nlc.hu
Ezo
1-es kamaszok

1-es kamaszok

A számmisztika szerint mindenki 1-es, aki 1-jén, 10-én, 19-én vagy 28-án született.

Jellemzői: Az 1-es kamaszok önállósága nem újdonság a család és a környezet számára. Természetesen egyedül tanul, egyedül rak rendet, egyedül választja ki a ruháját stb. Igénye van az önállóságra, és ha kell, ki is harcolja magának. Jó, ha a szülő biztosítja ezt számára, de közben fél szemmel ránéz a gyermekre, és minél kevesebbet szól bele ezekbe a „magánügyekbe”.
Már nemcsak kisebb feladatokat bízhatnak rá a szülei, hanem hagyhatják egyedül közlekedni, bevásárolni stb. Értékelni fogja, ha a szülők megdicsérik, és hangsúlyozzák, hogy milyen nagy segítség ez nekik. És valóban büszke lehet magára, mert a korosztályából kevesen képesek az önállósággal járó felelősséget olyan természetesen viselni, ahogy azt ő teszi.





Nem szabad kisgyerekként kezelni az 1-es kamaszt. Nélkülözhetetlen, hogy a szülei partnernek tekintsék, és egyenrangúként beszéljenek meg vele apróbb és fontosabb dolgokat is. Természetesen mindez addig mehet így, míg vissza nem él a bizalommal. Ritka eset, hogy ezt megteszi, de akkor nagyon fontos, hogy a szülők kellő erővel nyilvánítsák ki a nemtetszésüket, és az addig megszerzett jogok visszavonását helyezzék kilátásba. Mindez azért fontos, mert az 1-es kamaszok érzik, melyik felnőtt nem elég következetes, melyik szabály nem elég szigorú, és ott be is „próbálkoznak”. Ezzel önmagában nincs is baj, de a szülők feladata, hogy meghúzzák a határt a gyermek védelme érdekében.

Az 1-es kamaszok szeretik az új dolgokat. Keresik és élvezik a szokatlan helyzeteket, kihívásokat, ebből adódóan a régi, megszokott dolgok untatják. Csakhogy a hétköznapjaink tele vannak rutinfeladatokkal, amelyeket – akár tetszik, akár nem – el kell végeznünk. Ez ellen erősen lázadhatnak az 1-esek. Sajnos népszerűtlen, de fontos feladatuk a szülőknek, hogy a „nemszeretem” feladatokat is számon kérjék a gyermektől. Jó, ha ezután kipróbálhat új dolgokat, de a kötelesség az első.





Ami a fiúkra jellemző:
Az 1-es kamasz fiúk férfiasak külsőleg és belsőleg egyaránt. Viszonylag korán érnek nemileg is. Igyekszenek az őket foglalkoztató témákat, mint például a szexualitás, önállóan felderíteni. Valószínűleg a kortársaiknál tájékozottabbak, ezért a többiek felnéznek rájuk. Ez rendkívül büszkévé teszi őket, és élvezik az informáltsággal járó népszerűséget. Jó lenne, ha rájönnének, hogy nemcsak ebben a témában szerezhetnek jártasságot, hanem a tanulmányaik terén is elöl járhatnak.

Nélkülözhetetlen, hogy az 1-es fiúnak saját szobája vagy szobarésze legyen. Szüksége van saját „birodalomra”, saját tárgyakra, saját kis titkokra, hogy érezhesse és élvezhesse az önállóság ilyen formáját is. Jó, ha ezeket a privilégiumokat fokozatosan érheti el, mert igazán csak akkor fogja tudni értékelni őket.

Ami a lányokra jellemző: Az 1-es kamasz lányok rendkívül önfejűek, és bár okosak, de nem tévedhetetlenek, pedig sokszor ezt hiszik magukról. Valóban bosszantó tud lenni az 1-es lány, amikor okoskodik, de ilyenkor „gyakorol”. A felnőttéletére készülve ki kell próbálnia, hogyan fog az értelmével irányítani. Nem lehet célja a szülőnek, hogy leforrázza, és kíméletlenül szembesítse lányát a hiányosságaival, de az se jó, ha mindent ráhagy, és nem javítja ki, ha téved a gyerek. Itt is az arany középút megtalálása az ideális.

Az 1-es lányok korán érnek, ráadásul a korukbeli fiúkat lenézik. Sokkal vonzóbbnak tartják az érettebb, tapasztaltabb, sikeresebb, idősebb fiúkat, férfiakat. Ez azzal a veszéllyel is járhat, hogy korán beavattatnak azokba a felnőtt-titkokba, amelyeket mi, szülők sokkal később tartanánk időszerűnek. Épp ezért nagyon őszintén és teljesen partnerként kezelve kell a kamasz lánnyal minél előbb beszélni a szerelemről, a szexualitásról, a védekezésről és az ezzel kapcsolatos felelősségről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top