nlc.hu
Ezo
5-ös kamaszok

5-ös kamaszok




A számmisztika szerint mindenki 5-ös, aki 5-én, 14-én vagy 23-án született.

Jellemzői: Az 5-ös kamasz keresi az élet kihívásait, belemegy minden kalandba, ezért igencsak próbára teszi a szülei türelmét. Nem óvatos, nem fél, és nem képes a dolgokat az egyszerűbb, átlagosabb módon megközelíteni. Számára izgalom nélkül nincs értelme az életnek. Ezért mindenhol a kockázatot keresi. Nem lehet és nem is kell őt megkímélni ezektől a tapasztalatoktól. Természetesen a szülőt a „frász töri ki”, de idővel rájön, hogy ez a gyerek mindig megússza, és a lehető legszerencsésebben jön ki minden helyzetből. Emiatt is nagy tanítója a szüleinek és a környezetének is: mindig mindent át lehet vészelni, sőt a legnehezebb helyzetből is sikeresen ki lehet jönni!
Mindazonáltal a kamasz értésére kell adni, hogy nem lehet életcélja a szüleit folyton aggodalmak közé lökni. Meg kell tanulnia tudatosan jobban vigyáznia önmagára és a tárgyaira is.

Az 5-ös kamasz szivacsként szívja magába a tudást. Jó és gyors a felfogóképessége, de nincs türelme „magolni” vagy házi feladatot írni. Hajlamos összecsapni, és ronda külalakkal is beéri. Csak az őt igazán érdeklő témákra fordít kicsivel több időt. Sajnos be kell látnia, hogy nem csak a szájízének kedves dolgokkal kell foglalkoznia. A „kötelesség” és a „kötelező” szavak taszítóak számára, de már elég érett, hogy felfogja, ezek is részei az életnek (akár tetszik, akár nem). Erről érdemes többször is beszélgetni vele! De csak könnyedén, szinte mellékesen.

A düh kifejezése nehéz ügy a számára, és ez most a kamaszodás során különösen kellemetlen téma. Foglalkozni kell vele, mert ő se érzi jól magát, ha megbánt valakit.

Ami a fiúkra jellemző: Az 5-ös kamasz fiúk több területen is kipróbálják magukat, a jobbik eset, ha a sportban, a versenyekben, és nem az alkoholban, a drogban vagy a szexben. Nagyon figyelni kell rájuk, mert hajlamosak sokat kockáztatni a kaland kedvéért. Náluk a felvilágosítás és az őszinte beszélgetés elengedhetetlen.
Ugyanakkor a sport számukra nemcsak energialekötő módszer, hanem komoly nevelő is. Hiszen a sporttal összeegyeztethetetlen az alkohol, a dohányzás és a drog. Így két legyet üt egy csapásra a szülő. Arról nem is beszélve, hogy a kihívás és kaland a sportban is megtalálható. Szerencsés a küzdősportok valamelyik ága is, mert filozófiai tartalmánál fogva elég egzotikus az 5-ös fiú számára.







Nehéz bevonni az otthoni munkákba, mert nem szereti a „pepecselést”, de értésére kell adni, hogy nem szállodában lakik, ahol kész étel és mosott ruha várja. Nemcsak értékelnie kell például az édesanyja munkáját, hanem megkeresnie, hol tud besegíteni, hozzájárulni a háztartás vezetéséhez.

Ami a lányokra jellemző: Az 5-ös kamasz lányok rendkívül elevenek, kíváncsiak és divatimádók. Követik a legújabb trendet, és mindig naprakészek. Szeretnek öltözködni, sminkelni, ékszereket készíteni és „shoppingolni”. Ez utóbbit többnyire „rongyrázásból” űzik. Imádnak dicsekedni a legújabb szerzeményükkel, és ezzel igyekeznek tekintélyt kivívni a társaik körében. Természetesen sokszor túlzásba is esnek – például túl sok sminket vagy túl harsány színeket vesznek fel. Ettől gyakran nevetségessé válhatnak. A szülő feladata, hogy finoman terelgesse őt, és alakítsa az 5-ös lány ízlését. Érdemes smink- vagy divattanácsadóhoz elvinni, hogy szakembertől lássa, mi a divat, és mi az, ami jól áll neki.

A hisztis jelenetek, a dühkitörések megkeseríthetik a család életét. Sajnos a hormonok változásával az 5-ös kamasz lányok hirtelen érnek, változnak. Ez kihat az érzelmeikre is: olykor hirtelen elszomorodnak, néha meg nem bírják abbahagyni a nevetést. Ne feledje a szülő, hogy ő is volt kamasz. Nagyon kell szeretni a gyereket ahhoz, hogy a család átvészelje ezt a pár nehéz évet. A sok és őszinte beszélgetés nem mindig elegendő. Ha szükséges, érdemes a gyerekkel együtt szakemberhez fordulni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top