Aktuális

Az igézõ mosoly feltétele

A kusza fogsor rendezésére feltett fogszabályozót sokan még néhány éve is szégyellnivalónak tartották – ma már inkább trendinek számít, és nem is csak a tinik körében.





Aki mégsem akarja, hogy a fémgyűrűk kivillanjanak a szájából beszéd, nevetés közben, választhatja a nyelv felől feltett, vagy az alig észrevehető készüléket is. A korszerű fogászati eljárások és modern felszereltség birtokában, a tapasztalt fogorvosok ma már képesek kielégíteni a páciensek esztétikai igényeit is, és sokan „fogkozmetikával” is foglalkoznak. Dr. Balogh István, a főváros XIII. kerületi fogászatainak vezető főorvosa segítségével bemutatjuk a legújabb fogászati módszereket, amelyek az esztétikusabb megjelenést célozzák, hogy felszabadultabban nevethessünk.

Lehetne még fehérebb?

A fogorvos által végzett fehérítési lehetőségek tárháza nagy, ám szinte mindegyiknél az első lépés, hogy az orvos alaposan, az íny alól is eltávolítja a fogköveket, majd felpolírozza a fogakat.
Az egyik legkíméletesebb fehérítési módszerhez speciális gép szükséges. Ebbe víz és erre a célra kifejlesztett vegyszer kerül, amelyet az orvos nagy nyomással a fogakra fúj, s ezzel eltávolítja róluk az összes szennyeződést. Az eredmény: a páciens fogai ismét az eredeti színükben pompáznak. Az eljárás bármikor megismételhető, mert egyáltalán nem károsítja a fogakat.





Fehérebb fogsort eredményezhet az is, ha az orvos – miután védő krémréteggel vonta be az ínyt és az érzékeny részeket – zselével bekeni a fogak felszínét, és erre a célra kifejlesztett lámpával egyenként kezeli a fogakat. A fény hatására olyan vegyi reakció történik, amelytől világosabbá válnak a fogak.

Alkalmazható „sínes” fogfehérítés is, amelyhez lenyomat alapján, hasonló sínt készíttet a fogorvos, mint amilyen a bokszolók fogvédője, majd ebbe fehérítő anyagot tesz, és felhelyezi a sínt a páciens fogára. (Lehetőség van arra is, hogy a páciens elvigye az anyagot és a sínt, s egy hétig éjszakára felrakja magának.) Ezt az eljárást – amelytől általában két árnyalatnyit világosodnak a fogak – kétévente érdemes megismételni.
Megeshet, hogy egy régi töméstől színeződik el a fog. Ha ez zavar valakit, akkor a fogorvos eltávolítja a tömést, majd fehérítő anyagot helyez a fogba, ideiglenes tömést tesz rá, s folyamatosan cseréli a fehérítő anyagot, egészen a fog kivilágosodásáig. Ezután rétegről rétegre, erre a célra alkalmas műgyantát helyez a kifúrt fogba, amelyet polimerizációs lámpával megkeményít. Ezeknek a töméseknek valamivel rövidebb az élettartamuk, mint az amalgám- vagy aranytöméseké, de esztétikailag jó megoldást jelenthetnek. A tömés széli záródása miatt rendkívül fontos a félévenkénti fogászati kontroll.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top