nlc.hu
Aktuális
Sohasem késõ letenni

Sohasem késõ letenni

"A dohányzás súlyosan károsítja az egészséget". Ez mindenkire igaz. Ha azonban mi, nõk dohányzunk, azon túl, hogy saját egészségünket tesszük kockára, még többet veszthetünk.




Hiszen a cigaretta leendő gyerekeink egészségét is rombolja, és szépségünknek is árt. Nagyon sok mindent tudunk a dohányzás káros hatásairól. Tisztában vagyunk azzal, hogy mit tesz a szívvel, a tüdővel, az erekkel; tudjuk, hogy drasztikusan növeli a daganatos betegségek kockázatát, és a passzív dohányzás veszélyesebb, mint gondolnánk. Magyarországon mégis minden harmadik ember dohányzik. És köztük nagyon sok a nő.


A fogamzást is gátolja





“…mindegy, csak egészséges legyen!”, válaszolják rendszerint a kisbabát várók, amikor nekik szegezik a kérdést: fiút vagy lányt szeretnének. Ahhoz, hogy a fenti vágyuk valóra váljon, érdemes a dohányzásról időben leszokniuk.
– Már maga a teherbeesés valószínűsége is négyszer kisebb az olyan pároknál, ahol mindketten dohányoznak – mondja Dr. Bártfai György, egyetemi tanár, szülész-nőgyógyász –, mivel ilyenkor a hímivarsejtek mozgása lassúbb, a megtermékenyített petesejt pedig nehezebben ágyazódik be a méh nyálkahártyájába. Amennyiben csak a nő cigarettázik, a fogamzás valószínűsége még mindig fele annyi, mint a nemdohányzó pároknál. S legalább ilyen fontos tudni azt is, hogy a dohányzással genetikai állományunkat roncsoljuk. Így, aki a tőle telhető legjobb géneket szeretné átörökíteni, nem árt, ha már teherbeesés előtt leteszi a cigarettát.





Terhesség és dohányzás

De még a terhesség első pár hónapjában sem késő! Dr. Bártfai György dohányzó várandós nőket kérdezett meg arról, hogy vajon engednék-e leendő gyermeküket másfél-két éves korukban dohányozni. Mindannyian megrökönyödtek, és természetesen “nem”-mel válaszoltak. Pedig dohányzás közben valami hasonlóra kényszerítik magzatukat. A dohányfüstben lévő káros anyagok ugyanis, az anya szervezetének közvetítésével, a méhlepényen keresztül bejutnak a kicsi vérkeringésébe és szöveteibe. Ezzel nő a terhességgel és szüléssel kapcsolatos komplikációk, valamint bizonyos fejlődési rendellenességek kockázata. Ezenkívül, a születési súly az átlagos 3500 grammtól 300-400 grammal elmarad, a terhesség időtartama is jó néhány nappal rövidebb, mint a nemdohányzóknál. Ez azt jelenti, hogy az újszülött már élete első napján hátrányban van. Ugyan nem minden tekintetben behozhatatlanok a hátrányok, de ezeknek a csecsemőknek mindenképp rosszabbak az esélyei, mint a normális terhességi idő után, normális súllyal születetteknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top