Ezo

Így bánj a beosztottjaiddal!

Most a főnökökhöz szólunk, azokhoz, akik nem találják a hangot beosztottjaikkal, vagy egyszerűen csak szeretnék tudni, ki mire alkalmas és mire nem. A számmisztika kitűnő eszköz arra, hogy egy vezető megtudja, kivel hogyan érdemes bánni, hogy a közös munka gördülékeny és eredményes legyen.

A számmisztikai típusok kiszámolása rendkívül egyszerű: a születési dátumból csak a születésnap egy számjegyre egyszerűsített számát vesszük figyelembe. Pl.: 1970.11.12-én született személy: 12 -> 1+2=3; vagyis ő 3-as típus.

1-es típus: (Mindenki 1-es, aki 1-jén, 10-én, 19-én vagy 28-án született.):
Az 1-es beosztott kreatív és önálló. Nem kell a szájába rágni minden részletet. Akkor tud kibontakozni, ha a lehető legnagyobb szabadságot kapja. Ekkor nemcsak, hogy jól érzi magát a bőrében, de „fontossága” tudatában maximálisan odateszi magát. Nem tipikus csapatjátékos: nem érdemes elvárni tőle, hogy a kollégáinak önként besegítsen, vagy pátyolgassa őket. Ellenben az önérzetességét és a tehetségét egy okos főnök a közös cél érdekében képes mozgósítani. Mégpedig azzal, hogy méltó, kellően nehéz feladatokat ad neki olyat, amit az 1-es kihívásként él meg, mert tudja, hogy erre a többiek nem vagy nem annyira alkalmasak, mint ő.

2-es típus:
(Mindenki 2-es, aki 2-án, 11-én, 20-án vagy 29-én született.):

A 2-es beosztott tisztelettudó és félénk. Neki nincs bátorsága ellentmondani, se kérdezni. Emiatt könnyű vele együtt dolgozni. Kitűnő csapatjátékos: mindig figyel a kollégái igényeire. Szó szerint képes kitalálni, hogy kinek mire van szüksége. A saját munkáját háttérbe szorítva segít a többieknek. Közben csendben, magában nagyon vágyik arra, hogy hasonló figyelmet kapjon. Ha megkapja, akkor szárnyakat kap. De ha nem, akkor lógatja az orrát, és csak szöszmötöl. Amitől szintén rosszul érzi magát, az a veszekedés. Tényleg lefagy, amikor feszültség van a „feje fölött”. Békeszeretete és kedvessége népszerűvé teszi a 2-est.

3-as típus: (Mindenki 3-as, aki 3-án, 12-én, 21-én vagy 30-án született.):
A 3-as beosztott megnyerő stílusa miatt jól teszi a főnöke, ha őt küldi tárgyalni. Bárkit le tud venni a lábáról, és a lehető legkedvezőbb helyzetbe hozza a cégét. Elmosolyodik, ha megdicsérik, de neki nem ez az igazi jutalom, hanem az, hogy legközelebb már őt keresi az ügyfél név szerint. Ha ötletelésre, úgynevezett brainstormingra kerül sor, a 3-as brillírozik. Hihetetlen újításokat, tippeket dob be. Mindezt könnyedén és remek humorral fűszerezve. Ezért válhat belőle a csapat „bohóca”. Ha ő jelen van, mindenkinek fülig ér a szája. Persze csak akkor, ha nem kell egész munkaidőben a fenekén ülnie. Sokoldalú, bár kicsit szétszórt.

4-es típus: (Mindenki 4-es, aki 4-én, 13-án, 22-én vagy 31-én született.):
A 4-es beosztott alapos és terhelhető, hihetetlen mennyiségű munkát elbír. Sosem mond nemet. Szívesen túlórázik. Neki a munkája a mindene. Fontos, hogy hasznosnak, sőt nélkülözhetetlennek érezhesse magát. Természetesen ő sem bírja ki elismerés nélkül. Amennyiben kellő mennyiségű pozitív visszajelzést kap, újult erővel folytatja a munkáját. A 4-es ideális beosztott: szolgálatkész, megbízható, őszinte, de bizonytalan. Rendszeresen igényli a kontrollt. Neki való a heti megbeszélés, amit például mindig ugyanakkor tartanak. Ettől érzi magát biztonságban, mert így tudja, mihez tartsa magát. Már csak azért is, mert ő tipikus szabálykövető.

5-ös típus: (Mindenki 5-ös, aki 5-én, 14-én vagy 23-án született.):
Az 5-ös beosztottnak hatalmas a szabadságigénye. Ha jót akar a főnöke, akkor a lehető legnagyobb mozgás- és döntésszabadságot engedi neki. Nem tesz jót az 5-ösnek, ha egy helyben kell ülnie, és egyfolytában valami rutindolgot kell csinálnia. Ugyanis az 5-ös mondása: „a változatosság gyönyörködtet!”. Nem árt, ha a főnök tudja, hogy a beosztottja lelkes, de pontatlan. Nagy elánnal veti bele magát a feladatokba, de képtelen tartani a határidőket. Vidámsága és empátiája feledteti a hiányosságait. Mindenkit ismer, mindenkivel jóban van. Lehetetlen haragudni rá. Folyamatosan motiválni kell őt, nehogy elveszítse az érdeklődését.

Így bánj a beosztottjaiddal!

6-os típus: (Mindenki 6-os, aki 6-án, 15-én vagy 24-én született.):
A 6-os beosztott kitartó, megbízható, de kicsit lassú. Szüksége van arra, hogy a főnöke megmondja, mit kell megcsinálnia. És menet közben rendszeresen kell ellenőrizni a 6-ost! A dicsérő szavak simogatják, és motiválják. Az egyik leghatékonyabb motiváció a prémium. A másik a közös étkezés. De nem elég a szokásos ebédeket együtt elkölteni. A 6-os akkor érzi elemében magát, ha munkán kívül is van lehetőség együtt bulizni, enni, inni. Szóval a neki csapatépítés a legfontosabb. Ha összetartó a közösség, akkor a 6-os beosztott teljesítménye óriási magasságokba emelkedik. Már csak azért is, mert a végletekig konfliktuskerülő.

7-es típus: (Mindenki 7-es, aki 7-én, 16-án vagy 25-én született.):

A 7-es beosztott szorgalmas és fegyelmezett. Ő a legokosabb, aki éles szemmel észrevesz minden hibát. Népszerűtlensége abból adódhat, ha ennek hangot is ad. Ráadásul mindig igaza van. Ezt nem sikernek könyveli el, csak csendben konstatálja. Egyébként sem a szavak embere: ritkán szólal meg, de akkor oda kell figyelni rá. A főnöke jól teszi, ha meghallja halk megjegyzéseit. A magánéletét nem viszi be a munkahelyére. Keveset árul el önmagáról és a körülményeiről. Nem fecseg, és nem faggat senkit. Alázatossága és kötelességtudata ideális beosztottá tenné őt, ha nem lenne annyira zárkózott. Attól ugyanis ijesztő lehet a kollégái szemében.

8-as típus: (Mindenki 8-as, aki 8-án, 17-én vagy 26-án született.):
A 8-as beosztott harcra kész. A főnökénak muszáj folyamatosan feladatokkal lekötnie az energiáit. Máskülönben a riválisává válik. Akkor érzi jól magát, ha hatalmas kihívások elé állítják. Egy /hős veszett el benne: mindig meg akar menteni valakit vagy valamit. Ha főnöke megsúgja neki, hogy rajta múlik az egész csapat léte és jövője, akkor a 8-as számára nem létezik lehetetlen. Emellett elengedhetetlen, hogy pontosítsák az elérendő célt. Mivel a 8-as céltudatos, és ezért hihetetlen energiákat képes mozgósítani. Enélkül lázongani kezd, és ahelyett, hogy produktívan dolgozna, destruktívvá, sőt ellenségessé válhat. Ettől óvakodni kell.

9-es típus: (Mindenki 9-es, aki 9-én, 18-án vagy 27-én született.):
A 9-es beosztott lojális a céghez és a főnökéhez. Szinte mindent elnéz a kollégáinak. Türelme és toleranciája határtalan. De nemcsak emiatt szereti mindenki. Hanem azért is, mert remek munkaerő: nem nyafog, nem hőzöng, szerényen teszi a dolgát. Közben érzékeli, ha valakinek valami baja van, és azonnal ugrik. Segítőkészsége és empátiája is végtelen. Képes falazni, hogy ne keveredjen bajba senki. A 9-es vérbeli csapatjátékos: mindig a közösségben gondolkodik, és nincsenek egyéni ambíciói. Ezért sem érti a törtető embereket. Ha valaki megbántja, nagyon elszomorodik, és megsajnálja a lelki szegényt, de gyorsan tovább lép. Emellett őszinte és hűséges.

11-es típus: (Mindenki 11-es, aki 11-én, vagy 29-én született.):
A 11-es mesterszám. Ez különlegessé teszi az ilyen személyt. Hihetetlenül gyors a felfogó képessége: mindig elsőként látja meg a megoldást, és döbbenetesen kreatív. Nehéz őt követni. A főnökét is simán lekörözi, ha az nincs észnél. Vigyázni kell vele, mert ha elterjed a hír, hogy mindig mindenben ő a legeszesebb, akkor a főnök és a többiek is bajba kerülhetnek. Az a legjobb megoldás, ha teljesen önálló munkakört és témát bíz rá a főnöke. Ebben érdemes szabad kezet adni neki. Ha ő szárnyalhat, akkor lesz a legtöbb a hozzáadott érték. Meglehetősen lázadó a 11-es. Nem rejti véka alá a véleményét. Akkor sem, ha ezzel azt kockáztatja, hogy mindenkit magára haragít.
    
22-es típus: (Mindenki 22-es, aki 22-én született.):
A 22-es egy mesterszám. Ennek eredménye, hogy egyáltalán nem beosztott típus. Majdnem mindig mindent jobban tud, mint a főnöke. Kritizál mindent és mindenkit. Az is lehetséges, hogy titkon a főnöke helyére pályázik. Ha a lázongó, zabolátlan energiákat egy főnök építő módon akarja befogni, akkor önálló és szokatlan feladatokat kell a 22-esre bíznia. Nem baj, ha a törvényesség határait kell feszegetni. A 22-es nem finnyás, és cseppet sem félős. Ezt jól ki lehet aknázni, ha a csapat ingoványos területre ért, és meg kell védeniük magukat. De az is a legjobbat hozza ki a 22-esből, ha életveszélyről vagy magáról a cég létéről van szó. Ilyenkor kijön belőle a hős megmentő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top