Ezo

Mit üzennek a betegségek?

Veled is előfordult, hogy az orvosok tehetetlenül a vállukat vonogatták, mert te voltál az a bizonyos hibaszázalék, akinél nem használtak a gyógyszerek?

Érdemes lett volna végiggondolnod, hogy milyen visszatérő lelki problémák gyötörnek, mert valószínűleg azok okozták a nem múló tüneteidet…

Betegség esetén azonnal az orvoshoz rohanunk, mert szörnyűnek találjuk, ha valami nem úgy működik a testünkben, ahogyan azt elvárnánk. Ha kisebb a baj, beszedjük a gyógyszert, és egy hét múlva már arra sem emlékszünk, hol fájt. Komolyabb problémánál esetleg műtétre van szükség, de így is könnyen előfordulhat, hogy később újra visszatérnek ugyanazok a tünetek, vagy egy másik szervünk jelzi, hogy baj van.

 

Divat a holisztikus szemlélet

A lélekgyógyászok szerint emögött az áll, hogy az olyan „téma”, amellyel nem akarunk azonosulni, magyarán nem veszünk róla tudomást, a személyiségünk árnyékába kerül, ahonnan aztán idővel előbukkan, de akkor már a testi sík felszínén. Ilyenkor a látható tünetet kezeli az orvostudomány… A holisztikus szemlélet azonban annyiban más, hogy a tüneteket pozitívan értékeli, mert megmutatja, hogy mi hiányzik a betegnek, vagyis egy olyan kiindulási alapot teremt, amelyből visszafelé következtetni lehet a megbetegedés valódi kiváltó okára.

Kapcsolódó oldalak:
Betegjog lap »
Családorvos lap »
Természetgyógyászat lap »

Kapcsolódó cikkek:
Gyógyító számok »
Gyógyítsd magad színekkel! »
Mit üzen az influenzád? »

Kapcsolódó fórumok:
A betegség üzlet »
A betegség lelki háttere »

Első hallásra talán megdöbbentő: a holisztikus orvoslás szerint a test sohasem beteg vagy egészséges, ugyanis a test önmagától semmit sem tesz. Szervezetünkben a tudat információi fejeződnek ki, azaz a lélekben lejátszódó folyamatok válnak láthatóvá fizikai szinten. Ha a tudat információs zavara testünkben megmutatkozik, akkor a harmónia megbomlásáról beszélhetünk.

Az embert kell kezelni

A testi tünet tehát éppen arra hívja fel a figyelmünket, hogy tudatosan foglalkozzunk bizonyos problémával. A veseprobléma vagy a cukorbetegség tünet, és nem betegség, ugyanis a teljes gyógyulást nemcsak lézeres kezeléssel vagy inzulinnal érhetjük el, hanem tudati szinten a kiváltó okok megtalálásával és azok feloldásával. Erre az alábbi példát szokták felhozni: ha egy háztartási gépünk kijelzője hibát jelez, akkor a szerelőnek nem a hibakijelzőt kell megjavítania, esetleg elvágni a vezetéket, hogy többet ne jelezzen rendellenességet, hanem a szerkezetben kell megkeresnie azt a problémát, amely kiváltotta a hibaüzenetet. Orvosi nyelve lefordítva: nemcsak a szerveket, a testrészeket kell kezelni, hanem az embert is. Nem arról van szó, hogy elhanyagolható lenne a „betegségek” fizikai szinten való gyógyítása, és ezután messziről kerüljük az orvosokat, csak ennek a kizárólagossága közel sem hozhat hosszú távú eredményt.

A betegség célja az egészség

A holisztikus szemlélet a tünetet egyfajta partnernek, tanítónak látja, aki a fejlődésünket szolgálja, mert felhívja a figyelmünket arra, hogy az életünk melyik területén lenne szükségünk több tudatosságra. Furcsán hangzik, mégis logikusan: a betegség célja, hogy egészségessé váljunk. Felmerül a kérdés: mégis honnan kellene tudnunk például, hogy magas vérnyomás esetén melyik az az életterület, ahol nem vagyunk elég magabiztosak? Ebben a megközelítésben minden szervnek (akárcsak a hagyományos kínai orvoslásban) megvan a maga megfelelője a hétköznapi életben. Ennek alapján már könnyen rájöhetünk, hogy mi hiányzik a személyiségünkből, és a tünetek által megmutatott problémát úgy integrálhatjuk, hogy tudatosítjuk a hiányzó részt. Persze vannak egyedi és bonyolult esetek, amelyekre egyből nem lehet ráhúzni ezt sem, de ez a szemlélet az emberek többségénél komoly segítséget jelent a betegségből való kigyógyulás útján.

 

Betegségek és jelentésük

 

Allergia

Valószínűleg ki nem élt agresszióról lehet szó, amely a testbe „szorulva” szorongást vált ki, és mint allergiás tünet keres kiutat.

 

Anorexia

A kóros lesoványodásban szenvedő a környezete figyelmét akarja felhívni magára. Nem harmonikus anya-gyermek kapcsolat állhat a háttérben. Mivel nem jó szülői mintát hozott otthonról, elutasítja a női szerepet. Még véletlenül sem akar nőnek látszani.

 

Asztma

Légzéssel kapcsolatos betegségnél bizonyos fokú önbizalomhiány mutatkozhat meg. Az illető nem tud adni, így nem tud elfogadni sem – például szeretetet. Esetleg nem hagytak számára elegendő mozgásteret, hogy kiélje magát, megmutassa a képességeit.

 

Bőrkiütések

A bőrrel kapcsolatos tünetek visszahúzódásra utalnak. Az illetőnek gondja lehet a kapcsolatteremtéssel, közeledne másokhoz, de nem mer. Elfojtja a vágyait és elkülönül a többiektől.

 

Fejfájás

Akinek sokat fáj a feje, valószínűleg sokat használja, de feleslegesen. Sokat gondolkodik olyan dolgokon, amelyeken nem kellene, jobb lenne, ha inkább a tettek mezejére lépne.

Fertőzés

A fertőzésekre és a gyulladásokra hajlamos emberek általában konfliktuskerülők. Érdemes megfigyelni, hogy általában hasonló problémák elől térnek ki.

Frigiditás

Szexuális problémákkal küzdő nők általában képtelenek az önátadásra. Magas egójuk és erős tudatosságuk miatt nem tudják elengedni magukat, és kiengedni a kezükből az irányítást. Ugyanez igaz az impotens férfiakra is.

Gyomorfekély

Az emésztési gondokkal küszködők elfojtják az érzelmeiket, nem dolgozzák fel a feszültségeket, sokáig rágódnak a problémáikon. Nem hozzák felszínre az agressziójukat.

 

 

Magas vérnyomás

A szívproblémák az érzelmek kifejezése és megélése területén mutatnak hiányosságot. A magas vérnyomással küszködők mindig keresik a konfliktusokat, míg az alacsony vérnyomásban szenvedők kerülik az összeütközéseket.

Meddőség

Hiába akar a leendő anyuka kisbabát, ha nem termékenyül meg vagy folyton elvetél, azaz tudattalan terhességmegszakítás történik. Talán még nem készült fel az anyaszerepre, vagy túlzottan fél a szüléstől…

 

Rövidlátás

Rövidlátás esetén fennáll a gyanú, hogy az illető a világ dolgait túlzottan a saját mércéje alapján ítéli meg. A távollátóknál éppen fordítva van, ahogy a mondás is tartja, más szemében a szálkát is meglátja…

 

 

Szenvedélybetegségek

A munkamániások, a szerencsejátékosok, az alkoholisták és a dohányosok tudatosan keresik a kötöttségeket, hogy leplezzék az új dolgoktól való félelmüket, és a megszokott világukban keressenek menedéket, sikerélményt. A dohányos az elfojtott kommunikációs és szabadságvágyát leplezi, míg az alkoholista a konfliktuskerülését. Persze akkor már más a helyzet, ha sokat iszik…

Vesebetegségek

A hagyományos kínai orvosok is tudták, hogy ha a vesével van gond, akkor a családi vagy a párkapcsolati területen vannak az illetőnek problémái.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top