nlc.hu
Ezo
9-es kamaszok

9-es kamaszok

A számmisztika szerint mindenki 9-es, aki 9-én, 18-án vagy 27-én született.

Jellemzői: A 9-es kamaszok szétszórtak, álmodozóak, feledékenyek. Nehéz haragudni rájuk, mert végtelenül segítőkészek, határtalanul önzetlenek és imádni valóan empatikusak. Őket nem érdekli, hogy elkésnek az iskolából, ha út közben egy szerencsétlen kóbor kutyát látnak meg. Az se zavarja őket, ha nem érnek haza időben, mert tanítás után valakinek „lelki elsősegélyt” kellett nyújtaniuk.

Fontos megtanítani őket az összeszedettségre és a megbeszéltek betartására. Meg kell tisztelniük a szüleiket, a tanáraikat és a társaikat is azzal, hogy emlékeznek a korábbi megállapodásra, és ahhoz tartják magukat.
A 9-es kamaszok érdeklődése korlátlan. Ezért is nehéz pályát választaniuk. Akkor se könnyebb a helyzet, ha közelebbről megismerhetnek egyes területeket, hisz belőlük bármi lehet. Szerencsére nem egy életre és nem végleg kell választaniuk! Ezt a gyermeknek és a szülőknek is tudatosítaniuk kell, mert így nem lesz annyira nyomasztó ez a téma.







A 9-es kamaszok jellemzője a tökéletességre törekvés. Ez olykor furcsa módon is megnyilvánulhat. Elégedetlenek lehetnek saját teljesítményükkel vagy a külsejükkel. Az énképzavar őket fenyegeti leginkább – nemcsak az anorexia, hanem bármilyen kisebbrendűségi érzés, alkalmatlanság vagy a torzság képzete is. Emiatt rendkívül fontos sokat dicsérni a 9-es kamasz teljesítményét és a külsejét is! Nem lehet elégszer elmondani, hogy milyen szép és okos, és hogy milyen jó, hogy pont ő a gyermekünk! Nem kell attól tartanunk, hogy fejébe száll a dicsőség, mert mentes mindenfajta „kivagyiságtól”, hivalkodástól és dicsekvéstől.





Ami a fiúkra jellemző:
A 9-es kamasz fiúk későn érők. Sokáig és szívesen gyermekek. Maga a játék hosszan elkíséri őket. Régi játékaikkal sokáig játszanak, örömmel játszanak a kisebbekkel is. Sőt, jobban érzik magukat fiatalabbak társaságában. Ezért nem szabad őket cikizni!

Rendkívül jó a fantáziájuk, ezért az írás vagy a zene nagyon jó önkifejező eszközük. Érdemes fejleszteniük magukat, mert tehetségesek, és később sikeresek is lehetnek. Ez is megkönnyítheti a pályaválasztás oly nehéz döntését.
A 9-es fiúk nagyon kilógnak fiútársaik közül. Általában nem érdeklik őket azok a témák, amelyek a többieket. Ezért néha nehéz beilleszkedniük, barátot találniuk. Ráadásul a barátság szent szövetség számukra, amit nagyon komolyan vesznek. Egy igaz barátjuk van, és az akár egy életre is szólhat.

Ami a lányokra jellemző: A 9-es kamasz lányok jószívűek, jóindulatúak, és sokáig naivak maradnak. Nem értik társaik áskálódását, manipulálását. Mindig ők veszik észre utoljára, hogy valaki valamiben mesterkedik – akár érinti őket, akár nem. Sok csalódás érheti őket emiatt. Fontos ezeket a tapasztalatokat feldolgozniuk, megérteniük. A szülők csak finoman segíthetik lányukat ebben a folyamatban, ugyanis helyette nem lehet tanulságokat levonni!

A 9-es kamasz lányok erős szálakkal kötődnek a családjukhoz. Szívesen és sokat segítenek a szüleiknek. Sokszor kérni sem kell őket, kitalálják imádott szüleik gondolatát. A hormonális változások okozhatnak némi változást ebben, ami szokatlan lehet a család számára. Ilyenkor az addig nyitott, vidám kamasz lány visszahúzódó és búskomor lehet. Ő sem érti ezt, és azt gondolhatja, hogy valami baj van vele. Minél előbb meg kell nyugtatni, hogy ez természetes, bár nem kellemes része a felnőtt nővé válás folyamatának. A szeretetteljes támogatás korábban is fontos volt számukra, de most létszükségletük lehet. Enélkül elbizonytalanodhatnak, és az előbb említett énképzavar veszélyeztetheti őket. Ezért is kell sokat, bizalmasan és meghitt hangulatban beszélgetni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top