Magam a híres és drága párizsi Fauchon áruház gyümölcsosztályán találkoztam először a kínai datolyával, de mindenre emlékeztetett, csak a datolyára nem. Apró, aszott bogyók, elegáns csomagolás és méregdrága ár. Mindegy, meg kell venni, hiszen mindennek ellen tudok állni, csak a csábításnak nem, különösen akkor, ha számomra új gyümölcsről van szó. Az íze valóban hasonlított a datolyáéhoz, de a mag nagyobb volt, mint az azt körülvevő a gyümölcshús.
A hazai az igazi
A lerágott magvak hamarosan földbe kerültek, és mintegy másfél hónap múlva a sziklevelek már emelgették a földet. Ez az igazi kertész-öröm! A magoncok külön cserepekbe kerültek, majd egy-két évi nevelgetés után néhányat kiültettem a kertbe. Télen gondosan betakartam, mert igaz ugyan, hogy a szakirodalom szerint a kínai datolya mínusz tizenöt fokos, tartós fagyot is elvisel, mégsem mertem a mi zord teleinknek kitenni.
Múltak az évek, több magonc kipusztult – feltehetően a helytelen gondozás miatt –, ám az egyik szép kis fává cseperedett. Amikor már olyan magas lett, hogy létráról sem értem el, Isten kegyelmébe ajánlottam, és drukkoltam, hogy ne legyen kemény tél. A negyedik év tavaszán a levélhónaljakban az ágak teljes hosszában kicsi gömbök keletkeztek, amelyek – mint kiderült – virágbimbók voltak. Nem sok idő kellett ahhoz, hogy meglássam a virágokat.
Szaporítás, ápolás
A kínai datolyát általában magvetéssel, de a nemes és a szelektált fajtákat szemzéssel vagy oltással szaporíthatjuk. A magvakat vessük egy centi mélyre homok és tőzeg keverékébe. A növényt a későbbiekben homokos, nem túl gazdag földbe ültessük át! Jól tűri a szárazságot, csupán terméskötődéskor kell bővebben locsolni. Később mérsékeljük az öntözővizet, mert a sok víz a beérő gyümölcsök felrepedéséhez vezethet! Metszeni nem kell, és kártevőjével sem találkoztam még, ezért a permetezéssel sem kell bajlódni.
A kínai datolya – miként az Szabó Lajos: Trópusi, szubtrópusi gyümölcs- és élvezeti növények című könyvében olvasható – huszonöt százaléknyi cukrot, kiemelkedően sok C-vitamint, valamint tekintélyes mennyiségben ásványi anyagokat és fontos nyomelemeket tartalmaz.