Ezo

Honnan tudják az állatok, mikor jön haza a gazdi?

Az emberek és az állatok közötti telepátia legmeggyőzőbb bizonyítékai azoknak a kutyáknak a vizsgálatából származnak, amelyek előre tudják, hogy mikor ér haza a gazdájuk.

Honnan tudják az állatok, mikor jön haza a gazdi?Amikor Peter Edwards hazaér az angliai Essex megye Wickford nevű települése közelében fekvő tanyájára, ír szetterei csaknem mindig a kapuban üdvözlik. Yvette, a felesége szerint gyakran előfordul, hogy tíz-húsz percet várnak ott rá, mindenesetre már jóval az előtt ott vannak, hogy az országútról ráfordulna a házához vezető útra. Neki már évek óta fel sem tűnik a kutyák viselkedése, elintézi annyival, hogy „Mindjárt itthon lesz Peter, a kutyák kimentek a kapuhoz.”

Peter ír szettereihez hasonlóan sok kutya meg tudja jósolni a gazdája hazaérkezését. Némelyikük tíz vagy több percen át várakozik az ajtónál vagy az ablaknál, mielőtt a gazdi hazatérne a munkából, az iskolából, a vásárlásból vagy más kiruccanásból. Egyes kutyák a gazdi elé mennek az utcára vagy a buszmegállóba, és olyanok is akadnak, akik ezt nap mint nap megteszik, mások viszont csak akkor, ha nyaralásból vagy más hosszabb távollétről tér haza, s előfordul, hogy már órákkal, sőt napokkal előbb izgatottnak tűnnek.

Megszokás dolga?

Amikor valaki mindennap ugyanakkor ér haza, akkor a kutyák viselkedése betudható az egyszerű rutinnak. Teresa Preston (Suffolk, Virginia) szerint is ez lehetett a helyzet, amikor észrevette, hogy a család kutyája, Jackson nap mint nap a kapuban várta az iskolából hazatérő gyerekeket. Mégis újra kellett gondolnia a dolgot, amikor feltűnt neki, hogy a kutya a férje érkezésére is számít, holott ő rendszertelenül jár haza az amerikai parti őrség Portsmouthban állomásozó bójakarbantartó hajójáról.

„Mindig máskor járt haza. Amikor a hajó befutott a kikötőbe, Jackson nagyon izgatott lett, leült a járda végébe, és őrhelyéről abba az irányba nézett, amerről a kocsi várható volt. Muszáj volt észrevennem, hogy nagyon jól beletanult, és olykor az ő jelzése miatt igazítottam meg a hajamat meg a sminkemet, hogy rendben legyek, mire hazaér a férjem! Ha vacsorát főztem, és épp azon morfondíroztam, hogy hány adagot főzzek, vagy hány emberre terítsek, akkor az ő előrejelzésére hagyatkoztam.”

Az is előfordulhat, hogy a kutyák pusztán az otthon várakozó embertől származó jeleket veszik át. Vannak olyan esetek, amikor az ember hazatelefonál, és megmondja, mikorra várható. Ilyenkor megváltozhat az otthon lévők érzelmi állapota, és ez testnyelvi és egyéb információkkal szolgálhat a kutyák számára. Egyes kutyák azonban akkor is várják a hazatérőt, amikor az otthon maradottaknak fogalmuk sincs az érkezés időpontjáról. Számos esetben ügyvédek, taxisofőrök, katonák, újságírók, bábák és egyéb rendszertelenül dolgozó emberek családjai számolnak be arról, hogy a kutya tudatja velük, hogy mikor fog hazaérkezni a távol lévő családtag. Az Ausztráliában élő Rebecca Kavich például erről számolt be:

„Mindig tudtam, hogy mikor jön a férjem, mert a kutyán látszott! Férjem irodája nagyjából tízpercnyire van tőlünk autóval, Zero nevű husky kutyánk pedig már tizenöt perccel korábban izgatott lett. A sarkamban volt, akárhová mentem, oda-vissza rohangált a bejárati ajtó meg énközöttem, várt, nézett… és várakozott. Tony mindennap máskor jött haza, attól függően, hogy milyen programjai voltak, de Zero látszólag megérezte, mikor végez és indul el haza.”

keretes cikk - vak
ADVENT A NŐK LAPJA CAFÉN!
Hangolódj rá a karácsonyra a Nők Lapja Café adventi különszámával! Tesztekkel, receptekkel, programajánlatokkal és ajándéktippekkel várunk. És persze minden napra jut valami meglepetés is!

Vajon az orruk jelzi, hogy jön a gazdájuk?

A legtöbb kutya orra jóval érzékenyebb, mint a miénk, és valószínűleg sokkal messzebbről megérzik a gazdájuk vagy annak járműve szagát, mint egy ember. De vajon milyen messziről? A kutyák általában arra használják az orrukat, hogy a földet szaglászva valamilyen nyomot kövessenek. Ahhoz azonban, hogy valakinek a hazaérkezését kiszagolják, a levegőbe kellene szimatolniuk. Tételezzük fel, hogy megfelelő a széljárás, és a kutya kint van a szabadban, vagy nyitott ablaknál van a lakásban. Vajon milyen messziről tudja megérezni egy közeledő ember vagy autó szagát? A legjobb becslések szerint ez még az angol vérebnél is jóval kevesebb, mint másfél kilométer.

 

Hallhatják a kutyák, hogy jön a gazdájuk?

A legtöbb kutya jobban hall, mint mi. A számunkra észlelhetetlen magas hangokat is hallják; a kutyasípok is ilyen magas frekvencián működnek. A távolabbi hangokat ugyancsak jobban meghallják. Ha azonban az ember különböző időpontokban, különböző buszokkal vagy vonatokkal utazik, akkor az állat nem tudja a hang alapján megmondani, hogy rajta van-e a gazdája egy bizonyos buszon vagy vonaton. A Liverpool melletti Helen Meithner például mindennap 18 kilométert ingázott munkába busszal, cairn terrierje pedig mindig otthon várta őt. Attól függően, hogy mikor fejezte be a munkáját, két busszal érkezhetett haza, az egyik hat, a másik nyolc órakor állt meg. „A buszmegálló kb. négyszáz méterre volt tőlünk, egy kis liget túlsó felén. Soha nem tudtam előre, hogy be tudom-e fejezni a munkát, és elérem-e a korábbi buszt, de a kutya mindig tudta, hogy rajta ülök-e. Ha igen, akkor 5.45–5.50 felé odament az ajtóhoz, és az időjárástól függetlenül elém jött a ligeten át. Ha a későbbivel jöttem, akkor meg sem mozdult 7.45-ig, és annál a busznál várt.”

A telepatikus reakció különböző mintázatai

A telepátia szó szerint „távérzékelést” jelent, ahol a görög tele szó a távolságra (telefon, televízió), a pathé pedig az érzésre (szimpátia, empátia, pátosz) utal. Ha a kutyák telepatikusan reagálnak a gazdájukra, akkor valahogyan fel kell fogniuk gazdáiknak azokat a gondolatait vagy érzéseit, amelyek a hazaindulással járnak. Ez lényegében háromféleképpen valósulhat meg:

1. Egyes kutyák csak akkor reagálnak, amikor a gazdáik hazafelé tartanak, és természetesen az ő tudatukban is az van, hogy hamarosan hazaérnek. Úgy is mondhatnánk, hogy a kutyák megérezhetik gazdájuk közelgő jelenlétét, és reagálhatnak, mondjuk, két vagy tíz perccel a gazdi visszatérése előtt, ami független attól, hogy mikor indult el hazafelé az illető.
2. Előfordulhat, hogy a hazafelé tartó ember csak keveset gondolkodik vagy kevés érzelem alakul ki benne a hazaúttal kapcsolatban; lehet, hogy beszélgetésbe merül valakivel, vagy valami más köti le a figyelmét. Vannak azonban olyan állomásai az utazásoknak, amikor előtérbe kerülnek a hazamenetellel kapcsolatos érzések és gondolatok – amikor például leszáll a repülőgép, partra száll az ember egy hajóról, vagy leszáll a buszról, vonatról. Létezhetnek kutyák, amelyek ebben a szakaszban kapnak el gondolatokat és érzéseket.
3. A telepátia legszélsőségesebb megnyilvánulásáról akkor beszélhetnénk, ha a kutyák képesek lennének megérezni a gazdájuk hazatérési szándékát, és már akkor reagálnának, amikor a gazdi elindul hazafelé, sőt amikor még csak készül a hazaútra.

Az a helyzet, hogy mindhárom mintázat elég gyakori. Vannak olyan kutyák, amelyek pár perccel a gazdájuk érkezése előtt kezdik el őt várni. Lehet, hogy meghallják őt, vagy kiszimatolják a szagát, a telepátiának pedig semmi köze nincs a dologhoz. Amikor azonban a kutya több mint öt perccel előbb jelez, akkor komolyan kell venni a telepátiás hipotézist, különösen akkor, ha a kutya csukott ablaknál is jelez, és nem hagyatkozhat a szimatára meg a szélirányra, amely nagymértékben befolyásolhatja a szagok és hangok terjedését. És sok olyan eset is előfordul, amikor a kutyák rendszeresen jeleznek tíz perccel vagy még hamarabb a hazaérkezés előtt, mégpedig teljesen függetlenül a széljárástól.

Másodszor: vannak olyan kutyák, amelyek akkor reagálnak, amikor az ember leszáll a hajóról, repülőgépről, vonatról vagy buszról, és megkezdi hazaútja utolsó szakaszát. Láttunk már példát olyan kutyákra, amelyek akkor reagálnak, amikor a polgári repülőgépek személyzete és utasai földet érnek, sok másik pedig akkor jelez, amikor a gazdája kiszáll a hajóról, leszáll a vonatról vagy a buszról.
Végül pedig úgy tűnik, hogy vannak olyan kutyák, amelyek már azelőtt megérzik a gazdájuk hazaindulási szándékát, hogy az illető ténylegesen elindult volna. 

Az írás Rupert Sheldrake Honnan tudják a kutyák, mikor jön haza a gazdi? című könyvéből való.

A háziállatok gyógyítanak bennünketRupert Sheldrake, a morfogenetikus mezők elméletének megalkotója több ezer állatnak – kutyák, macskák, lovak, papagájok – a tudomány mai állása szerint megmagyarázhatatlan képességeit leíró beszámolót gyűjtött össze, és számos kísérletet is végzett ezen a területen. Ezek közül adja közre a legérdekesebbeket ebben a kötetben, egyben magyarázatot is próbál találni rájuk.

Miből érzi meg a kutya, hogy gazdája éppen elindult hazafelé? Honnan tudja sok macska már kora reggel, hogy aznapra bejelentették az állatorvoshoz? Hogyan találják meg az állatok a hazavezető utat számukra teljesen ismeretlen területeken is? Hogyan olvasnak gazdájuk ki nem mondott gondolataiban és érzik meg azt, mivel tudnak legjobban a segítségére lenni?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top