Ezo

Zuhogni fog egész nyáron?!

Ha június 27-én, a hét alvó szent napján esik az eső, úgy lőttek a nyári jó időnek.

A hét alvó szent története egy ókeresztény legenda, mely Maximianus, Malchus, Martinián, Dénes, János, Serapion és Konstantin vértanúkról szól, akik Decius római császár testőrei voltak, de nem hódoltak be, s nem imádták a pogány isteneket, így ők is a császári üldöztetés áldozatai lettek: félelmükben egy barlangban rejtőztek el, amit Decius eltorlaszoltatott. Az ifjak a barlangban álomba estek, melyből csak Theodosius alatt, 447. ébredtek fel, ám a hét ifjú abban a hitben élt, hogy csak egy éjszakát aludt át. Ébredésük után egyik társukat elküldték Epheszoszba élelemért, az ifjú azonban nem ismert rá a városra: pogány bálványok helyett mindenütt kereszteket látott. Megpróbált élelmet vásárolni, ám régi veretű pénze elárulta, a helyiek gyanút fogtak, azt hitték, a férfi valahol kincsre bukkant.

Zuhogni fog egész nyáron?Nagy tömeg gyűlt köré, majd a püspök és a helytartó elé vezették, végül megmutatta a barlangot, ahol a kövek közül előkerült egy ólomlap, amin a barlang lezárásakor keresztények megörökítették az ifjak mártíromságát. Maga Theodosius császár is megjelent a barlangnál, leborult az ifjak előtt, akik újra álomba merültek, immár örökre.

Miután Tours-i Szent Gergely a hét alvó történetét megismerte és lefordította, a hét szent bekerült a katolikus naptárba, június 27-én Hétalvók napjaként ünneplik őket. A néphit szerint, ha ezen a napon esni fog, az eső hét hétig nem áll el, s az előrejelzés állítólag 70-80 százalékban beigazolódik.

Milyen idő lesz június 27-én?

Bár a legendáról a Nők Lapja Café által megkeresett meteorológusok nem hallottak, június 27-re jó időt jósolnak. Az idő gyengén felhős, napi középhőmérséklet 26 fok, az északnyugati szél élénk lesz, az eső pedig kizárt – jósolták a köpönyeg.hu munkatársai.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top