Ezo

Miért érdemes böjtölni?

Az év első hónapja alkalmas arra, hogy a nagy ünnepi lakomák után tartsunk egy tisztítókúrát. Ami – mint írásunkból is kiderül – nemcsak a szervezetet méregteleníti, de talán még az aurát is fényesíti.

Milyen hatással van egy tisztítókúra vagy egy léböjt az aurára? – kérdezem Kovács-Nagy Eszter Annát, a Nők Lapja Cafe dietetikus böjtszakértőjét.

– Ahhoz, hogy ezt megértsük, meg kell értenünk, hogy az embert a test, a lélek és a szellem alkotja. Sokkal tovább mutatunk fizikai testünknél – beszélhetünk itt az auráról, vagy akár a kollektív tudatról –, bármi, amit teszünk, kimondunk, gondolunk vagy érzünk, folyamatokat indít el mindhárom szinten. Ez egy tökéletes rendszer, ami folytonos körforgásban van, mindegyik rész az egy egész kis szelete – magyarázza a böjtszakértő.

Hogyan kezdjünk neki?

Apró lépéseket magunk is tehetünk a testi, lelki és energetikai megtisztulás felé.
– Csökkentsük vagy lehetőség szerint szinte hagyjuk is el a húsok és tejtermékek fogyasztását.
– Igyunk meg naponta 2-3 liter tiszta vizet. Ez lehet egyszerű ásványvíz vagy kristályokkal energetizált tisztított víz is.
– Együnk sok zöldséget és gabonát!
– Ne essünk a túlevés bűnébe! Ne addig együnk, ameddig bírunk, hanem addig, amíg jólesik.
– Meditáljunk naponta! De legalábbis mindennap szánjunk fél órát elcsendesedésre és arra, hogy befelé figyelünk!
– Végezzünk csakratisztító gyakorlatokat!

Elraktározott mérgek és feszültségek

Miért érdemes böjtölni? – Fizikai szinten viszünk be méreganyagokat – toxikus nehézfémsók, adalékanyagok, növényvédő szerek stb… – ezek kiválasztását egy egészségesen működő testben a szervek elvégzik. De a mindennapi hajsza, a stressz, az élelmiszerek minősége és mennyisége, a kevés önmagunkra szentelt idő, a belső feszültség levezetésének hiánya, a mozgás- és folyadékszegény életmód, a magas fehérjebevitel mind káros a szervezetnek, ami egy idő után képtelen lesz feldolgozni és ellensúlyozni ezt a sok hatást. Így jönnek létre a méreganyag-felhalmozódások a testünkben.
Dietetikus szakértőnk azt mondja, energetikai szinten ugyanez zajlik: Gondolataink minősége, az önmagunkról alkotott kép, az érzéseink, a kimondott szavak, a harag, a gyűlölet, a meg nem bocsájtás jelen vannak, dolgoznak bennünk. De nem szentelünk időt arra, hogy ezekkel az érzésekkel foglalkozzunk, egyszerűbb félretenni, besöpörni a szőnyeg alá. A meg nem oldott érzelmi gubancok zárványok formájában tökéletesen láthatóak az aura rétegeiben lerakódva.

Árulkodó jelzések

Ha túltelítődik mérgekkel a test-lélek-szellem hármasa, vészjelzést ad a szervezet: a fejfájás, a felborult anyagcsere, a hormonháztartás problémái, a magas vérnyomás és a bélrendszeri panaszok, alvászavarok mind erre utalhatnak.
– Olyan ez, mintha folyamatosan a belégzés állapotában lennénk, ha nem engedjük ki a levegőt, egy idő után megfulladunk – folytatja Kovács-Nagy Eszter Anna. – Bármelyik szinten kezdjük meg a kilégzést, a folyamat hozza magával a többi rész tisztulását is. Akár táplálkozásunkat reformáljuk meg és hagyjuk el a húst és a tejtermékeket egy ideig, akár meditációba kezdünk és tudatosan dolgozunk azon, hogy engedjük kiáramolni magunkból az energetikai „lerakódásokat”, vagy gondolati böjtbe kezdve nem bosszantjuk magunkat agyrémekkel, akkor mindhárom rész mozgásba lendül.

Hogyan böjtöljünk?

Miért érdemes böjtölni? – A vallási vagy spirituális böjtök a lélek és szellem oldaláról nyitják meg a tisztuláshoz vezető utat. A böjtölő a táplálékról tudatosan mond le, legtöbb esetben alázattal és mértékletességgel felépítve a böjti időszakot, akár a táplálék teljes elhagyásáig. Ezt az időszakot meditációkkal, önmagunkra szentelt idővel és egyéb olyan gyakorlatokkal kell kiegészíteni, amelyek célzottan az energetikai rendszerben lerakódott zárványokat nyitják meg. Ennek következtében a testből is könnyebben indul meg a méreganyagok kiáramlása.

A gyakorlatok lehetnek: távol-keleti mozgásformák, tánc, meditációs gyakorlatok, séta vagy úszás – a lényeg, hogy kikapcsolják és tehermentesítsék az elmét, hogy nyugodt áramban folyhasson ki belőlünk a sok év alatt felgyülemlett testi és energetikai méreg.
Az ima és a befele figyelés szerves része a folyamatnak. A természet közelsége segíti az elmélyülést, ezért a városból mindenképpen ki kell menni egy olyan vidékre, ahol nyugodtan és csendben hallgathatja Szíve szavát a böjtölő.

Kovács-Nagy Eszter Anna felhívja a figyelmet arra, hogy a kezdőknek jobb, ha vezetővel végzik a tisztítókúrát. De nem mindegy, milyen az a vezető, aki végigkíséri őket az úton. Egy alázattal és gyakorlattal rendelkező vezetővel megélt böjt eddig távolinak tűnő kapukat nyit meg, segíti elengedni a régi lerakódásokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top