Aktuális

Gazdaoldal

<?kep(1,left)?>Folyik az élet, az én földem ez. Az erdõben a déli csend neszez. Kilép gyanútlan, elszalad az õz, De visszanéz mint régi ismerõs. (Illyés Gyula: Óda egy krumpliföldhöz)

Kedves Húgom!

Csak a tavaszi hangulat, meg a most országszerte folyamatban levő burgonyaültetés idézte fel bennem a költő szavait, de valójában más gondolatomat kívántam Veled megosztani!

Vasárnap reggel van, kinn süt a nap, és a méhek szorgosan járják a kajszifa virágait. Kényelmesen fogyasztottuk el késői reggelinket, amelynek csemegéje friss paradicsom volt. Igen, friss paradicsom április elején, talán egy alföldi kertész fóliasátrából, de az is lehet, hogy valamelyik mediterrán ország termelőjétől került a hazai kereskedelembe, és onnan a fogyasztó asztalára. Voltaképpen megszűnt a termények időszakossága, hiszen a zöldborsót és a zöldbabot manapság már egész évben fogyasztjuk a konzerválás és a mélyhűtés jóvoltából, kereskedelem pedig télen-nyáron kínálja a déligyümölcsök sokaságát. Én meg visszaemlékszem gyerekkorból arra, amikor apám a melegágyból kiszedte az első zöldhagymát és hónapos retket, mi meg ujjongtunk neki, és kórusban skandáltuk: újság hasamba, hideglelés pokolba!

Tudom: mindez csak öreges nosztalgiázás a világméretű globalizáció korában, de azért nem felesleges elgondolkozni azon, hogy minden fénynek van árnyéka is…

Kérdezed, hogy hol alakíts ki a kertben néhány négyzetméteres fűszersarkot. Nos, erre az északi szelektől megkímélt, napos, meleg hely alkalmas. A talajnak se kell nagyon gazdagnak lennie, mert a sok tápanyag és a bőséges vízellátás nem kedvez a fűszernövények illóolajai íz-, illat-, és aromaanyagai kialakulásának. Most vethetsz majoránna-, borsfű-, izsóp- és sáfrányos szeklice-magot állandó helyre, de a bazsalikom-, a borsosmenta- meg a citromfűpalántákat csak a “fagyosszentek” után ültesd ki. Fokozhatod a meleg- és napfényigényes fűszernövények védettségét azzal is, hogy a nagyobb termetűeket (lestyán, csicsóka, tárkony) a széljárta oldalra ülteted.

Hadd emeljem ki ez alkalommal a többi közül is a kaprot, amely sok szempontból különleges, “öntörvényű” növénynek minősíthető. A magja csak egy évig csíraképes, és többnyire nem ott kél ki, ahová elvetik, hanem ott, ahol úri kedve tartja. Erős illata megvédi a szomszéd növényeket a levéltetvektől, ezért a más vetemények között kikelt kaprot hagyd meg. Nem csúnya és nagyon hasznos a konyhában is, ahol savanyúságok fűszerezésére, ételízesítésre, mártás készítésére lehet hasznosítani.

Most helyezheted el a kertben azokat a fatuskókat, amelyeken laskagombát szeretnél termeszteni. Ehhez árnyékos helyet keress, mert a gomba ezt kedveli. Az oltóanyag a kivágott fák talajban maradt tuskóján és a földbe ásott tuskókon egyaránt jól fejlődik, és az első termést őszre várhatod. A tuskó négy-öt évig ellátja a családot friss gombával. A szaküzletekben kapható gombacsírához részletes termelési útmutatót mellékelnek, de ha te vagy barátaid tanácsra szorulnak, szívesen állok rendelkezésre, vagy igénybe vesszük a specialisták szaktanácsait.

Sokan kérdezik, miért lyukas a mogyorójuk, illetve, hogy miért nem hoz termést a mogyoróbokruk. A mogyoró termésén a kis, kerek lyuk úgy keletkezik, hogy még a puha mogyoróba a mogyoróormányos nevű rovar tojást helyez el, a kikelt lárva felfalja a fejlődő mogyoró húsát, majd lyukat rág a mogyoró falába, és azon keresztül távozik, hátrahagyva az értéktelen mogyorót. A kártevő ellen a rajzása idején kell védekezni. Erre a célra igen alkalmasnak tartom a Decis WST nevű rovarölő szert, amely szabadforgalmú, tehát bárki megvásárolhatja és használhatja. A szer nagy előnye, hogy nem kell méregetni, mert tabletta formájában kerül forgalomba, tehát a kertésznek csupán az a feladata, hogy egy tablettát tíz liter vízben feloldjon, és ezzel megpermetezze a mogyoróbokrokat. Az eredményes védekezés fortélya: a kártevő rajzása egy-két hétig tart, ezért a permetezést hét-tíz nap múlva meg kell ismételni, ugyanezzel a szerrel!

Hát, ennyi fért a mai levelembe, kedves Húgom! A felvetett témákról bővebb információt találsz a www.balintgazda.hu honlapon is. Várom leveledet és kérdéseidet, amelyekre szokás szerint válaszolok.

Kelt a Kertvárosban, a 2001. esztendő áprilisának elején.

Tipp

Ezekben a hetekben népesül be a kert egynyári virágpalántákkal, zöldségpalántákkal. Számos, élénkszínű, egynyári virág magját is most lehet állandó helyére elvetni. Ahhoz, hogy ezek gyorsan kikeljenek és erőteljesen fejlődjenek, kedvező időjárás, elegendő meleg és talajnedvesség, továbbá bőséges tápanyagellátás szükséges. Jó szolgálatot tesz ilyenkor a Susbtral oldat és az Osmocote granulátum, amelyek hat hónapig, folyamatosan látják el a növényeket tápanyagokkal. Vetés előtt a talajba keverve, vagy az öntözővízben feloldva teszik virágzóbbá, termékenyebbé a kertet.

Kerti vízellátás

A vezetékes víz (hozzáadva a csatornahasználati díjat is) egyre drágább portéka lesz, és az öntözővízzel egyre jobban kell takarékoskodnunk. Ezért célszerű a kis- és nagy kertészeknek önellátásra berendezkedniük a víznyerésben Ennek egyik módja a csapadékvíz összegyűjtése az ereszcsatornák alatt elhelyezett gyűjtőedényekbe, illetve földbe süllyesztett medencékbe. A másik lehetőség a saját kút készítése (esetleg a régi kút újbóli üzembe helyezése), és a víz kiemelése a búvárszivattyú segítségével. Az így nyert víz gyakran alkalmasabb öntözésre a vezetékes víznél, mert kevesebb meszet tartalmaz, tehát lágyabb.

A szennyvíztárolóban (emésztőben) összegyűlt vizet azonban nem ajánlatos a növények táplálására használni, mert benne sokféle káros, mérgező anyag (mosó- mosogatószer, kozmetikumok, sőt mikroorganizmusok) is lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top