Ezo

Ájurvéda testközelből

Interjú Manorama Mulin nemzetközi ájurvéda-oktatóval, akivel magyarországi látogatása végén, egy egyhetes képzés zárónapján beszélgettünk.

– Egy mesterkurzus tanítványnak és oktatónak egyaránt roppant kimerítő, Ön mégsem tűnik fáradtnak.

Manorama Mulin
Manorama Mulin

– Sokat dolgoztunk, de inkább jóleső elégedettséget érzek, mintsem fáradtságot, és ezt látom lelkes tanítványaimon is. Egy Magyarországon még alig-alig ismert módszer, a reflexológián alapuló ájurvédikus talpmasszázs technikájának fogásait tanítottam a résztvevőknek. Ennek elsajátítására csak olyan masszőrök képesek, akik szakmájukat magas színvonalon űzik, és rendelkeznek már ájurvédikus ismeretekkel is. Még engem is meglepett, hogy itt a Spirit Hotelben milyen remek szakembergárdával találkoztam, ők mindannyian jól képzett gyógymasszőrök. Az én dolgom az volt, hogy ennek a számukra még új, összetett technikának minden mozdulatát megtanítsam nekik.

– Mit gondol, miért van egyre növekvő érdeklődés az ájurvéda iránt a nyugati világban?

– A felgyorsult világban elkerülhetetlen a stressz, így nem véletlen, hogy a nyugati országokban élők ennek ellensúlyozására folyamatosan keresik azokat a pillanatokat, amikor a lelkük megnyugvást találhat. Egyre több gondot fordítanak az egészségük megőrzésére, szeretnék elkerülni azokat a betegségeket, amikor már szükségszerű a gyógyszeres vagy akár a sebészeti beavatkozás is. Sokan közülük ráébrednek, hogy az ájurvéda segíthet számukra ebben a küzdelemben. A várható élettartam kitolódásával mindenkiben él a vágy, hogy a fiatalságát sokáig megőrizze testben és lélekben egyaránt, és az ájurvéda erre is hatékony megoldást kínál.

– Mi a talpreflexológia szerepe az ájurvédában?

– A láb központi szerepet tölt be az ájurvédában, szinte szent testrészként tekintünk rá. Az ősi technikán alapuló talpmasszázs az ájurvéda tudományának egyik alapköve. Ezt Indiában szinte mindenki elsajátítja, már egészen kicsi gyerekek is magas színvonalon végzik. Érdekes, hogy bár a reflexológián alapuló talpmasszázs jóval régebbi eredetű, napjainkban Indiában mégis a lábak mellett a test más részeit is kezelő abhianga masszázs a legelterjedtebb. Ez az egész testet kezelő masszázs is kiemelt figyelmet szentel a lábnak: miután a vendég lábát tiszteletünk jeléül megmossuk, hosszasan és különös gonddal masszírozzuk meg, és csak ezután következhetnek más testrészek.
A reflexológián alapuló talpmasszázs során a talp úgynevezett „marma”-pontjain dolgozunk. Sokszor előfordul, hogy a teljes testet kezelő, olajjal végzett marmamasszázs nem kivitelezhető (nincs elég tér, nincs vagy nem megfelelő a rendelkezésre álló olaj), azonban a talpreflexológiás masszázs ilyenkor is elvégezhető.

Ajurvéda testközelből


– Miben különbözik az ájurvédikus talpmasszázs más reflexológiás technikáktól?

– A reflexológián alapuló talpmasszázs célja, hogy a kezelés során a különböző testrészeknek, szerveknek és mirigyeknek megfelelő reflexzónák sajátos masszírozásával helyreállítsuk a szervezet egyensúlyi állapotát, ezzel enyhítve a panaszokat. Ám az ájurvédikus reflexológiás talpmasszázs ezen túlmutat, és a kiváltó okok feltárásával és azok megszüntetésével igyekszik magát a problémát megoldani, miközben a szervezetben helyreállítja az egyensúlyi állapotot.

– Milyen egészségügyi problémák gyógyítására alkalmas az ájurvédikus reflexológián alapuló talpmasszázs, és milyen terápiák kiegészítésére szolgálhat?

Ajurvéda testközelből– Ez a masszázs nem gyógyít, hanem a szervezet egyensúlyi állapotát próbálja helyreállítani. Miután visszaáll az egyensúlyi állapot, a szervezetben megindul egy öngyógyítási folyamat, amely még súlyos elváltozások esetében is javulást idézhet elő. A reflexológián alapuló ájurvédikus talpmasszázs eredményesen egészítheti ki az orvosi gyógykezeléseket, ha a reflexológus és az orvos kéz a kézben járnak el. Igen jó eredményeket érhetünk el a segítségével a pszichoanalízis kiegészítéseként is.

– Ha valaki életében először vesz részt ilyen kezelésen, honnan tudja megítélni, hogy ez megfelelő-e számára?

– A kezelések során az ellazulás és a kellemes lelkiállapot érzése a legfontosabb, ez az első lépés. Ha a kezelt személy a masszázs során és azt követően jól érzi magát, és még a hogyléte is javul, akkor nyugodtan állíthatjuk, hogy a reflexológus kompetens. Ugyanakkor olyan is előfordulhat, hogy bár a reflexológus jó szakember, mégsem alakul ki bizalmi kapcsolat közte és a vendége között. Ez esetben jobb abbahagyni a kezeléseket, mert ha a kezelt személy nem képes vagy nem tud ellazulni, akkor az eredmények sem lesznek kielégítőek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top