Ezo

Ezt hozza a jang Fa Ló éve

A jang Fa és a Ló kölcsönös, egymást támogató ereje a kínai asztrológia szerint most "kincset ér", és a "homokban rejlő arany" képét társítja hozzá.

Ezt hozza a Jang Fa Ló éveIdén Kínában – illetve a távol-keleti ember szerint persze mindenhol – a jang Fa éve van. Ez persze önmagában nem sokat jelent, merthogy ez az év számunkra éppen mit hoz, az lehet 45-féle, aszerint, hogy mit hozunk ki belőle. Az ázsiaiak szerint az energia bizonyos értelemben “semleges”. Se nem jó, sem nem rossz. Nem mondhatjuk, hogy a Patkány jegyűeknek rossz éve lesz, vagy a Kutyáknak jó… az energia jön, felkap, és hogy hogyan lovagoljuk meg, kinek-kinek egyéni.

A jang Fa

A “jang Fa” egy egyenes törzsű, hatalmas, terebélyes, mesei nyelven szólva “égig érő” fa, amely az új kezdetet, a megújulást jelenti, és a hosszú élet jelképe is. Mélyre eresztett gyökereiből táplálkozik, leveleit a tágas ég felé tárja. A sarjadás, a bátor kezdeményezés, az erőteljes fellendülés és messzire tekintő tervek, élettel teli vállalkozások elkezdésének ideje.

A Ló mint minőség fékezhetetlen, kreatív, dinamikus, tüzes erőt képvisel. A kínai bölcselet ráadásul úgy fogalmaz, hogy az égben a sárkány a leggyorsabb, a földön a ló. Ez arra utal, hogy van benne valami egyéni érdekeken túlmutató, égi, tüzes jelleg is. Vagyis érdemes valami, az anyagiakon és az önzésen túlmutató célt is megfogalmaznunk idén. Saját körülményeinket megvizsgálva mindenkinek van lehetősége túllépni a saját személyes érdekein, korlátain, és ki tudjuk tágítani tevékenységeinket úgy, hogy az másoknak is jó legyen.

Ehhez azonban rá kell néznünk, mit érdemes megújítani kívül-belül. Ez a ciklus nem elsősorban azt kívánja tőlünk, hogy megvalósítsunk valami formailag merőben újat, hogy a könyvelő menjen el balett-táncosnak. Inkább keressük meg magunkban azt, amit újjá szeretnénk éleszteni. Segíti, hogy felidézzük magunkban (akár gyerekkori) álmainkat, amelyeket a rögös mindennapok, a társadalmi elvárások vagy bármi más elsodortak.

A jang Fa elindító ereje képes akár évezredekig, ha emberi léptékre elosztjuk, évtizedekig fennmaradni és inspirálni. Most meg tudjuk alapozni hosszú távú terveinket. Kezdjük el ásni a lyukat annak a facsemetének az elültetéséhez, amelynek gyümölcsére vágyunk. Időbe telik, mire le is szedhetjük, de soha jobbkor nem foghatnánk bele. Ha pl. szeretnék egy céget alapítani, találjuk ki a logót. Ha egy új nyelvet szeretnék elsajátítani, kezdjünk el órára járni. Tegyünk bármilyen kis lépést is, az azt támogató erők mozgásba fognak lendülni.

Központunk, legbelsőbb céljaink felidézése az egész év során fontos feladat lesz, mert a Ló lendületének ereje abban is megmutatkozik, hogy ha nem magunk teremtjük meg a körülményeket, akkor ő fogja megteremteni őket. Például azon kaphatjuk magunkat, hogy egyébként is zsúfolt naptárunkba valahonnan még belekerült pár tétel, és alig tudunk lépést tartani a “behulló” tennivalókkal. A Ló nem bírja a tétlenséget, kitölti a rendelkezésre álló időt és teret. Szerencsére azonban támogatja az őszinte, egyenes kommunikációt is, amelyet segítségül hívhatunk a prioritások összehangolásához.

Nem tudunk elmenni a magyar varázsmesei párhuzam mellett: az égig érő fán Jancsikát egy gebéből táltossá vált paripa segíti a királylány kiszabadításában, a lesoványodott gebének pedig parazsat kell enni adni, hogy táltossá válhasson. Ez a “parázserő”, a lelkesedés abból születik, hogy megdolgozunk és kitartóan cselekszünk céljaink megvalósításáért. A Ló, a maga zabolátlan, szabadságszerető minőségében most arra hív, hogy merjünk bátran szembenézni belső értékeinkkel és “hozzuk játékba őket”.

A jang Fa és a Ló kölcsönös, egymást támogató ereje a kínai asztrológia szerint most “kincset ér”, és a “homokban rejlő arany” képét társítja hozzá. Meg kell dolgozni érte, hogy kiássuk a mélyre rejtett értéket, de aki veszi a fáradságot, valódi kincsre lelhet. Ebben segít bennünket a Ló  kitartása, ereje és lelkesedése, illetve a jang Fa szívós, ég felé törő, nyugodt céltudata. Ha kihasználjuk ezeket az erőket, és tudatosan részt veszünk mindabban, ami velünk történik, akkor megleljük az irányt, felpattanhatunk táltos paripánk hátára, és bátran nekivághatunk életünk alakításának!

A cikk Wágner Mária Szüless újjá a Fa Ló évében! című Új Akropolisz-beli előadásának inspirációjára született.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top