Aktuális

Nõk Lapja – egészség

<?kep(1,left)?> A természet nem mindenkit ajándékozott meg szabályos, hófehér, egészséges fogsorral. Ám a fogpasztamosoly ma már nem elérhetetlen álom, mindössze idõ, pénz, kitartás és persze megfelelõ fogorvos kérdése.

A fogorvoslás hihetetlen fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Messze többre képes, mint egyszerű tömésre és húzásra, még akkor is, ha (legalábbis nálunk) a legtöbb páciens egyelőre ezeken a beavatkozásokon esik át a leggyakrabban. Az Egyesült Államokban született meg, majd terjedt el Európában is új irányzata, az úgynevezett esztétikai fogászat, amelynek legszembetűnőbb sikereit a hollywoodi színészek és énekesek mosolyán csodálhatjuk meg. Hogy az orvoslásnak ez a fiatal ága nem csoda, nem ámítás, azt többek között olyan közismert sztárok példája bizonyítja, mint Tom Cruise vagy Céline Dion. Mivel mindkettejükről fennmaradtak (és a lapokban napvilágot is láttak) gyerekkori fotók, amelyeken szembetűnik ”fésületlen” fogsoruk, jól látható, hogy mai szabályos mosolyukat ügyes kezű szakembereknek köszönhetik.

Színek és formák

Ha a fog nem a színe, hanem az alakja miatt tér el társaitól, akkor jöhetnek szóba a formázó eljárások. Egyik változatuk, az úgynevezett direkt héj azt jelenti, hogy különleges pasztákból a fogorvos hord fel több réteget az adott fogra, amíg az nem éri el a megfelelő formát. Ez a módszer valóságos szobrászi alkotómunka, hiszen minden egyes fog többféle színből áll, és mindig egyedi, ezeket az adottságokat a fogorvosnak mind figyelembe kell vennie. Egy-egy ilyen direkt héj négy-hat, de olykor akár nyolc színből is felépülhet, amíg az beavatkozáson átesett fognak végül teljesen észrevétlenül sikerül besimulnia szomszédai közé. A módszer különösen alkalmas azoknak az iskolásoknak az ellátására, akik kicsorbítják a fogukat (főként a felső metszőfogukat) például labdázás, biciklizés vagy iskolai csetepaték közben.

A másik lehetőséget az úgynevezett indirekt héj jelenti. Az ilyen finom lapocskák ugyancsak a fog formázására alkalmasak, de nem helyben a rendelőben, hanem előzetesen levett minta alapján porcelánból, laboratóriumban készülnek, és speciális ragasztóval rögzülnek a fog felszínéhez. Ezekkel a megoldásokkal szinte tetszés szerint lehet alakítani a fogsort, segítségükkel helyre lehet állítani például a letört, a túlságosan kicsi vagy túlságosan nagy, előreálló, domború felszínű fogakat, megszüntetni a köztük lévő hézagokat. A gyerekeknél azonban az első lépés többnyire inkább a fogszabályozás, és a héjak csak ezután jöhetnek szóba, azoknak a hibáknak a korrigálására, amelyeket a fogszabályozó nem tudott helyrehozni.

A lecsiszolásra szoruló fogakra az esztétikai fogászat tisztán porcelánból készült, fémmentes koronát ajánl. Ezeknek az a nagy előnyük, hogy ugyanúgy átlátszanak, mint az eredeti fogak, ezért teljesen természetes hatást keltenek, míg a fémre ráégetett porcelán koronák mű-volta erős fényben feltűnik. Ugyanebből a korona-alapanyagból a fog eredeti színéhez tökéletesen illeszkedő, észrevehetetlen tömés is készülhet. Szintén a szép látványt szolgálja, de egyben a saját fogak megtartását is egy újfajta sínezési eljárás. Sok ember problémája, hogy a fogai (főként az alsók) lazák, mozognak, mert tönkre tette őket a fogkő. Ilyenkor üvegrostból alakítják ki azt a tartósínt, amelyet tömőanyaggal átitatva illesztenek a fogsor belső felszínére, hogy kívülről teljesen láthatatlan maradjon. Ez a sín megbízhatóan rögzíti a meglazult fogakat, sőt, a kisméretű alsó metszőfogak közül még egy-egy pótlást is meg tud tartani. Ilyenkor tehát nincsen szükség arra, hogy a szomszédos fogakat lecsiszolják és koronát húzzanak rájuk.

Az orvos a fogápolásról

Dr. Sárai Anna belgyógyász szakorvos

Sajnálatos módon, az utóbbi években jelentősen lecsökkent a fogorvosi ellenőrzésekre járók száma. Ennek oka az, hogy a felnőttek számára a konzerváló fogászat pénzbe kerül. Pedig a fogak épségének megőrzésért tennünk kell! Az egészséges fogazat megtartásához elengedhetetlen a helyes táplálkozás. A fogszuvasodás valószínűségét csökkenti a cukorfogyasztás mérséklése. Az étkezési cukor, a méz, a gyümölcs és tejcukor, ha tartós ideig érintkezik a fogakkal a szájüreg kémhatását megváltoztatva, fogszuvasodásra hajlamosít. Célszerű tehát az édességek, elsősorban az üdítő italok kerülése. A tea és a kávé is nagyon finom cukor nélkül, ha nem tudjuk megszokni, használhatunk mesterséges édesítőszereket is. Ezek hatása is kedvezőbb a cukornál a fogszuvasodás szempontjából. A dohányzás és az alkohol fogyasztás mérséklése hozzájárul a szájüreg és a fogak egészségének fenntartásához, csökkenti a szájüregi rákok kialakulásának lehetőségét. A megfelelő szájhigiéné nélkül a szuvasodás elleni harc reménytelen. Az átlagos képességű ember a megfelelő fogmosást mintegy három perc alatt el tudja végezni reggel és este lefekvés előtt. Fogselyemmel a fogak közötti, a fogkefe számára elérhetetlen területeket lehet megtisztítani. A megfelelő fluorid tartalmú ivóvízzel juttatható a szervezetbe elegendő mennyiségű fluor, mely a fogzománcot teszi ellenállóbbá a szuvasodást előidéző savakkal szemben. Fluorid tartalmú fogkrémek használata is jótékony hatású. A C-vitamin valamint a niacin megfelelő mennyiségű bevitele segít megelőzni a fogínygyulladást és vérzést. Gyermekeinknél kötelező fogorvosi ellenőrzés történik iskolaidő alatt. Kérdezzük meg a gyermekeket a vizsgálat napján, mit tanácsolt a fogorvos! A fogszabályzó okozta kínok is elviselhetők, ha gondos szeretettel kérjük a csemetét a viselésre. S ha kibírta gyermekünk, most már rajtunk a sor. Félévente elengedhetetlen a fogorvosi ellenőrzés panasz- és tünetmentesen is. Ép fogak esetén is csak a fogorvos tudja eltávolítani a már kialakult fogköveket. Nem minden szuvas fog okoz panaszt. A gócos, gyulladt fog számos, az egész szervezetet érintő baj kiváltója lehet.

Tömés fúrás nélkül

A fogorvos szerszámai közül a legtöbben az injekciós tűtől és a fúrótól félnek a leginkább. Nekik jelenthet reményt az az újfajta, és már nálunk is hozzáférhető, fájdalommentes eljárás, amelynek során a fog szuvas részét nem fúróval, hanem speciális kémiai szerrel távolítják el. A készítményt a lyuk méretétől függetlenül alkalmazni lehet: a szer feloldja az elromlott fogállományt, amelyet utána egyszerűen csak ki kell szedni, és az egészséges fogszövetet nem károsítja. A szakemberek szerint a módszer nálunk egyelőre azért nem terjedt el széles körben, mert hosszabb ideig tart a hagyományos fúrás-tömésnél, és az anyag is a szokottnál gondosabb tárolást igényel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top