Ezo

Lélektanács: Csak figyelj és érezz!

Eckhart Tolle sokak szerint a ma élő legjelentősebb spirituális tanító. Könyvei és tanításai számos kommentárt váltottak ki újságírói és teológiai körökből. Saját bevallása szerint a szerző egy bizonyos vallással sem azonosul, de írásait a spirituális tanítások széles skálája inspirálta.

Eckhart Tolle ismeretközlő irodalmi sikerkönyve, A most hatalma a jelen pillanatra való tudatosság fontosságát hangsúlyozza olyan módon, amit nem szakítanak félbe a múlt és a jelen gondolatai. Eckhart későbbi könyve, Az Új Föld tovább vizsgálja az emberi ego szerkezetét, és hogy ennek működése hogyan vonja el az embereket a világ jelen pillanatának megtapasztalásától. Ez az emberi ego táplálása, hogy a gondolat a belső és külső konfliktus forrása. Csak az egójuk megvizsgálásával kezdhetnek el az emberek azon kívülre látni, és hozzájutni a spirituális megvilágosodás érzékéhez vagy a valóság egy új szemléletmódjához.

Lélektanács: Csak figyelj és érezz!
 
Eckhart látásmódjában, a jelen a hozzáférés a béke magasabb érzékelésének. Eckhart állítja, hogy a “jelenben levés” tudatosságot idéz elő, ami az elmén kívüli, egy tudatosságot, ami segít az ego határainak túllépéseiben. Az ego itt a hamis formával és címkékkel való azonosulást jelenti: test, elme, gondolatok, emlékek, társadalmi szerepek, élettörténet, vélemények, érzelmek, anyagi javak, név, nemzetiség, vallás, rokonszenvek és ellenszenvek, vágyak, félelmek stb. Ha valaki jelen van, az felismeri magát, mint a tértudatosságot, amiben a gondolat és az impulzus keletkezik. Ez a személy nem veszíti el magát sem a gondolatban, és az impulzussá sem válik. Jelen lenni, a térnek lenni, inkább, mint ami történik. Eckhart azt mondja, az elme arra való, hogy használjuk, mint egy eszközt, de ne engedjük, hogy az elme használja az egyént.
 
A “fájdalomtest” az érzelmi összetevője az egónak; az elfojtott érzelmek összeadódásával jön létre, a szenvedés a van nem elfogadásától. A “fájdalomtest” mérete személyenként változik, az adott személy múltbeli kondicionáltságára vezethető vissza, rendszerint a korai gyermekkorra.
Eckhart azt mondja, hogy az igazi identitásunk alapjául szolgál az én vagyok érzésnek, ami a tudatosság maga. A létezés tudatossága az önmegvalósítás és az igazi boldogság. Eckhart azt állítja, mi, emberek, nagyon fontosak vagyunk, mert azért vagyunk itt, hogy képesek legyünk a világegyetem isteni céljának feltárására.
Eckhart hiszi, hogy mindenki akar dolgokat, amik a jövőt még vágyottabbá teszik, mint a jelent. Amíg akarsz valamit, addig keresed, hogyan érhetsz el egy bizonyos pontot a jövőben, ami a beteljesülést ígéri. Ezért a jelen pillanatot, valamint más embereket a vég eszközévé teszed. Nincs szükséged jövőre vagy jövőbeli életekre ahhoz, hogy megtaláld önmagad, és semmit sem kell magadhoz adnod, hogy megtaláld önmagadat.
Eckhart tanítja, hogy az Új Testamentum mély spirituális igazságot tartalmaz, ahogy torzításokat is, amik Jézus tanításának félreértelmezéséhez vezetnek. Eckhart tanítása, hogy amikor jelen vagy, hozzáférsz a belső tudásodhoz, és érzékelni fogod, mi igaz és mi az, amit hozzáadtak vagy eltorzult.
 
Ismerd meg Eckhart tanításának alappilléreit! A teljes cikket az Obtrude blogon találod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top