Ezo

Igazából szerelem – áprilisi szerelmi előrejelzés

Sorozatunkban, az "Igazából szerelem"-ben Sarkadi Kriszta a szerelem kártyáiból jósol: minden hónap első napján kihúzza azokat a kártyákat, amelyek adott hónapban a legnagyobb segítségünkre lehetnek abban, hogy harmonikus kapcsolatban, szerelemben éljünk. Áprilisi szerelmi előrejelzésünk következik.

Az ismert amerikai párkapcsolati szakértő és spirituális tanító, Chuck Spezzano, The Love Pack elnevezésű gyógyító kártyáit hívtam segítségül, hogy megtudjam, milyen energiák támogatják áprilisban a szerelmes, szeretetteljes kapcsolatok kialakulását, ha még egyedül vagy, vagy elmélyülését, ha már melletted a társad.

Ami akadályozhat: cinizmus
Ami a megoldást hozza: kommunikáció
Ami megszületik: szerelmesek

Igazából szerelem - áprilisi szerelmi előrejelzés

1. lap: cinizmus

Ó, hát ki az, aki legszívesebben egy szemetesvödör tartalmát, vagy a felmosóvizet öntené a magasból egy szerelmesen összebújó párra? Az első kártyára festett képen ugyanis pontosan ez látható. Olyan ez a jelenet, mintha egy régi regényben olvasnánk a féltékenységből fakadó ármánykodásról. Itt viszont a cinizmust szimbolizálja, amiről a Wikipédiában ezt találtam:

“A cinizmus eredetileg az ókori görög cinikusok filozófiai iskoláját jelentette. Jelenleg a szó olyan személyek nézeteire utal, akik szerint kizárólag önös érdekek mozgatják az embereket, és nem hajlandók az emberi őszinteségre, erényre és önzetlenségre építeni. Gyakran pejoratív értelemben használatos. Görög-latin eredetű szó. Jelentheti a cinikus ember világnézetét, vagy cinikus cselekedetet, viselkedést, léha játékot komoly és/vagy szent dolgokkal.”

Mitől válik valaki cinikussá? Attól, hogy ezt használja védekező mechanizmusként arra, hogy elfedje a csalódottságból fakadó keserűségét; a szívfájdalmát vagy a kihasználtság érzését. Aki cinikussá vált, többé nem képes bízni az őszinteségben, a nyíltszívűségben, és félelmét palástolandó megpróbál szenvtelennek látszani. A cinizmus lehet a kibúvó, hogy ne kelljen szembenéznünk bizonyos megoldatlan életeseményekkel; mélyen eltemetett fájdalmakkal; változásra késztető, megtanulandó leckékkel.

A cinizmus arra késztet minket, hogy az elménk erejét téves teremtésre használjuk: egyre inkább a negatívnak észlelt dolgokra fókuszálunk, így valóban abból lesz egyre több az életünkben. Észrevétlenül eltávolodunk valódi önmagunktól: attól a részünktől, aki a feltétlen szeretethez kapcsolódik, ezért csak ezt akarja adni, és csak ezt akarja kapni.

Áprilisban arra lesz lehetőséged, hogy megfigyeld magadon, mikor választod a cinikus, hűvös, szenvtelen viselkedést az őszinteség helyett. Ilyenkor csak azt kell tudatosítanod magadban, hogy egy régi sebzettséget próbálsz eltakarni ezzel, ám erre már nincs szükség. Ha meg akarod tapasztalni a szerelmet és a mély szeretetet, akkor lassan el kell engedned a cinizmushoz való ragaszkodást, és abba kell hagynod a gúnyolódást olyan dolgokon, amelyeket valaha te is megszenteltnek tartottál.

Ha most úgy érzed, te nem szoktál cinikusan viselkedni, akkor menj eggyel mélyebbre, és vizsgáld meg a gondolataidat. Legtöbbször ugyanis a viselkedésünk szintjén talán valóban nem jelenik már meg egy-egy régi minta, ám a gondolataink között ugyanúgy szerepelnek a cinikus megjegyzések, akkor is, ha nem mondjuk ki őket hangosan. Így fedezheted fel azokat a területeket, ahol úgy véled, a te elgondolásod az egyetlen helyes és követendő út.

Amikor felfedezed ezeket a gondolatokat, kérdezd meg magadtól:

• Mitől félek most, miközben ez a cinikus gondolat formálódik az elmémben?
• Milyen régi fájdalmat próbálok meg elrejteni ezzel?
• Mit vagy kit szeretnék mindenáron irányítani?

Aztán légy bátor, és válaszd azt, hogy őszintén beszélsz az érzéseidről az érintetteknek. Ha éppen nincs ott veled senki, vagy túl nagynak tűnik a kockázat, akkor legalább annyit tegyél meg, hogy írsz erről a naplódban. Figyeld csak meg, mennyire felszabadító hatással lesz rád!

2. lap: kommunikáció

Amikor a naplódba írsz, akkor több dolog történik egyszerre.

• Mindaz, ami eddig az elmédben tolongott, kikerül a papírra, így megszülethet benned a nyugalom és a csend.
• Önmagaddal kommunikálsz, hiszen csak te vagy jelen, és arra szánod az időt, hogy figyelmet adj saját magadnak, és mindannak, ami éppen az életedben zajlik.
• Amint a zajongó gondolatok kitódultak a papírra, fokozatosan elkezded meghallani belső bölcsességed hangját, és onnantól már a tanácsait írod, és az inspiráció áramlását tapasztalod meg. Ez úgyszintén kommunikáció, amit saját, felsőbb éneddel folytatsz.

A cinizmus csapdájából és minden más párkapcsolati nehézségből is azonnal elkezdesz kiemelkedni, amint hajlandó vagy a kommunikációra. Amikor a kommunikációt nem pusztán információcserére használjuk, hanem vállaljuk annak kockázatát, hogy az érzelmeinkről beszéljünk, akkor rendkívül izgalmassá tesszük a kapcsolatainkat, és így az egész életünket. Igazi, mély kötődést tapasztalhatsz meg azokkal, akikhez ezen a módon kapcsolódsz. Ha egy párkapcsolatban mindketten a nyílt, őszinte kommunikációt választjátok, akkor hihetetlenül könnyű lesz megérteni, hogy a másik mit miért tesz. Ez a megértés pedig ahhoz vezet, hogy már nem lesz szükség a sértődésekre vagy a sérelmek tartogatására.

Használd ki hát a tavasz megújulást hozó energiáit, és áprilisban válaszd azt, hogy összeszeded minden bátorságodat, és kimondod, amit eddig nem mertél. Légy óvatos: csak a saját érzéseidről beszélj. Amikor a másikról kezdesz beszélni, könnyen belecsúszhatsz az ítélkezés csapdájába. Ettől a kedvesed joggal érezheti azt, hogy mindenért ő a hibás, és legközelebb már nem lesz kedve semmiféle kommunikációhoz. A tisztánlátásban ezek a kérdések segíthetnek:

• Mit érzek most?
• Mire lenne szükségem ebben a helyzetben?
• Hogyan adhatnám ezt meg magamnak?

3. lap: szerelmesek

Úgy tűnik, a tavasz energiája nemcsak a bátorságunkat növeli, hanem elhozza annak a lehetőségét is, hogy szerelmesekként bújjunk (már mellettünk lévő vagy ez után megérkező) kedvesünk karjába. Mindez akkor történik meg velünk, ha nem tartunk vissza semmit, hanem teljesen átadjuk magunkat annak, ami kettőnk között kialakult. Wilfried Nelles családállító terapeuta, a Jóban rosszban című könyv szerzője így ír erről:

“A szerelem erő, ami önmagáért létezik, egy erő, amely bár nagyon is elkaphat bennünket, de amit mi soha nem ragadhatunk meg. Mi benne lehetünk mert ő is bennünk van de soha sem lehet a mienk. Ő birtokol bennünket. És köt bennünket. Bár szabad, azokat köti össze, akik átengedik magukat neki. Mit is jelent hát a kapcsolat, partnerség és a házasság? Nem többet és nem kevesebbet, mint azt, hogy átadjuk magunkat ennek az erőnek, amely mindkettőnket elért, felgyúlt bennünk, és összehozott minket. Ha igent mondunk arra, hogy bízzunk ebben az erőben, engedjük magunkat tőle mozgatni, vezetni, talán kínozni is, akkor égünk benne, és világítunk.”

Talán te nem, de én felkaptam a fejem a “kínozni” szó olvastán, és elsőre tiltakozni kezdtem. Aztán ráébredtem, mindez nem jelent mást, mint amit már az első két kihúzott lap kapcsán is megfogalmaztam: ahhoz, hogy valóban nyitottá váljunk a szerelemre, és a meghitt közelségre, újra és újra ki kell lépnünk a komfort zónánkból. Ez pedig először épp a félelmek fokozódásával jár, ami egyáltalán nem kellemes, sőt időnként olyan mértékű, hogy az már kínzásnak is beillik. Mégis ez az egyetlen módja annak, hogy fokozatosan elhagyjuk védekező mechanizmusainkat, és megnyissuk a szívünket a szerelemnek.

Párkapcsolati Gyorsszervíz: Sarkadi Kriszta – tanító, gyógyító, papnő
“Szeretni nem kell megtanulnunk, mert a szeretet ott lakozik mindannyiunkban – ez alapvető, megmásíthatatlan természetünk. Ezért nekem pusztán az a dolgom, hogy utat mutassak abban, hogyan tudod eltakarítani a szeretet áramlásának útjában álló, belső akadályaidat. A részedről pedig ehhez semmi másra nincs szükség, mint egy kis hajlandóságra: annak felismerésére, hogy ha nem vagy maradéktalanul boldog, akkor itt az idő, hogy új döntést hozz. Akár csoportban, akár négyszemközt találkozunk, megtartalak, miközben változol, én végigkísérlek az utadon. Örömmel vagyok a bábája újjászületésednek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top