Ezo

Csakraharmonizálás zenékkel

A hét fő csakra színekkel való gyógyításáról már sok szó esett, energiarendszered működését azonban más módszerekkel, például különféle dallamokkal, hangzásokkal is egyensúlyba hozhatod.

Ahogy Kodály Zoltán gyönyörűrűen megfogalmazta, a zene lelki táplálék, lélekemelő hatását már biztosan te is tapasztaltad. Egy kellemes muzsika a hanghullámok harmonikus összessége, amely kiegyensúlyozza, szinte kirezgeti, feloldja a lelkünkben kialakult elváltozást. Talán az sem véletlen, hogy a magyar nyelvben a lehangolt szó fejezi ki azt az állapotot, amikor rossz a kedvünk. Igen, lelkünk, akár egy hangszer, le tud hangolódni, azaz elhangolódik a megfelelő frekvenciáról, kibillen az eredeti, egészséges állapotából. Ilyenkor energiátlanok, védtelenek, cselekvésképtelenek, ötletszegények, esetleg borúlátóak vagyunk. Tudatosan megválasztott harmóniákkal azonban pozitív hatást gyakorolhatsz energiarendszeredre és a lelki működésedre is.

Csakra-harmonizálás zenékkel

A csakrákhoz rendelt zenei stílusok, hangzások alapján te is össze tudsz állítani magadnak egy saját ízlésednek megfelelő, személyre szabott csakraenergetizáló zenei listát, mellyel bármikor táplálhatod az energiaközpontjaidat.

1. Gyökércsakra: „Életerő”

A gyökércsakrát a dinamikus törzsi zenék aktiválják, melyek alapja az ember és a természet őserői közötti autentikus kapcsolat. A törzsi zenékben az ütős hangszerek (dob, csörgők, búgattyúk, faragott botok) erősen dominálnak, illetve fontos elem az énekhang, melyet kiegészítenek a különféle állatbőr, csont és fa hangszerek. A természeti népek zenéi őserőt szimbolizálnak, lüktetnek, erőt adnak, hiszen a monoton, ismétlődő ritmusok, a természetet utánzó hangok, a morajló hangzások együtt rezegnek a Föld ősi életerejével. A primitív népek zenéi elsősorban a gyökércsakrára hatnak, de a sámándobolás például képes az egész csakrarendszert megnyitni és transzállapotba juttatni a hallgatót és a sámándobost is.


African Tribal Orchestra – Sundown In Madagaskar
 

2. Szakrális csakra: „Kreativitás”

A szakrális csakrát szintén erőteljes ritmusos, energikus zenék táplálják. Különös hangzásvilágát a különböző keleti népi hangszerek, elsősorban gitár, szitár, rababa (az egyik legrégebbi vonós hangszer), bambuszfurulya, lant, csörgődob, illetve a latin hangszerek, mint marimba, bendzsó, bongó adja. A szakrális csakra zenéje improvizatív elemekkel teli, szabad és kötetlen, de ritmusos, mely megmozgatja a csípőt, mint például a salsa, a tangó vagy a hastánc, ahol teret kap a szenvedély és az érzelmek szabad átélése is.

Shakira – Ojos Asi

3. Napfonatcsakra: „Érdekérvényesítő képesség”

Egy zenekari muzsika harmonikus összjátéka erővel tölti fel a napfonatcsakrát. Amikor egy zeneműben a dinamika váltakozik, egy finom, halk kezdést lendületes dinamika, magával sodró rész követ, majd az utolsó pár ütem úja lecsendesül, ezáltal benned is megmozdul valami. Átrendeződnek az erőviszonyok, kitisztul a kép. Talán a középső résznél kidühöngted magad, vagy a könnyeid potyognak, úgy érzed, kibillent ez a zene, de a végén megérkezel, és önbizalommal, bátorsággal töltődsz fel. A végeredmény egy kiegyensúlyozott, stabil belső erő.

 

 

„Dare” (Vivaldi: Négy évszak – Nyár I. tétel részlet)

4. Szívcsakra: „Szeretet és a részvét”

A szívcsakrára minden olyan zene pozitív hatással van, ami lelkileg megindít. Hagyományosan a hálaadó és vallási zenék tartoznak ide, de bármilyen zenedarabot választhatsz, ami a szeretetről, az egymás iránti együttérzésről szól, vagy ami a te lelkedre felemelően hat. A szívcsakra energetizálásánál az érzés az útmutató, csak az számít, hogy mit vált ki belőled az adott zenemű. Lehet opera, jazz, pop, klasszikus zene, népdal, vagy bármi. Nincsen semmiféle szabály vagy meghatározott szempont, mint ahogy a szeretet is végtelenül sokszínű formában jelenik meg a világban.

 

 

Chris Daughtry – What About Now

5. Torokcsakra: „Kifejezőképesség”

A torokcsakra zenéje sodró, áradó hangzás, abban segít, hogy ki merd mondani, amit gondolsz, hogy fel merd vállalni önmagad, meg tudd mutatni, ki vagy valójában, őszintén, félelmek és görcsök nélkül. A torokcsakra energetizálásra megfelelőek a spirituális énekek, a visszhangeffektusokkal gazdagított „new age”-zenék, a hárfa hullámzó játéka, illetve az olyan akkordokkal és zongorafutamokkal tarkított zenedarabok, melyek egy folyó sodrásához hasonlítanak. Elindul, és nincs megállás, egyszerűen visz magával.

 

 

Emeli Sandé – Read All About It

6. Harmadikszem-csakra: „A saját történeted felülmúlására való képessége”

A harmadikszem-energiaközpontot a tudattisztító, elmenyugtató meditációs zenék harmonizálják. A lágy, finom hangzások, a nyugtató, relaxációs zenék tartoznak ide, melyek spirituális üzenetet is hordoznak. A spirituális zenék segítenek kikapcsolni az elmét, és magasabb tudatszintre emelnek.

 

Hoponoponó

 

7. Koronacsakra: „Az univerzummal való összetartozás érzése”

A koronacsakrához tulajdonképpen a csend tartozik, mely épp úgy magában foglal minden hangot, mint ahogyan a fehér tartalmazza a szivárvány összes színét. Ha mégis zenével kellene kifejezni a koronacsakrát, akkor talán a tibeti hangtálak finom rezgése, felhangokban gazdag hangzása lehet megfelelő, hiszen azáltal, hogy mind a hét nemesfém gyógyító frekvenciáit tartalmazzák, képesek egyszerre harmonizálni az összes csakrát. A hangtálak hangja alig hallható, néha csak a rezgésüket érzed a térben…

Tibetan Singing Bowl Meditation

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top