Ezo

A város, ami a legközelebb van az éghez

Misztikus utazásunk következő állomása a Madridtól 110 kilométerre délnyugatra fekvő város, Avila. A tengerszint felett 1128 méteren elterülő települést a helyiek úgy jellemzik: "városunk van legközelebb az éghez".

Avila szimbóluma a 11. és 14. század között épült, 2500 méter hosszú, teljes épségében fennmaradt, román kori városfal, melynek folytonosságát 88 torony és kilenc kapu szakítja meg. Építészeti szempontból különös jelentőséggel bír, hogy a védelmi célra épült városfalnak szerves részét képezi a gótikus katedrális.

Egy város, ami a legközelebb van az éghez
Fotó: onlyhdwallpapers.com

A városban található számos román kori templom és kolostor, többek között a Szent Vincenz-, a Szent Péter- vagy a Szent Tamás-kolostor, melyek ugyan a városfalon kívül helyezkednek el, ám éppúgy meghatározzák a városképet, mint a reneszánsz stílusban épült úri házak és paloták, vagy a szűk, cakkos utcácskák.

Egy város, ami a legközelebb van az éghez

Mi azonban most nem a műemlék épületek miatt, hanem egy misztikus történet kedvéért látogattunk el Avilába. Ebben a városban jött a világra 1515. március 28-án Teresa Sanchez Cepeda Davila y Ahumada, akit 14 éves korában, édesanyja halála után beadtak az avilai Ágoston-rendi apácakolostorba, hogy itt folytassa tanulmányait. Egy betegség miatt azonban el kellett hagynia a kolostort, tanításáról édesapja és nagybátyja gondoskodott. A nagybácsi révén ismerkedett meg Szent Jeromos leveleivel, melyek olyan erős hatást gyakoroltak rá, hogy elhatározta, életét Istennek szenteli. Apja nem támogatta döntését, ezért 1535 novemberében elhagyta a szülői házat, és bevonult az avilai Szent Megtestesülés karmelita kolostorba. Egészségét ismét súlyos kór támadta meg, melyből élete végig nem tudott teljesen kigyógyulni.

Egy város, ami a legközelebb van az éghez

 Fotó: meetingsinsefarad.com

Feljegyzéseiből megtudjuk, hogy betegsége alatt Isten víziók és hangok útján felkereste. A látomások a fiatal lány lelkét mélyen felkavarták, nem volt képes egyedül feldolgozni ezeket, de Borgiai Szent Ferenc, Alcantarai Szent Péter, illetve dominikánus és jezsuita szerzetesek a segítségére voltak ebben. A lány látomásainak híre egy idő után mind szélesebb körben terjedt az egyszerű emberek körében is.

Egy város, ami a legközelebb van az éghez
fotó: meetingsinsefarad.com

Ez idő alatt Teresával csodás dolgok történtek, s ezekről a neve aztán az egész világon ismertté vált; szívét láthatóan egy dárda hegye szúrta át. A lány hitt abban, hogy mindez egy angyal műve, aki látomásában megjelent előtte és figyelmeztette; ha letér e helyes útról, a pokolra jut. A testi szenvedéseket és a világi akadályokat leküzdve 1562. augusztus 24-én megalapította karmelita rendházát, melynek a Szent József egyszerű reguláinak mezítlábas apácái nevet adta.

Egy város, ami a legközelebb van az éghez
Fotó: meetingsinsefarad.com

1582-ben öregen, betegen Alba Toresba utazott, és még ez év októberében itt érte a halál. Tetemét néhány év elteltével visszavitték szülővárosába, Avilába, majd újra visszaszállították halálának helyszínére. Ekkor felnyitották koporsóját, és döbbenten tapasztalták, hogy a holttest ellenállt az enyészetnek, épségben maradt. (A rendkívüli jelentőségű relikvia, Teresa átszúrt szíve, még napjainkban is megtekinthető.) XV. Gergely pápa 1614-ben boldoggá, 1622-ben pedig szentté avatta. Avila központjában áll az 1091-ben épült templom, melyben Szent Teréz eksztatikus élményeit és látomásait megélte. A templom közelében található a zarándokok másik kedvelt úti célja, Szent Teréz egykori lakóháza is.

Misztikus helyek a föld körül – 1. rész: Lascaux-barlang, Franciaország

Misztikus helyek a föld körül – 2. rész: Einsiedeln, Svájc

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top