Ezo

Koncentrálj az álmaidra, és valóra válnak!

Az álmaid a jövődről is árulkodnak. Könnyebben irányíthatod az életedet, ha programozod az álmaidat, amelyek aztán valóra válhatnak.

Az álomfejtés csaknem egyidős az emberiséggel. Az ősi kultúrákban különös jelentőséget tulajdonítottak az álomképeknek, amelyek segítségével útmutatást kaptunk a szellemvilágból. Sok tízezer évvel ezelőtt is birtokoltuk a képekben és szimbólumokban történő álmodást. A legendák szerint a nagyagyvelő kifejlődése előtt a lényeglátás szerve a homlok közepén található harmadik szem volt. Ennek emlékét a keleti szobrokon és vallásokban a homlok közepén viselt (drága)kövek őrzik.

 

Ősi szimbólumok

A Bibliában is találunk utalást arra, hogyan kapott útmutatást álmában Ábrahám és Dániel, viszont a középkorban már félremagyarázták az álom jelentőségét. Freud óta pedig egészen másképpen gondolkodunk arról az állapotról, amikor alszunk, és az agyunkban furcsa események peregnek le. A neves pszichoanalitikus nem a jövőre vonatkozó fontos információk megjelenését tulajdonította az álmoknak, hanem a hétköznapi frusztrációk leképeződését. Az 1900-ban megjelent Álomfejtés című kötetében arról írt, hogy az éjjel látott képek személyiségünkről és elfojtott vágyainkról, traumáinkról árulkodnak. Vágyaink egy része a valóságban megvalósíthatatlan, ám éjjel „öntudatlan” állapotban módosított formában kiéljük őket – és ezzel helyreáll az egyensúly. Életünk során ugyanis megtanuljuk, hogy a társadalmi és erkölcsi elvárásoknak meg kell felelnünk, így az álmainkban jelentkező vágyképek eltorzítva, gyakran értelmezhetetlen összevisszaságként köszönnek vissza. Pedig minden momentumra van logikus magyarázat.

Az alvás szakaszai

Az alvás több ciklusra bontható, és a szakaszok ismétlődéséből áll. Az első szakasz a szendergés, amikor a napi eseményekkel kapcsolatos képek játszódnak le a szemünk előtt. Aztán mélyül az alvásunk, elérjük az első mély alvásos szakaszt, amihez legalább két órára van szükségünk. Körülbelül húsz perc elteltével következik a REM-szakasz. Ekkor álmodunk igazán, ám az álom tartalmára gyakran nem emlékszünk, mert asszociációk formájában látjuk a képeket. Ez a ciklus ismétlődik egymás után, csak sokkal hamarabb, akár egy óra alatt eljutunk a következő REM-szakaszig. Nyolcórás alvás alatt akár hatszor is elérhetjük ezt a fázist.

Kell egy kis logika

Az álommunka alatt tudatunk a nyilvánvaló tartalmakat lappangó képekbe burkolja. Aki meg akarja fejteni az álmát, vissza kell fordítania az álommunkát. Freud elméletéről Csáth Géza is említést tesz Naplójában. Az orvos-író komolyan hitt a módszer sikerében, és önmagán is tesztelte azt. Több írásában bemutatta, hogyan kell megtalálni az érintkezési pontokat, és segítségükkel minden addig érthetetlen metafora megmagyarázható. Egy egyszerű példa: gyermekkori osztálytársunkkal álmodunk, akivel komoly vitánk van – nem mellékesen az egykori padtárs a való életben matematikából korrepetált minket. Ha visszafelé gondolkodunk, és megvizsgáljuk az elalvás előtti történéseket, rájövünk, hogy egy esti televíziós vetélkedőben hallottunk egy matematikai kifejezést, amelyről általános iskolai tanárunk jutott eszünkbe, aki a számtanpéldákkal sokszor megkeserítette az életünket, ám osztálytársunk matematikából rendszeresen korrepetált minket. A bonyolultnak tűnő álmot máris megfejtettük, vagyis azt, hogy honnan jutott eszünkbe egykori osztálytársunk, miért vetítettük rá matematika iránti utálatunkat és gondoltunk rá haraggal…

Carl Gustav Jung továbbgondolta az elméletet, álomgyakorlatai során bebizonyította, hogy ha megoldjuk az álmunkban jelentkező problémát, akkor a való világban is megszabadulunk a fojtogató gátlásoktól. A megoldás az irányított álmodás, vagyis a rémisztő álom felidézésével és képzeletben történő ismétlésével kioldhatók a félelemmel eltöltő részek. Ennek hatására a valóságban is rendeződhet a problémánk.


Fejtsd meg az álmaidat! Itt az álomszótár! Keresd meg a megfelelő szót, és olvasd el, mit üzennek az álmaid! »

Saját álomszótár

Az okkultisták szerint az álmok nemcsak a múltból táplálkoznak, hanem a jövőbe is mutathatnak, és jelentésük a fizikai világra, az érzelmi életre és a szellemi síkra vonatkozik. A figyelmeztető álmok a közeljövő történéseit jósolják meg. A vágyálmok a várva várt eseményekről árulkodnak. A visszatérő álom egy olyan bonyodalomra figyelmeztet, amelyről nem akarunk tudomást venni. Az ingerálmok valamilyen hiányérzetre utalnak, például éhség vagy elfojtott szexualitás. A betegséget és halált előre jelző álmok pedig akár önmagukért is beszélhetnek… A szimbólumok megfejtésére használhatsz különböző álomszótárokat, ám – az ősi jelképek értelmezését kivéve – mindenkinek sajátra van szüksége. Természetesen Krúdy Gyula Álmoskönyve és Szepes Máriától Az álom mágiája remek segítség lehet a kezdetekben. A elinduláshoz összegyűjtöttük, hogy melyik álomképnek milyen jelentőséget tulajdonítanak a már jól bevált értelmező könyvek.

 

Autó

Számtalan jelentése lehet az autós álmoknak. A gyorsulása jelenthet menekülést, a baleset a becsapottságot, a kormányozhatatlansága káros szenvedélyt, a lassulása pedig hiábavaló erőlködést.

 

Kapcsolódó oldalak:

Álom.lap »
Hipnózis.lap »
Erotikus történetek.lap »

Kapcsolódó fórumok:

Minden álom üzenet? »
Álomfejtő segítségét kérem »
Rémálomfejtés »

Baleset

Félelem egy kiszámíthatatlan eseménytől.

 

Dulakodás

Ha ilyesmit álmodsz, az általában hűtlenséget jelenthet.

 

Evés

A személyünkhöz kapcsolódó elismeréshez van köze, vagyis mennyire tudod elfogadni a külvilág elismerését.

 

Futás

Szabadulás a konfliktusoktól.

 

Ijedtség

Általában olyan valós eseményre utal, amely a közelmúltban történt, és akkora hatással volt rád, hogy még az álmaidat is befolyásolja.

Programozd az álmaidat

Irányítsd az álmodásod. Tervezd meg, hogy mit szeretnél elérni a valóságban. Addig gyakorolj, amíg nem érzed a pozitív változást. Előbb vagy utóbb biztosan eléred a kitűzött célt, és ha álmodban valóra váltod a vágyaidat, könnyebben elhiszed, hogy a valóságban is van esélyed.

    Napközben és elalvás előtt többször is gondolj arra a történésre, amelyet szeretnél, hogy megvalósuljon. Ha elég erősen koncentráltál, akkor hamarosan üzenet érkezik számodra a problémád megoldására. Némi gyakorlással elérheted, hogy nemcsak felbukkan, amire vágysz, hanem irányítani is tudod az álmodat a dolgok teljesülése érdekében. Ébredés után és napközben is gondolj arra a dologra, amelynek a teljesülését várod. Játszd le a fejedben a történéseket. Fontos, hogy mindig csak pozitív dolgokat idézz fel!

 

Kutya

Az „ösztönéletedre” utalhat, vagy akár egy hűséges társra.

 

Kórház

Álombeli testi bajaidon keresztül lelki eredetű problémádra kapsz utalást.

 

Egoizmust vagy szexualitást is jelenthet.

 

Macska

Ősi szimbólum, amely utalhat az anyára is.

 

Madár

A szabadság, a függetlenség szimbóluma.

Padlás

A felettes ént, illetve annak a túlzott uralmát jelentheti, esetleg túlzott racionalitást.

 

Pénz

A papír- vagy fémpénz hiányérzetre utalhat.

 

Pince

A tudatalattidra utal, általában a múltbeli dolgokra, gyermekkori élményekre.

 

Víz

Többféle jelentése van. Jót jelent, ha tiszta vizet látsz, viszont a piszkos víz cselszövésre figyelmeztet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top