Aktuális

Ősz, ebek, emberek

Október, Városliget. Ajándék jó idõ, napfényben fürdik a park, zord szeptember után megkésett vénasszonyok nyara. Férfi, hatvan és hetven között, ingujjban, amúgy legényesen, póráz a kezében. Az üres nyakörvhöz tartozó kutya elõreszalad, a bokrok tövén bóklászik.




Emberünk egy letört faágat szeretne elegánsan, jobb lábbal odébb rúgni. Elsőre nem sikerül, legyint, nem próbálkozik újra, megy tovább. Padok sora a sétányon. Az egyiken nyugdíjasforma ember, rejtvényt fejt, újságból. Odaér a kutya nélküli kutyás.

– Szabad? – mutat az üres helyre.
– Tessék – jön a válasz.
Kurta, kelletlen.
Amaz mellételepszik. Köhint, ismerkedne. A másik nem mutat sok hajlandóságot. Tüntetőleg rejtvényébe temetkezik.
Az eb most a gazdájához fut, majd megy ismét dolgára. Az újonnan érkezett újra próbálkozik. Ki tudja, tán az időjárásról akar eszmét cserélni. Tán a terrorizmusról. A New Yorki két toronyról. A tálibokról. A szárnyas rakétákról.
Frontális támadás:
– Téged hogy hívnak? – kérdezi, az egykorúak jogán, tegeződve.
Szomszédja megütközve fölnéz a rejtvényből.
– Téged hogy hívnak? – hallja újra.
– Takács úrnak – ennyi a válasz.
A pórázhordozó ért a szóból.
Hát jó – mondja -, akkor a viszontlátásra.
Indul a kutyája nyomában.

*

Hosszú, zöld kerítés a csöndes budai utcában. Azaz csak volt csöndes az az utca, mert éktelen kutyaugatás hallatszik a hosszú, zöld kerítés felől. Három megvadult eb rohangál föl s alá birtokon belül, és őrjöngve tépi a száját. Ott, kívül a járdán középkorú férfi, kopottas ballonban, műanyag reklámszatyor a kezében. Megáll, szelíden nézi a kutyákat. Azok nem
tágítanak. Szól hozzájuk, beszél nyugtatólag. Olaj a tűzre. Rohannak, ugatnak, acsarkodnak. Meglehet, széttépnék, ha nem lenne közöttük kerítés. A férfi most elhallgat. A reklámszatyorba nyúl. Előhúz valamit, ennivaló lehet, s kellő óvatosan, a dróthálón át kínálja a kutyáknak. Egyikük elhallgat, ügyesen megszerzi magának. Társai még kitartanak, ám csökkenő hangerővel, aztán az újabb falatokért már ők is elnémulnak. Csönd támad,
vége a csatazajnak. Újabb falat, még egy falat. A férfi, mielőtt még továbbindulna, mond valamit a házőrzőknek. Talán dicséri, talán korholja őket. Talán csak megjegyzést tesz erre a megvásárolható világra.

*

Egy kutya, pórázon. Két másik, gazda nélkül, a szabadság rabságában. Autóbuszvégállomás, a nemrégiben várossá előlépett falu végén. Nagy üres térség, tágas fordulóhely a Budapestről befutó, majd visszainduló kék buszoknak. Földszintes üzletház, élelmiszerbolttal, zöldségessel, a hétvégi piac asztalai – szerda van – portéka nélkül. Melegedő a gépkocsivezetőknek, tábla térképpel: utcák szövevénye, helyi nevezetességek.
Ott áll, a térkép tövében, a két kutya. Lesi a harmadikat. A póráz kiváltságosát. Ahogy gazdája, egy középkorú asszony mellett lépteit szaporázza. Ahogy igazodik. Ahogy szolgál.
Szolgál hálásan. Szolgál jó szívvel. Nemrég még ő is itt szaladgált éhesen, reményvesztetten. Fekete, csapzott, csenevész keverék, törpe snauzer leginkább. Járt ő is körbe, tarhált buszon érkezőktől, remélt buszra váróktól. Hónapok óta. Csoda, hogy autó el nem csapta. Élt napra nap, a halál árnyékában. Mint ez a másik kettő itt, a térképnél. Most meg, lám, kimosdottan, kigömbölyödve, pórázbiztonságban. Valami jótét lélek egyszer csak megszánta. Nem egyetlen falatra, szeretetsajnálat alamizsnára. Nem. Befogadta. Távolodik. Nézik amazok, szabadok, ketten. Remény, reménytelenségben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top