Ezo

Álmodd meg a megoldást!

Ne gondold, hogy az álmaid csak értelmetlen sztorik! Próbáld ki, milyen elaludni úgy, ha a te kezedben van az irányítás!

Álmodd meg a megoldást!Veled is előfordul, hogy álmodban repülsz, rémek elől menekülsz, vagy a kedvenc hírességeddel ölelkezel? Ilyenkor a vágyak, az érzések és az elfojtások terepén jársz, vagyis a tudatalattid játszik veled. Viszont amikor ébren vagy, a tudatod a főnök: a szavaidnak és a tetteidnek csak alapos ellenőrzés után ad zöld jelzést. Pörög ezerrel, kombinál, sőt újratervezésben is profi: ha kell, felülírja a korábbi döntéseidet. Ezért érezheted furcsának, amikor éber állapotban felidézed az álmaidat, mert mindegyikben találsz logikai bukfencet. Nem csoda, hisz az álmaidban a tudatalattid a rendező, amely csakis képekkel, érzésekkel, színekkel és szimbólumokkal kommunikál. Miért érdemes az ő játékszabályait is megismerned?

Nézd a saját filmed!

Tudatosan álmodni, azaz rendezőként irányítani az álmaidat tiszta hasznon, mert…

…szuper stresszoldó! A profi módon vezetett álom megsúghatja a megoldást egy-egy kérdésedre, és segíthet a döntéseidben, így kiszámíthatóbbá válik a világ.

…felturbózza a kreativitásod! Ha résen vagy, sok extra ötletet meríthetsz az álombéli sztorikból: az elsőre extrémnek tűnő szituk jók lehetnek arra, hogy újszerűen közelíts a gondjaidhoz. Sőt, ha olyan munkát végzel, ahol fontos a kreativitás, igazi kincsesbánya lehet egy-egy álom.

…szórakoztató! A tudatos álmodás igazán jó móka, hisz csak a képzeleted szab határt annak, hogy mi történhet benne. Bármit kipróbálhatsz! Ha arra vagy kíváncsi, milyen ünnepelt celebnek, elrabolt királylánynak vagy titkos ügynöknek lenni – rajta, álmodd azt! De próbára teheted a bátorságodat vagy a találékonyságodat is.

…megismered önmagad! Álmodban nem csaphatod be magad! Tükröt tart, és feketén-fehéren szembesít azzal, miként érzel életed egy-egy eseményével vagy fontos szereplőjével kapcsolatban. Ha nem tetszik, amit látsz, tudatos álmodással lepörgetheted, hogy mi lenne a legjobb hozzáállás az adott szituban. Így vágj bele! 

1. Döntsd el, mit akarsz!

Még elalvás előtt határozd el, hogy mit szeretnél az álmaidtól. Szórakoztassanak? Segítsenek megoldani egy problémát? Vagy egyszerűen csak ne hozzák rád a frászt? És ha sikerülne tudatosan álmodnod, mit tennél? (Ez fontos, enélkül nagyon könnyen kiesel a tudatosságból!) Repülnél egyet? Kipróbálnád, milyen átmenni egy falon? Átváltoznál valamivé?

2. Trenírozd a figyelmed!

Napközben többször tedd fel magadnak ezt a kérdést: „Most ébren vagyok vagy álmodom?” Látszólag ez viccesnek tűnhet, de a gyakorlat fő célja az, hogy ez a kérdés rutinná váljon, és komolyan vedd a választ is. Így előbb-utóbb ez a kétely az álmaidban is felbukkan majd. Így beazonosíthatod, hogy nem a valóságban vagy, és innentől a fantáziádra van bízva a folytatás. Létezik már olyan mobilapplikáció is, amely figyelmeztet, hogy csekkold le, nem álmodsz-e (például el kell végezned egy könnyű számtani feladatot – az álmodban ez nehézséget okozna; vagy lehetetlen dolgot kell tenned – ami viszont csak álmodban sikerülhet).

Kíváncsi vagy, mit jelent az álmod? Kattints, és lapozd fel az Álomszótárunkat!

Álmodd meg a megoldást!

3. Jegyzetelj, hogy emlékezz!

Mindenkinek vannak álmai, csak van, aki nem vagy kevésbé emlékszik rájuk. A tudatos álmodást segítő egyszerű trükk ilyen esetekben is beválik: ébredés után az álmod kulcsszavait azonnal jegyezd fel, vagy pötyögd be valamelyik kütyüdbe. Ha ezt egy hónapon át megteszed, később már nem lesz szükséged erre, és emlékezni fogsz magadtól is.

4. Ellenőrizd le magad!

Mikor magadhoz tértél, ellenőrizz minden részletet, amire csak emlékezni tudsz! A valósághoz képest miben mások az álmaid? Vannak bennük színek? Ha, igen mennyire élénkek? Hallasz hangokat, érzel illatokat? Ismerős helyeken jársz? Kikkel találkozol? Milyen érzéseid vannak? Ezekkel a kérdésekkel szembesülve képet kaphatsz álmaid minőségéről, és ezek ismeretében indíthatod el a változtatást.

5. Tegyél, amit csak szeretnél!

Ha például a rémálmaidtól akarsz megszabadulni, lefekvés előtt ismételd el párszor: „Én hozom létre az álmaimat, nem külső erők. Nem fogom ijesztgetni magam. Felébredek, ha megint rosszat álmodom.” Ha tényleg felébredsz, gondold végig a rémálom pozitív folytatását! Jeleníts meg minden apró részletet, hogy a lehető legjobban alakuljon a történet. Rövid gyakorlás után felébredés nélkül is meg tudod majd nyugtatni magad. (Mondjuk, ha éjszaka gyakran élsz át rémisztő zuhanásokat, kis gyakorlással repüléssé szelídítheted ezeket.) Ha megtanulod felismerni a jeleit annak, hogy álmodsz, a fenyegető dolgok nem lesznek rémisztőek többé, a szép álmok pedig még fantasztikusabbá válnak!

+1 Keresd a megoldást!

A tudatos álmodás és az önszuggesztió akkor is segít, ha egy problémát szeretnél profin megoldani. Lefekvéskor gondolj arra az ügyre, amin mostanában leginkább tépelődsz, és kérd meg a tudatalattidat, hogy küldjön egyértelmű üzenetet arról, mit tegyél. Mondogasd elalvás előtt: „Ma éjjel megálmodom, hogy mit kell tennem azért, hogy… felfigyeljen rám az a helyes srác a szomszédból, vagy: …jobban kijöjjek a tesómmal” (A lényeg, hogy megnevezd az aktuális problémád.) Ezek után nincs más dolgod, mint álomba merülni és figyelni! A módszer azért működik, mert alvás közben az agyadnak az a része van kiiktatva, amely gyakran túlkombinál. Tehát a megoldást most az a tudatszint gyártja, amely teljesen őszinte.

A cikk a Maxima legfrissebb számában jelent meg!

Bővebben a tartalomból

Ördög Nóra: Az első interjú, melyben Micit is megmutatjuk
DIY karácsony: Készülődj a legmenőbb bloggerekkel!
A tél 8x: A legjobb kabátok, a legütősebb szettek
Olvasóinkkal történt: “Megerőszakoltak!”
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top