Ezo

Te lekapcsolod? – energiahoroszkóp

"Lubickolsz" az energiában, és akkor sem kapcsolod ki a számítógépedet, ha elmész otthonról? Esetleg takarékos vagy, nem csak trendből, és még a stand-by-t sem hagyod bekapcsolva éjszakára? Horoszkóp minden áram- és energiafogyasztónak, játékosan, az Energiaklubtól.

Kos
Te lekapcsolod? - energiahoroszkópA harci szellem a véredben van, ezért Fair Trade, azaz méltányos kereskedelemből származó kávét és teát vásárolsz, így üzenve hadat a termelők kizsákmányolásának. Semmi nem nyomaszt jobban, mint az egy helyben való toporgás, ezért az autók és dugók helyett a bicikli az ideális választás számodra. Legendás kalandvágyadat kiélheted a piacon, ahol friss, helyi, szezonális zöldséget és gyümölcsöt vásárolhatsz. Ezáltal csökkented a szállítás okozta kibocsátásokat, és támogatod a hazai termelőket is. Ha valaki, hát te igazán szereted a kihívásokat – próbáltál már fűszernövényeket termeszteni az erkélyen vagy a gangon?

Bika
Te lekapcsolod? - energiahoroszkópTürelem és állhatatosság jellemez, amire szükséged is lesz, hiszen elhatároztad, hogy a jövőben takarékosan bánsz az energiával. Sok apróságra kell majd odafigyelned, és következetesnek kell lenned: ha elmész otthonról, elektromos készülékeidet ne hagyd stand-by üzemmódban, télen pedig tekerd lejjebb pár fokkal a fűtést. Hamarosan energiaszámláidon is észreveszed majd a jótékony hatást! Ha szíved választottja éppen egy Bika jegyű, ideális ajándék számára egy jó minőségű kompakt fénycső, hiszen a Bikának lételeme a fényűzés.

Ikrek
Te lekapcsolod? - energiahoroszkópMivel bárkit könnyen leveszel a lábáról, legyél te az, aki elmagyarázza a barátoknak, hogyan függ össze az energiatakarékosság és az éghajlatváltozás. Imádod az utazást és a társaságot is, ezért mielőtt autóba ülsz, kérdezd meg ismerőseidet, nem tart-e valamelyikük ugyanoda, s ha igen, menjetek együtt! Egy igazi Ikrek szereti a változatosságot: rendezd át a szobádat úgy, hogy a napsütést a legjobban kihasználd. Az íróasztalod és az olvasósarok mindig kapjon természetes fényt napközben! Nyert ügyed van az Ikreknél, ha az első randira bringával érkezel, főleg ha a világításhoz saját izmaiddal termeled az áramot. Sisteregjen az a dinamó!

Rák
Te lekapcsolod? - energiahoroszkópA család és az otthon a legfontosabb számodra, ezért lakásod ne csak kényelmes, de energiatakarékos is legyen! Használj hőtükörfóliát, és ne takard el függönnyel a radiátort, így nemcsak kellemesebben érzed majd magad, hanem energiát is spórolsz. Szereted a vizet, de bánj vele takarékosan: fogmosás közben ne folyasd feleslegesen, szereltess fel vízórát, a habfürdőben való lubickolást pedig tartogasd ünnepnapokra. Hétköznapokon egy gyors, frissítő langyos zuhany is tökéletes! Rák jegyű kiválasztottad szívéhez úgy kerülhetsz közel, ha elmeséled neki, te milyen trükköket alkalmazol otthon, hogy takarékoskodj az energiával. Így látni fogja, hogy számodra is fontos az otthon melege.


Oroszlán
Te lekapcsolod? - energiahoroszkópEgy igazi Oroszlán mindig ki akar tűnni valamivel. Miért ne lehetnél te az otthoni energiatakarékosság bajnoka? Tűz jegyűként igazán jó szakács vagy, ezért kezdd a konyhában! Tegyél fedőt a fazekakra, és ha már felforrt az étel, állítsd takaréklángra a tűzhelyet. Máris rengeteg energiát spóroltál! Az Oroszlánokra jellemző nagyzási hóbort leküzdése érdekében mondj le a felesleges kütyükről: ne használj morzsaporszívót, se elektromos almahámozót. Sokan példaképként tekintenek rád, így könnyen lehet, hogy jó szokásaidat előbb-utóbb a környezeted is átveszi.

Szűz
Te lekapcsolod? - energiahoroszkópSzüntelenül tevékenykedsz, bütykölsz, fúrsz-faragsz otthonodban, és fáradhatatlanul járod a barkácsáruházakat olyan energiatakarékos megoldások után kutatva, amelyek révén kevesebb áramot és vizet fogyaszthatsz. Ha otthon már nem találsz több teendőt, nézz körül iskoládban, munkahelyeden, barátaidnál is! Hírhedt kritikusságod helyett azonban inkább logikus érveiddel és pozitív hozzáállásoddal próbáld megnyerni őket. Azért ne hagyd, hogy a munka maga alá temessen – hétvégén kapcsolj ki minden elektromos készüléket, és irány a természet! Az idei őszbe belefér még egy biciklitúra.

Mérleg
Te lekapcsolod? - energiahoroszkópMindenben a harmóniát keresed, a tökéletes egyensúlyra törekszel. Otthonodban nincs helye az olyan berendezéseknek, amelyek állandó feszültség alatt, stand-by üzemmódban fogyasztják az áramot. Nyáron sem pörgeted túl a légkondit, inkább az árnyékolást választod és gondosan locsolod a növényeidet, így teszed kellemesebbé szobád hőmérsékletét. Neked nem jelenthet gondot az egyensúlyozás két keréken, használd a biciklid minél többször! Ha meg szeretnél hódítani egy Mérleget, hazai alapanyagokból főzz neki vacsorát. Ne feledkezz meg arról sem, hogy választottad édesszájú – egy doboz finom Fair Trade bonbonnal biztosan leveszed a lábáról!

Skorpió
Te lekapcsolod? - energiahoroszkópNagyon határozott ízlésed van, szereted az új dolgokat és érdeklődsz a technikai újítások iránt, főként, ha ezzel a környezetet is védheted. Háztartási gépeidnél nemcsak az ár a fontos, hanem odafigyelsz az energiafogyasztásra is, és mindig az energiatakarékosabbat választod. Veszedelmesen hipnotikus megjelenéseddel könnyen ráveszed a környezeted, hogy ők is az A++ energiaosztályú gépeket válasszák. Határozottan megköveteled a családodtól, barátaidtól is az odafigyelést, a szemetet szelektíven gyűjtöd, sőt már komposztálót is beszereztél.

Nyilas
Te lekapcsolod? - energiahoroszkópSzéles látókörű, szellemes emberként nem okoz számodra nehézséget a napkollektor megkülönböztetése a napelemtől, de szívesen élcelődsz azokon, akik még mindig összekeverik a kettőt. Mindig naprakész vagy a technológiai újítások terén, és barátaiddal is szívesen megismerteted a legújabb vívmányokat. Lakásod tele van a legújabb és legjobb energiahatékonysági osztályba tartozó készülékekkel, de arra is ügyelsz, hogy felesleges elektromos készülékeket ne halmozz fel. Ha kerted is van, akkor biztosan elsőként szereztél be napelemes kerti lámpákat. Míg másoknak a napsütés a nyár kezdetét jelenti, te titokban annak örülsz, mennyi ingyenenergiához jutsz.

Bak
Te lekapcsolod? - energiahoroszkópLegjellemzőbb erényed a takarékosság, ezért már rég megszabadultál néhány energiapazarló szokásodtól: például lekapcsolod a villanyt ott, ahol épp nem tartózkodsz. Városon belül szívesen választod a tömegközlekedést, hisz célodhoz így gyorsabban és takarékosabban jutsz el, mint autóval. Kitartó és elég önfejű vagy, így környezetedet is makacsul igyekszel meggyőzni az energiatakarékosság előnyeiről. Ne csüggedj, ha a családod látszólag rossz néven is veszi, amikor kihúzod a nem használt mobiltöltőt a konnektorból vagy kicsivel lejjebb tekered a fűtést – valójában megértik, hogy jót akarsz és követni fogják a példádat.

Vízöntő
Te lekapcsolod? - energiahoroszkópGyakran mindent felforgatsz magad körül, folyton az újdonságot, új utakat keresve. Ezért már régen megakadt a szemed a napelemmel működő mobiltelefonon, és legszívesebben egy ultramodern passzív házban laknál, ahol a föld hője, a nap és a szél adja a meleget és az áramot. Folyton mozgásban vagy, kerékpárral tekersz buliról bulira, és nem vagy rest útba ejteni a szelektív hulladékgyűjtőhelyeket. Őrizd meg pozitív energiáidat, hiszen lehet, hogy te leszel az, aki kendőzetlen kritikájával és példamutatásával megváltja a pazarló világot!

Halak
Te lekapcsolod? - energiahoroszkópÜzleti érzéked talán nem a legkifinomultabb, a megújuló energiákkal azonban hosszú távon te is biztosra mehetsz. Keresd azokat a pénzintézeteket, amelyek pénzedet a zöld energia terén hasznosítják. A Halaknak lételeme a víz, használd okosan és hatékonyan! Járj utána, hogyan tudnál meleg vizet napkollektorral előállítani, a kertben pedig állíts fel feketére festett hordót. A romantika nagymestere vagy, meglátod: felejthetetlen élmény lesz a meghitt kerti zuhanyozás kedveseddel! Szeretsz sokat inni, ez jó, de palackozott víz helyett szerezz be inkább egy vízszűrő kancsót. Ha a borra szavazol, válassz biobort! Halak jegyű szeretteinknek ajándékozzunk víztakarékos zuhanyrózsát, értékelni fogják.

Ha még többet szeretnél megtudni arról, hogyan spórolhatsz energiát otthonodban, látogass el a www.lakcimke.hu oldalra!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top