Ezo

Mágia: kell-e félnünk tőle?

Mi az a mágia? Kell-e félni tőle? Hogyan működik? Kik voltak a híres mágusok, és mit tettek? Ma élnek-e mágusok? Hogyan lehet őket felismerni? Millió kérdés, amelyek mindenkit foglalkoztatnak. Most a végére járunk ezeknek.

„A mágia egyetlen törvénye: a látható dolgok gyökere a láthatatlanban van” – Szepes Mária útmutatása szerint, aki hozzáteszi: „A mágus a mágia mestere. A láthatatlant láthatóvá teszi.” A mágia erőt jelent, az emberben szunnyadó teremtő és/vagy pusztító erőt. A mondás, miszerint Isten a képmására teremtette az embert, abból ered, hogy mi, emberek megkaptuk az erőt, amivel jó és rossz dolgokat is teremthetünk, illetve életet adhatunk vagy vehetünk el, sőt világokat építhetünk vagy pusztíthatunk el. Ezzel az erővel a felelősség súlyát is megkaptuk.

A fekete és a fehér mágia

Mágia: kell-e félnünk tőle?A mágia az ember isteni mivoltának legmisztikusabb része. A mágia valójában egy „eszköz”, amivel a beavatottak csodákat vagy katasztrófákat varázsolhatnak. A mágia nem fehér vagy fekete, hanem maga a mágus lehet fehér vagy fekete attól függően, hogy mi a célja. Ha önös érdekeit vagy megbízója önös érdekeit akarja szolgálni/kiszolgálni, és ezzel árt bármely élőlénynek, akkor fekete. Az idő sürgetése is egyfajta erőszak az élet normális menetén. A fekete mágus luciferi erőket mozgósít. Lucifer bukott angyal, aki kezdetben tiszta volt, de megtévedt, megrészegült a hatalomtól, amit Istentől kapott. Mi emberek is hasonlóan gyarlók lehetünk.

A fehér mágus erejét és tudását az élet jobbításának szolgálatába állítja. Képes természetfeletti, érzékszerveken túli energiákat mozgósítani, amivel a józan ész által megmagyarázhatatlan eseményeket idéz elő. Gyógyít, vigasztal, hitet ad, hogy az ember képes legyen kitartani a legnehezebb időkben is. Krisztusi erőket mozgósít. A mágia hatalma mindenkit kísértésbe ejt. Jézust is megkísértette a sátán, de a csábításnak ő ellen tudott állni, mert már levetette egóját, és átesett a misztikus beavatáson. A mágia működéséről az egyszerű embernek fogalma sem lehet. Ez csak a beavatottak privilégiuma, és ez így van jól, mert avatatlan ember kezében ezek a „technikák” köz- és önveszélyesek. A legjobb szándékkal sem fogják segíteni a gyakorlatlan kísérletezőt.

A leghíresebb mágusok

Egyik híressé vált „mágus” a Háromszor Hatalmas Hermész. Ő a Smaragdtáblának nevezett írásába rejtette az utókor beavatottjai számára az üzenetet, amit azóta is minden generáció próbál értelmezni. Számtalan fordítása létezik, az egyik így kezdődik: „Valóságos, hazugság nélkül való, biztos és teljességgel igaz, hogy ami lent van, egyenlő azzal, ami fent van, és ami fent van, egyenlő azzal, ami lent van, az Egyedülálló Dolog csodájának véghezvitelére…”

Mágia: kell-e félnünk tőle?

Hermész Triszmegisztosz hieroglifákban írta le az analógia törvényét. Ez a három síkon működő lényeg olyan tömör, ami garancia arra, hogy a tanulatlanokat megvédje a megértésétől. A mágusok híres tagja Michael Scott de Balvearie 1170-ben született Skóciában, a világ Scottus néven ismerte meg. Életében arról volt híres, hogy teste sosem vetett árnyékot. 1232-ben halt meg, és utána vált igazi legendává. Több monda kering róla, melyek közül a leghátborzongatóbb így szól: sírrabló próbált hozzájutni ahhoz a mágikus íráshoz, melyet Scottusszal együtt temettek el. Amikor felnyitotta a sírt, azt látta, hogy a holttest egyáltalán nem indult bomlásnak. A rémült sírrabló remegő kézzel emelte volna ki a mágus varázskönyvét, amikor Scottus összeráncolta szemöldökét, és karjával a könyv után nyúlt. Ekkor a sírkő magától visszacsukódott a sírra, és soha többé nem tudták kinyitni.

Hogyan lehet aranyat készíteni?

Mágia: kell-e félnünk tőle?A mágia egyik közkedvelt kutatási területe, ami évszázadok óta izgatja az embereket: hogyan lehet aranyat készíteni; de valójában ez az alkimisták témája. Közülük a leghíresebb Saint Germain gróf, a XVIII. század fura figurája. Rengeteg legenda kering róla. Ő kivételesen nem vonult teljes remeteségbe, nem volt láthatatlan, mert meg akarta mutatni az embereknek, hogy nemcsak az a világ létezik, amit a két szemükkel látnak. Sok dolgot tett, amit hitetlenkedve nézett a francia arisztokrácia. Például a monda szerint az egyik bálon De Gergy grófnő 1781-ben azzal lépett Saint Germainhez, hogy ötven évvel korábban ők már találkoztak, amikor a grófnő a francia nagykövet feleségeként tartózkodott Velencében. Saint Germain akkor is fiatalnak tűnt, és az évek során cseppet sem öregedett. Az évtizedek, évszázadok során többször kellett nevet változtatnia, hogy ne üldözzék. Állítólag ma is él, mert megtalálta az életkristályt, az örök élet elixírjét.

Arthur Edward Waite (1857–1941) az Aranyló Hajnal rend (Golden Dawn) nagymestere volt, a tarot-kártya közérthetőbbé tételéért tett sokat. Egyik rendtársa, Pamela Coleman Smith az ő útmutatása alapján festette meg először mind a 78 lapot. Waite utódja Aleister Crowley (1875–1947) volt, ő is festetett tarot-kártyát, a kártyacsomagnak pedig a Thot könyve nevet adta. Crowley azonban átnevezett lapokat, és hozzányúlt ősi szimbólumokhoz, mellyel kártyáját „befeketítette”. Tudatosan tette mindezt, bízott tudásának erejében. Állítólag ma is áll a kastélya Skóciában, ami kívül-belül fekete…

Ma is élnek mágusok…

Mágia: kell-e félnünk tőle?…de nevüket, személyüket nem ismerhetjük, mert láthatatlanok, mint a valódi mágia maga. Akik híresek, azok illuzionisták, „játékosok”. Azt is tudjuk, hogy a népi hagyomány tele volt és ma is tele van hiedelmekkel, praktikákkal. A különböző szerelmi, pénzzel, termékenységgel stb. kapcsolatos varázslásoknak nincs közük a valódi mágiához, sokkal inkább a babonákhoz. Örök igazság, hogy a szavak mágikus következményekkel járnak életünk bármely terén. Ami tény, és eredményesen használható: az a szó teremtőereje.

Való, hogy minden kimondott szónak hatalmas a hatása. Így az imákat, a fohászokat, a mantrákat sikerrel használhatjuk, ha azok pozitívan és szelíden vannak megfogalmazva. Közülük az egyik legszebb Antoine de Saint-Exupéry imája:

„Uram! Nem csodát, nem jelenéseket kérek Tőled.
A mindennapok küzdelméhez adj erőt nekem!
Kérlek, taníts meg a lépésről lépésre Feléd haladás művészetére,
Hogy föltaláljam magam a napi forgatagban,
Hogy idejében és talpraesetten tudjak dönteni,
Hogy ügyeimben okosan gyümölcsöztessem ismereteimet és tapasztalataimat!
Segíts, hogy helyesen tudjam beosztani az időmet!
Add, hogy biztosan érezzem, mely ügyem nem tűr halasztást!
Segíts, hogy mindig időt találjak a szellemi, lelki feltöltődésre is!
Kérlek, segíts, hogy minden esetben a lehető legjobban készülhessek föl az éppen előttem álló feladatra!

Add meg Uram a kegyelmet, hogy akivel csak találkozom, arra úgy tudjak odafigyelni, és úgy tudjak neki segíteni, mintha Téged hallgatnálak, és Neked segítenék!
Add, hogy mélyen megértsem, nehézség, kudarc, sikertelenség és zsákutca is lehet sorsom része!
Sőt! Ezek szükségesek is ahhoz, hogy fejlődjek és megérjek.
Kérlek, szükség esetén, a kellő pillanatban küldj valakit, aki jó szívvel szemembe meri mondani az igazságot, ha amúgy berzenkednék ellene!
Tudom Uram, hogy számtalan nehézséget nem a lázas tevékenység, hanem az idő old meg.
Te jól tudod, mily nagyon rászorulok az őszinte barátságra.
Add, hogy kiérdemeljem az életnek ezt a legszebb, legértékesebb, leggyöngédebb, hatalmas ajándékát!

Kérlek, tartsd távol tőlem a szorongást okozó gondolatot, miszerint életem hiábavaló lenne!
Ne azt add, Uram, amit kívánnék, hanem azt, amire szerinted valóban szükségem van!
Kérve kérlek, taníts meg, Uram, a lépésről lépésre Feléd haladás művészetére!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top