nlc.hu
Ezo
6-os kiskamaszok

6-os kiskamaszok

A számmisztika szerint mindenki 6-os, aki 6-án, 15-én vagy 24-én született.

Jellemzői: A 6-os kiskamaszok már nem olyan szerethetőek és bájosak, mint pici korukban. Az a szerencséjük, hogy a korábbi években énjük jobbik oldalát ismerhette meg a család. Kiskamaszkorban eltunyulhatnak, szobájuk rendetlen, külsejük hanyag lehet. Náluk csak és kizárólag szeretettel érhetnek el bármit a szülők. Amennyiben újból és újból megerősítik, hogy szeretik gyermeküket, akkor lassan indulhat el valamilyen pozitív változás.
A 6-os kiskamaszok elég lusták, ezért teljesen begubózhatnak a szobájukba. Ilyenkor a teljes semmittevés állapotába süllyedhetnek. Nehéz őket kimozdítani és bármire rávenni. Erőltetni nem szabad semmit, de finoman, sok szeretettel rá lehet venni őket néhány feladat elvégzésére. Mivel alapvetően segítőkészek, ezért érdemes erre apellálva bevonni őket a ház körüli tevékenységekbe.
Szeretnek gondoskodni, így jó ötlet lehet egy háziállat beszerzése. De csak olyan állat jöhet szóba, amit lehet simogatni, ölelgetni. Az állattal kapcsolatos teendőket nyugodtan rábízhatjuk, mert lelkiismeretesen fogja gondozni.
Az elhízás már ebben a korban veszélyezteti a 6-os kiskamaszokat. Hiszen imádnak enni, de mozogni nem. Épp ezért a sport vagy bármilyen rendszeres mozgás sokat segíthet a megelőzésben és az egészséges fejlődés biztosításában!
Ami a fiúkra jellemző: A 6-os kiskamasz fiúk csendesek, érzékenyek és makacsak is egyben. Nagyon fontos számukra az ölelés és a simogatás. Hiába „nagyfiúk” már, azért igénylik – főleg – az anyai érintést, puszit. Ez nekik ebben a korban még nem ciki. Később majd azzá válhat, de most még nem okoz gondot. Emiatt a szóbeli dicséret mellett mindig nagyon fontos a testi megerősítés is.
Fiú létükre nagyon jó az ízlésük, művészhajlamaik is vannak. Érdemes több művészeti ággal megismertetni őket, hogy minél előbb kiderüljön, hogy melyikben van tehetségük. Hiszen minden érzékszervük fokozottan működik, és rendkívül kifinomultak. Ez egyfajta önkifejezési eszköz is, ami által a kamaszkor sok belső ellentmondását tudják saját maguk értelmezni és kezelni.
A 6-os kisfiúk ragaszkodnak a szeretteikhez. Nemcsak a családtagokhoz, de a barátokhoz is. Épp ezért egy környezetváltás vagy családi széthullás nagyon megviselheti őket. Ha ez bekövetkezik, akkor sokat kell foglalkozni a 6-os gyermek lelkével. Nemcsak beszélgetéssel, hanem a szeretetteljes jelenléttel is enyhíthetünk fájdalmán.
Ami a lányokra jellemző: A 6-os kislányok továbbra is szeretnek babázni, főzőcskézni és öltözködni. Ez utóbbinak egyre nagyobb jelentősége lesz. Addig is mehet ez a téma, hogy minden reggel komoly dilemma elé kerül, hogy mit vegyen fel. Lehet, hogy számára egyfajta divatbemutató minden közösségi megjelenés. Nem szabad engedni, hogy ennyire elfajuljanak a dolgok, de az ízlésesség és igényesség támogatandó. A harmóniára való ösztönös törekvés mindenben benne van. A tanszerei kezelésénél, a szobája berendezésénél és a ruhatára összeválogatásánál egyaránt. Mivel ügyes a keze és jó az ízlése, sok sikerélményt biztosító módszer a díszítés. Engedje meg a szülő, hogy bármit kidíszíthessen: egy egyszerű pólót gyöngyökkel, vagy a függönyt szalagokkal, vagy a fürdőszobacsempét kagylókkal. Nemcsak élvezni fogja, hanem rengeteg tapasztalatra is szert tehet ezáltal, ami a későbbiekben akár a szakma kiválasztásában is segítheti.
A másik érdekfeszítő terület a főzés lehet. Érdemes korán bevonni, és néhány alapfogásra megtanítani. Ezek után szabad kezet adhatunk neki, mert a kreativitása szárnyakat fog kapni. Természetesen szívesen fogja venni, ha az anyuval együtt főzhet, mert fontos számára az érzelmi kötődés. Ez biztonságérzetet ad neki, mint mindenkinek, de neki különösen!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top