Ezo

Mit tanítanak a papnőiskolában?

Egy 21. századi papnő szertartásokat vezet, tanít, gyógyít, és természetesen a szerelem sem marad ki az életéből. Veres Kriszta mesél.
Nő a pályán: a papnő

Egy éve Kairóban élsz, és néhány nap múlva ismét útnak indulsz. Nem veszélyes kint az élet?

Soha nem érzékeltem Egyiptomot veszélyesnek. Az, amit mások zavargásnak élnek meg és amitől félnek, számomra születési folyamat, amelyben az emberek ráébrednek arra, mi az, ami valódi, és az eddigi mások fölötti hatalmi rendszerek helyett új világ születik, ami a szeretetben, békében és egységben gyökerezik. Júliusban szinte minden estét a Tahrir téren töltöttem a tüntetőkkel, életem leggyönyörűbb időszaka volt, csodálatos, szívtől szívig találkozásaim voltak idegenekkel és a nyelv sem jelentett problémát.

Hogyan ébredtél rá arra, hogy ez a hivatásod?

Kriszta eredetileg angol és orosz szakos bölcsész. Egy utazási irodában dolgozott, és amikor úgy érezte, váltania kell, egy hároméves papnőiskolát végzett el Glastonburyben. Az Istennő-templomot 2006-ban nyitotta meg Budapesten, ahol különféle szertartásokat vezet, előadásokat tart és gyógyít. 2010 óta Kairó és Budapest között ingázik. 

Mindig is az volt az álmom, hogy utazzak, ezért egy utazási irodában helyezkedtem el. Nagyon szerettem a munkámat, de egy meetingen egyszer csak azt éreztem, hogy nem akarok több ilyenen részt venni, és ez már nem az én utam. Az egyetem alatt egyébként nagy hatást gyakorolt rám az Artúr-mondakör. Már akkor éreztem, hogy hiányoznak belőle részek: a női erőt megtestesítő szereplőket  kihagyták vagy démonizálták. Később egyik külföldi utamon láttam az Artúr király és a nők című filmet. A történet végre összeállt, és felébresztett valamit, ami után vágyakoztam. Elmentem egy istennőfesztiválra Glastonburybe, és tudtam, hogy ez az, amit keresek.

Milyen iskolát végez egy papnő?

Parapszichológiát és természetgyógyászatot tanultam, és elvégeztem egy hároméves Avalon papnő-kurzust Glastonburyben. Egy olyan világ hitrendszerét sajátítottam el, ahol az ember még együtt élt a természet ciklikus változásaival. Megtanultam, hogyan kell szertartásokat és spirituális utazásokat vezetni, jósolni az elemekből. Akár a kávé habjából vagy egy gyertya lángjából ki lehet deríteni dolgokat, hogy segítséget adjunk annak, aki meg akarja érteni, hogy éppen mi történik vele. Természetesen nem ez az egyetlen módja annak, hogy valaki papnővé váljon, iskola nélkül is dönthetünk úgy, hogy ezt a hivatást választjuk. Mindez számomra visszaemlékezés volt, az iskola inkább abban segített, hogy megmutatta, hogyan tudom mindezeket másoknak is megtanítani.

Nő a pályán: a papnőKiből lehet papnő?

Bárkiből, akiben megjelenik a hívás. Az más kérdés, hogy eljut-e az út végéig.

Mi tartozik a munkakörödhöz?

Csoportos szertartásokat, meditációkat, tanfolyamokat és előadásokat tartok a 2006-ban megnyílt Istennő-templomban és Egyiptomban is. A munkám fontos része az egyéni gyógyítás, amit „lélek-összekapcsolódásnak” hívok. Ezenkívül indítottam itthon is egy kétéves papnőiskolát, amelyet eddig csaknem ötvenen végeztek el.

Mi a szertartások célja?

A legtöbbször az, hogy megkönnyítsük a sorsfordulataink megértését és megélését, de bármi lehet a cél. A „temetési szertartáson” például eltemetjük azt a történetet, amit eddig meséltünk magunknak, és életünk azon tapasztalásait, amiket már nincsen kedvünk tovább élni. A „szerelemörvény” egy táncmeditációs szertartás, amely segít a szerelemre hangolódni, hogy lényünket folyamatosan áthassa a lelkesültség, a szenvedély és az inspiráció, függetlenül attól, hogy éppen jó vagy rossz napunk van.

Nő a pályán: a papnőMi történik, amikor gyógyítasz?

A kezeléseket egy 5-10 perces beszélgetés előzi meg. Kibontakozik egy történet, kiderül, mi az, amit a hozzám fordulónak el kell engednie. A páciens egy másik energiaállapotba kerül, a cél pedig az, hogy ezt megőrizze a kezelés után is. Nem teszek különbséget a lelki és a fizikai probléma között, mert úgy gondolom, mindig az elménket kell meggyógyítanunk. Minden változás meg tud történni, ha elindítjuk, és ez nem a külvilágtól, hanem tőlünk függ.

Mivel keresnek meg a férfiak?

A férfiak és a nők vágyai között nincs nagy különbség, mindenki ugyanazt szeretné: egészségesnek és boldognak lenni. A férfiak viszont kevésbé ismerik be, ha valami nem tökéletes a világukban. Főleg az üzleti életben dolgozók zártak, meg akarják védelmezni a belső világukat és el akarják rejteni a gyengeségeiket. A nők könnyebben nyílnak meg, és beszélnek a problémáikról.

Nő a pályán: a papnőElőfordul, hogy nem vállalsz el valakit?

Nem, de ha valaki egyáltalán nem akar változni, akkor megmondom, hogy nem tudok neki többet segíteni. A panaszkodást pedig mindig leállítom. Nem vállalok szerelmi kötést, még gyógyítást sem, ha egy harmadik fél részére, annak belegyezése nélkül kérik.

Miért döntöttél úgy, hogy Kairóba költözöl?

Tavaly márciusban még azt kérdeztem, hogyan lehet ott élni. Októberben azzal jöttem vissza Magyarországra, hogy soha nem költözöm ki. Majd két hét múlva megjelent egy erős hívás bennem, és tudtam, hogy Egyiptom visszahív.

Hogyan fogadják Avalon papnőjét az iszlám Egyiptomban?

A klienseim szájhagyomány útján találnak meg, főleg üzletemberek fordulnak hozzám, muszlimok is. Sokan közülük jóval nyitottabbak, mint az itthoni pácienseim, a vallásuk miatt a lelkiség élőbb a számukra. Ugyanakkor gyakran beleütköznek vallásuk korlátaiba.

Lehet ezzel a munkával pasizni?

A mostani partneremet egy spirituális programon ismertem meg Egyiptomban. De ezt nem nevezném pasizásnak, soha nem pasiztam, a szerelmet kerestem, és az bárhol megtalál, amikor itt az ideje. A szerelmem egyébként iszlám vallású, nagyon sokat tanított nekem a kapcsolatunk. Például azt, hogy a valóságunkat azok a hitrendszerek határozzák meg, amelyekbe belenövünk, de azokon túl is léphetünk, és akkor bármilyen különbség mögött össze tudunk találkozni a szeretetben.

Nő a pályán: a papnőMit jelképez a félhold alakú tetoválás a homlokodon?

Szeretném a belső utamat kívül is felvállalni. A hold a nőiség szimbóluma: mindannyian ugyanazt a ciklust járjuk be, mint a hold.

Mi a leggyakoribb félreértés a munkáddal kapcsolatban?

Félreértések helyett inkább más jellegű elvárásokról beszélhetünk. Sokan szeretnék előre tudni, hogy mi történik majd egy kezelésen vagy szertartáson, és ez az, amit nem tudok megjósolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top