Ezo

A jól megoldott feladatok hete

Hétindító ezotériai sorozatunkban ezúttal is egy csokornyi hasznos útravalót gyűjtöttünk a hétre, amelyek segítenek boldogabb, teljesebb életet élni nektek. Május első hetének középpontjába a feladatok és azok megoldásai kerülnek. Figyelő szemünket most a Szaturnuszra vetjük, a feladatok és akadályok bolygójára, hogy megtudjuk, mit is kell megoldanunk ezen a héten. Természetesen személyre szabottan eláruljuk ezt is cikkünkben.

Valamiért szeretnünk félni a Szaturnusztól. Megfigyeltem a baráti körömben, hogy ha kimondom ezt az egyszerű szót, a legtöbben összerezzennek egy kicsit. Akivel pedig történik valami kellemetlen vagy váratlan esemény, azonnal a Szaturnusz hol (és hogy) létéről kezd el érdeklődni nálam. Ilyenkor mindig elgondolkodom azon, hogy hogyan lett a földművelés római istenéből, Szaturnuszból a Sors Ura.

A jól megoldott feladatok hete

A rettegett bolygó születése

Persze azért egy-két „személyiségváltozáson” át kellett esnie az etruszk eredetű bölcs, öreg és termékeny Szaturnusznak, hogy a mai rettegett bolygó lehessen. Ezekre a változásokra azért érdemes néhány mondatot szánni, hogy könnyebben békülhessünk ki a Szaturnusszal. A jó öreg vetéssel és vetőmagokkal foglalkozó istenség akkor kezdett rettegetté válni, amikor a római és a görög mitológia végérvényesen összeházasodott. A rómaiak igyekeztek adoptálni a jóval gazdagabb és műveltebb görög kultúrát, ennek folyományaként pedig isteneiket is gyorsan közössé tették. Mars, a római hadisten tökéletesen összeillett Arésszel, görög kollégájával, Vénusz és Aphrodité is teljes egyezést mutatott, és a többi főisten is szépen kijött egymással. Csak szegény Szaturnusz járt rosszul ezzel a nagy megfeleltetési kényszerrel. Őt Kronosszal, a titánnal azonosították, aki többek között legyőzte apját, Uránuszt, feleségül vette Rheiát, aki a saját húga volt (bár ez istenek között akkoriban mindennaposnak számított), és akit végül fia, Zeusz győzött le és ölt meg.

A római változat egy árnyalattal szelídebb: a római mitológia szerint a legyőzött Kronoszt Zeusz Itáliába száműzte, és ott Szaturnusz néven alapított virágzó birodalmat, amelyben megvalósult az aranykor. Persze a teljességhez hozzátartozik az is, hogy a görög változat szerint a Föld akkor élte igazi aranykorát, amikor Kronosz uralkodott, és ha nem ette volna meg összes gyermekét, még ma is aranykorban élnénk… (Zűrös egy sztori ez, akit mélyebben érdekel, az bátran nézzen utána a görög és római mitológiában, de ne lepődjön meg, ha olyan szövevényes családi szálakra és intrikákra bukkan, amelyek túltesznek öt brazil szappanoperán is.) Nekünk most itt annyi is elég, hogy Kronosz/Szaturnusz az idő uraként és egyéb kegyetlenségek elkövetőjeként éget be a köztudatba, így aztán igencsak könnyű volt az asztrológia nagy sorsbolygójával azonosítani őt.

Sorsbolygó igen, rossz bolygó nem

Mint már olyan sokszor megtettük, most ismét szögezzük le, hogy nincsenek rossz vagy jó bolygók. Bolygók vannak, amelyek különböző erőket, lehetőségeket (vagy azok hiányát) jelzik az életünkben. A Naptól számított hatodik bolygó pedig már a babiloni időkben is az időt, a komolyságot, a megfontoltságot, a lassúságot, az állandóságot, a küzdelmeket, az akadályokat, a feladatokat, a gátakat és a sors többnyire kiszámíthatatlan fordulatait jelölte. Egyértelmű volt hát az analógiája Szaturnusz/Kronosszal, innen a névadás. Attól azonban nem kell félnünk, hogy ez a bolygó olyasmikbe sodorna, mint névadói sztorija sugallja.

A Szaturnusz mindig azt a kérdést teszi fel: éled-e a sorsodat, vagy inkább csak menekülsz előle? Mersz-e ott lenni, ahol lenned kell? Követed-e a számodra kijelölt utat, amely a saját boldogságodhoz vezet, vagy inkább harcolsz magaddal, harcolsz a körülményekkel, harcolsz a vágyaiddal? Felismered-e azt, hogy a vágyaid és a lehetőségeid egyaránt iránytűk, amelyek utadat jelölik ki? Együttes iránymutatásuk, ha úgy tetszik, közös halmazuk mutatja meg, hogyan lehetsz boldog. Ha így nézem, a Szaturnusz nemcsak nem rossz bolygó, de kifejezetten jó szándékú. Mint egy bölcs nagypapa úgy terelget, hogy elérhessük a boldogságunkat, és megvalósíthassuk feladatainkat. Az pedig csak rajtunk múlik, hogy bőszítjük-e addig a nagyapánkat, hogy egy-egy atyai pofonnal jelezze: már rég rossz irányban megyünk.

Atyai pofonok helyett…

Nem lehetetlen kibékülni a Szaturnusszal. Ehhez nem kell semmi más, mint egy kis önismeret, önvizsgálat és hihetetlenül sok bátorság ahhoz, hogy őszinték legyünk magunkhoz. Ha ugyanis tudod, hol a helyed, ha megtaláltad a belső középpontodat, akkor az idő ura sem a saját gyerekeit megevő szörny arcát mutatja feléd. Ha megtaláltad a lelki békédet (vagy legalábbis elég közel vagy hozzá), akkor megtapasztalhatod Szaturnusz/Kronosz aranykorát. Azt az állapotot, amikor a Naptól számított hatodik bolygó már valóban csak feladatokat mutat akadályok helyett, nehézségeket lehetetlenek helyett, megoldást a problémák helyett és tanulást a büntetés helyett. Csak rajtunk áll, mit választunk, hiszen helyettünk senki sem juthat el saját belső bölcsességünkhöz.

A hét fényszögei: A Mars és a Merkúr szemben áll a Szaturnusszal

A szembenállás, az oppozíció mindig két elv egymásnak feszülését jelöli. Ahogy a magyar nyelv is vitákban vagy harcokban szemben álló felekről beszél, ugyanúgy az oppozícióba kerülő bolygók is egymást akarják legyőzni. Jobb esetben meggyőzni.

Ezen a héten szerdán hajnalban a Szaturnusz szembekerül a Marssal. Előbbiről három bekezdésnyit értekeztünk, utóbbi is jó barátunk már: a férfienergiák, a vágyak, a célok a lendület bolygójáról több hétindító cikkben beszéltünk már. Ebben a fényszögben célok és akadályok, vágyak és nehézségek találkoznak, a végeredmény pedig csak rajtunk múlik. Ha a Mars tüzes, forrófejű hevessége fűt bennünket, ezen a héten bizony többször fejjel szaladhatunk a falnak, ami nem fog leomlani attól, hogy véresre verjük a homlokunkat. Ha a Szaturnusz elcsendesedett, megmerevedett, már-már megrekedt és korlátolt energiája jellemző ránk, akkor neki sem fogunk szaladni a kihívásnak. Ezáltal pedig mi magunk válunk önmagunk legnagyobb korlátjává. A helyes megoldás – mint oppozíciók esetén általában – a két elv helyes arányú keverése: a bölcs megfontoltság és a vágymegvalósító lendület harmóniájának megtalálásában rejlik. Ha tudod, mit akarsz, de elég bölcs vagy ahhoz, hogy felmérd a körülötted lévő falakat, simán kijuthatsz még egy labirintusból is.

Vasárnap kora délután a szaturnuszi elvvel már a merkúri elvek állnak szemben. Ez utóbbiak a kommunikációhoz, a közlekedéshez, a testvérekhez, a kereskedelemhez, a gondolatokhoz, a tanuláshoz kapcsolódnak. Itt is az arany középút fog működni, az, amikor nem előreszaladok, és előbb jár a szám, mint kéne, és az, amikor nem hosszasan hallgatok, és megmukkanni sem merek. Ez a szembenállás, ha megtaláljuk az egyensúlyt a két elv között, segít abban, hogy rendezzük a régi vitákat (ha nincs meg az egyensúly, ezek csak elmélyülnek), és hogy megtanuljunk egy életre olyasmit, amit eddig képtelenek voltunk megjegyezni. Ez a fényszög analóg lehet a negatív gondolkodással és a depresszióval éppúgy, mint az előre gondolkodással és a vágyaink gondolati megalapozásával, a gondolatainkkal való teremtő építéssel is. A választás csak rajtunk áll: kérhetjük a negatív és a pozitív olvasatot (gondolatot) is. Ha élünk a heti két Szaturnusz fényszöggel, megvalósíthatjuk Kronosz aranykorát, ha nem, a dühös titán bennünket is felfal.

Kinek mit kell megtanulnia a héten? – Heti asztrológiai tendenciák

Kos: Türelmet és nyugalmat.
Bika: Elengedést és oltalomnyújtást.
Ikrek: Boldogságot és szorgalmat.
Rák: Elfogadást és nevetést.
Oroszlán: Önátadást és vezettetést.
Szűz: Lazaságot és határozottságot.
Mérleg: Öngondoskodást és nyitottságot.
Skorpió: Szeretgetést és mosolygást.
Bak: Lendületet és fantáziát.
Nyilas: Pontosságot és simogatást.
Vízöntő: Továbblépést és jókedvet.
Halak: Összpontosítást és önbizalmat.

A hét könyve

A jól megoldott feladatok heteVálj a vonzás törvényének mesterévé!

Felvetődött-e már benned, vajon mi az oka, hogy egyesek mindig jókor vannak jó helyen, állandóan szerencséjük van, egészségesek, boldog párkapcsolatban élnek, a gyerekeik jókedvűek és szófogadóak, és több mindent elérnek, mint amit egy átlagember egyáltalán képes elképzelni? Azok, akik jobb életszínvonalon élnek, akik álmaikat és céljaikat maradéktalanul megvalósítják, az egyik legősibb és legnagyobb hatású életadó forrásból merítenek: a vonzás törvényéből. Ez a könyv megtanít mindent, amit tudnod kell, hogy te is a vonzás törvénye szerint élj, és alapelveinek alkalmazásával megteremtsd saját sikereidet.

Jeanna Gabellini és Eva Gregory, a vonzás törvényének oktatói és szakértői, illetve A titok című film egyik sztárja, Jack Canfield, valamint Mark Victor Hansen sikerszerző azért fogtak össze, hogy megosszák veled a vonzás törvényének nagy hatású leckéit és technikáit, amelyek jelentős és maradandó változásokat indítanak el az életedben.

A hét Facebook-oldala
Sarah McLean
Az amerikai Hay House kiadó nálunk ismeretlen szerzőjét azért érdemes követni, mert rengeteg inspirációt ad a meditációhoz. Sarah-t egyelőre még alig fedezte fel magának a Facebook-közösség, pedig számtalan hasznos írást tesz közzé oldalán a spiritualitás, a meditáció és a nőiség témakörében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top