavak terén. Ez egyrészt azt jelenti, hogy beszélni tud, de kivitelezni nem mindig. Másrészt ügyesen ki- és megmagyaráz mindent. Ügyelni kell, hogy a valóság talaján maradjon, és ne kalandozzon el valótlanságok felé. Vagyis el kell csípni, ha hazudik, és szembesíteni kell az igazsággal. Ezt minél előbb megteszi a szülő, annál kisebb gondot fog okozni a gyereknek is.
Szerencsére vidám, jó humorral megáldott gyerekek, így könnyen túllépnek egy-egy ilyen vagy hasonló konfliktuson. Vagyis ők nem hurcolják magukban a sérelmeiket.

Ami a fiúkra jellemző: A 3-as kiskamasz fiúk kíváncsiak, minden érdekli őket. Valósággal szivacsként szívják magukba az információkat. Épp ezért nagy a szülő felelőssége abban az értelemben, hogy például az internetet mire használja a gyerek. Ügyes a 3-as fiú, így ki is cselezheti a szüleit, ezért még inkább rajta kell lenni ezen a témán!
Mindazonáltal a gyors felfogóképesség és a könnyed stílus segítheti például a nyelvtanulásban. Fontos és érdemes akár több nyelvvel is megismertetni, de ne egyszerre. Sőt fegyelmezni is kell őt, mert hajlamos belekapni egymás után több dologba is. Az is igaz, hogy őt egyetlen téma nem köti le, untatja. Vagyis lehet párhuzamosan több dolgot tanulnia, de csak ésszel. És az a szülő feladata, hogy kereteket szabjon ennek.
A 3-as fiúk barátságosak, könnyen barátkoznak, sok barátjuk van. De általában ezek nem mély barátságok. Nem szívesen lelkizik, nem szereti a túl komoly fiúkat, és nem tud mit kezdeni az elköteleződés vagy a hűség fogalmával. Ezeket csak később tudja majd értelmezni és megbecsülni.

Ami a lányokra jellemző: A 3-as kiskamasz lányok cserfesek, „minden lében két kanalak”. Mindenbe beleütik az orrukat. Kíváncsiságuk nem ismer határokat. Emiatt jól informáltak, de indiszkrécióra és pletykálkodásra hajlamosak. Emiatt valószínűleg elkerülhetetlen egy-két kínos helyzet kialakulása. A szülők feladata, hogy szembesítsék a kialakult helyzettel, a kislány felelősségével, és a tanulságok levonásában is segítsék.
Mivel okos, gyors felfogású a 3-as kislány, érdemes és fontos szellemi kapacitását értelmesen lekötni. A nyelvtanulás az egyik jó ötlet, de figyelembe vehetjük, hogy őt milyen témák érdeklik. Arra kell vigyázni, hogy egyszerre csak egy, max. két témával foglalkozzon. Ugyanis hajlamos szétforgácsolni magát. Lelkesen belekezd valamibe, de hamar abbahagyja, és máris újba fog bele.
Szeret szórakoztatni, szerepelni. Könnyen fel tud vidámítani bárkit. Emiatt a színművészet felé is lehet terelgetni. Fontos ráébreszteni, hogy csak színvonalasan érdemes ezt is csinálni. Vagyis ne ripacskodjon, és ne csináljon magából bohócot!
Mivel a szavak embere, nélkülözhetetlen rávenni, hogy ne csak beszéljen és tervezgessen, hanem fogja meg, és tegye meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top