nlc.hu
Ezo
5-ös kiskamaszok

5-ös kiskamaszok

A számmisztika szerint mindenki 5-ös, aki 5-én, 14-én vagy 23-án született.


Jellemzői: Az 5-ös kiskamaszok jó kedélyűek, nyitottak és lelkesek. Szívesen kipróbálnak új tevékenységeket, örömmel segítenek, ha annak „kalandszaga” van. Épp ezért bármilyen segítségre rá lehet őket bírni, ha azt a szülő megfelelően tálalja: vagyis érdekesnek, sőt izgalmasnak állítja be. Hiszen az 5-ös gyerekeket minden érdekli, ami új kihívás, amivel később el lehet dicsekedni a többieknek. Ugyanis számukra az is szempont, hogy különlegesek, mások legyenek, mint társaik. Ezt többféle módon érhetik el. Ez az ő fantáziájukra van bízva. Az viszont a szülők feladata, hogy lássák, mivel éri el a különcséget gyermekük!

Az 5-ös kiskamaszok hajlamosak a túlzásokra: vagy állandó mozgásban vannak, vagy egész nap otthon fekszenek. Szinte elkerülhetetlen ebben az életkorban, hogy mindkét „fázison” átmenjenek. Szülőként nehéz ezt „végignézni”, de muszáj toleránsnak lenni, mert különben a szülő elveszítheti a gyermek bizalmát, akár egy életre!

Vannak gyermekek, akikhez kiskamaszkorban sokkal több türelemre van szükség, mint a többiekhez. Na, az 5-ös gyerekek pont ilyenek! A végtelenségig feszítik azt a bizonyos húrt, és a szülő tűrőképességén múlik, hogy mikor szakad el. És törvényszerű, hogy elszakadjon. Már csak azért is, hogy a kiskamasz megtapasztalja, meddig mehet el!
Az is életkori sajátosság, hogy az indulataikat nehezen tudják kezelni. Az érzelmek, különösen a düh megfelelő mederben tartása az 5-ös kiskamaszoknál hatványozottan fontos feladat! Ennek mielőbbi elsajátítása sok kellemetlen szituáció kialakulásától mentheti meg a gyermeket!

Ami a fiúkra jellemző: Az 5-ös kiskamasz fiúknak nagy a szabadságigényük. Ez egyrészt a szabadidővel való önálló „gazdálkodást” jelenti, másrészt a beszámoltatás mellőzését. Ez az igény a részükről. De az is igaz, hogy ebben a korban még nem kaphatnak teljesen szabad kezet. Valószínűleg emiatt is lázadnak többet, mint társaik. A szülőnek olyan bölcsnek kell lennie, hogy a lehető legnagyobb szabadság biztosítása mellett rendszeresen utánanéz a gyerek dolgainak. Az lenne az ideális, ha ezt a gyermek nem érezné meg! Mert amint korlátokat, szigorú szabályokat, merev kereteket lát maga körül, kitör. Ez csavargást is jelenthet. Emiatt nélkülözhetetlen a szeretetteljes, toleráns és bizalmas légkör a családban! Ilyenkor könnyebb elfogadtatni az 5-ös kiskamasszal, hogy minden családban és minden közösségben vannak szabályok, amelyek az odatartozókra vonatkoznak. Enélkül nem működhet semmilyen rendszer. Természetesen ne várjuk, hogy az 5-ös kisfiú ezt lelkesen és azonnal elfogadja. De következetességgel elérhető, hogy tudja és értse, hol az ő helye és felelőssége a családban. Ennek elfogadása és megértése egész felnőttéletére pozitív kihatással lesz!

Ami a lányokra jellemző: Az 5-ös kiskamasz lányok kalandvágyóak, tanulékonyak, de gyakran hisztisek. Szeretik mindenben a szokatlant, a különlegeset. Ez akár veszélyes is lehet. Ezért félelemkeltés nélkül fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy bár már nem kicsi, de még tapasztalatok híján van. Jobb, ha otthon vagy felnőtt felügyelete mellett keresi a kalandokat. Vagy az is megoldás lehet, ha előre megbeszélik, hogy mire készül a kislány. Természetesen nem lehet és nem is kell minden helyzetre előre felkészülni. De az is igaz, hogy az 5-ös gyerekek hihetetlen szerencsések, ezért ha valami baj adódik, mindig sértetlenül megússzák. Mindennek ellenére a tanulságokat le kell vonnia az 5-ös kislánynak, és ha áthágott szabályokat, akkor a megfelelő mértékű büntetést kell kapnia. Ez utóbbi azért fontos, hogy ne felejtse el a „balhét”.
Az érzelmi kitörések néha meglepőek és túl hevesek lehetnek. Mivel ilyen kis korban még maga kiskamasz se érti magát, érdemes a türelmes hozzáálláson túl sokat beszéltetni. Hogy értse a benne zajló történéseket, a belül feszülő indulatok valódi okát. Mert legtöbbször nem a szüleire haragszik, és mégis őket „bünteti” a hisztijeivel…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top