nlc.hu
Aktuális
Tíz tipp a stressz ellen – II. oldal

Tíz tipp a stressz ellen – II. oldal

3. tipp: Használjuk nőiességünket!

A mindennapok sokszor kényszerítenek minket, nőket olyan helyzetekbe – különösen vezetői pozícióban –, amikor is “keménynek”, “férfiasnak” kell lennünk. Törekedjünk arra, hogy a személyes atmoszféránkat növeljük, és ne (csak) utasításaink, pozíciók szerint figyeljenek ránk, ha mondjuk, belépünk egy szobába, hanem belső világunk, nőiességünk kisugárzása miatt is. Merjünk nők lenni! (Ugyanez természetesen a férfiakra is igaz.) A férfiakat is inspirálja, ha igazi férfinak érezhetik magukat a hölgykollégák társaságában. Ne csak észérvekkel éljünk, hanem vessük be, fejlesszük nőiességünket, vonzásunkat! Öltözzünk színesebb ruhákba, használjunk változatos sminket! Így jól érezhetjük magunkat, de mégis, “keretek” között maradhatunk…

4. tipp: Aromaterápia

A különféle aromák, illatok hatása a stressz ellen is remek lehet. Számos ilyen aroma létezik, melyek egy része, nem véletlenül, nemivágyfokozó hatással is bír. Legjobb, ha megfelelően keverjük az illatokat, így akár szinergikus hatást érhetünk el, azaz a meglévő pozitív hatások mellett újakat kaphatunk.

5. tipp: Apró lépések technikája

Ne tegyünk fölösleges lépéseket! Apránként keressük meg, és irtsuk ki őket az életünkből!

6. tipp: Műveljük kertjeinket!

Ha van kutyánk, cicánk, biztosan tapasztaltuk már: simogatásuk megnyugtat, addig csak rájuk koncentrálunk, s elfelejtjük a gondokat. Hasonló a helyzet a kertészkedéssel: a friss levegőn, az enyhén fárasztó mozgás, palántázgatás, kapálás, vagy akárcsak a lombgyűjtögetés kellemesen relaxál.

7. tipp: Több folyadékot!


A stresszel küszködőknek rendkívül fontos a megfelelő folyadékpótlás. Stresszes állapotban ugyanis szánk kiszárad, hangunk rekedtessé válik, az izgalomtól “gombóc” keletkezik a torkunkban, vérünk mennyisége csökken, sejtjeink anyagcseréje romlik. A napi igénybevételtől függően, legalább két, két és fél liter folyadékot fogyasszunk! A szénsavmentes ásványvíz fogyasztása átmossa szervezetünket, és kihajtja a salakanyagot. A sókat és cukrokat is tartalmazó folyadékok gyorsan szívódnak fel, és feltöltik a szöveteket is vízzel, és energiával. A kiszáradás kezelésére ez utóbbit ajánlja a stressztréner orvos. (Az már csak a plusz haszon, hogy a sok folyadéktól a bőrünk is szebb lesz.)

8. tipp: Amint élsz, úgy egyél!

Fontos, hogy ne mindig monoton módon ugyanazt együk, csak azért, mert mondjuk, ma is épp hétfő vagy péntek van. Étkezésünket a várható napi igénybevételhez igazítsuk! Tanuljunk meg odafigyelni szervezetünk jelzéseire, arra, hogy éppen mit kíván tőlünk. Ha nehéz programra számítunk, részesítsük előnyben az olajos magvakat, mazsolát, csokit! Egyébként pedig ne együnk egyszerre túl sokat, hogy a stressz miatt amúgy is igénybe vett szervezetet ne terheljük túl!

9. tipp Speciális torna

A rendszeres tornára a stresszben élőknek még inkább szüksége van, mint másnak. Lényeges, hogy rugalmassá tegyük a gerincünket! Végezzünk speciális, becsípődést megelőző tornát, ehhez kérhetjük szakember segítségét. Nagyon jót tesz az úszás, a vízi torna, de már maga a vízben tartózkodás is, hiszen így ellazulhat a görcsösen feszített test, létrehozhatóak a szárazon nem végezhető, hullámszerű mozgások. Mint Dr. Tóth Emese mondja, a stresszmenedzsment egyik célja, hogy a fizikai erőnlétet és a mozgékonyságot mindenképpen javítsuk, ezért fontos foglalkozni a mozgással, az idegrendszeri koordinációval és az ízületi és gerincpanaszok kezelésével.

10. tipp: Gondoljuk át a javulásunkat, és számoljunk be róla!

Néha észre sem vesszük a javulást, ezért fontos, hogy a legkisebb változásról, érzéseinkről, hangulatainkról rendszeresen beszéljünk, megfigyeljük őket, akár szakemberrel, akár legjobb barátainkkal. Lehet, hogy ők már észrevették a változást, és megerősítenek minket a továbbhaladásban.

“Stresszparfüm”

A fáradt idegrendszer regenerálására egy különleges illatkeveréket is használhatunk. Ez a “stresszparfüm” természetes idegrendszeri reflexet vált ki, keringésünk helyreáll, testünk átmelegszik, felfrissül. Jótékony hatású lehet vizsgadrukknál, gépkocsivezetés közben, a fáradtság és egyes keringési betegségek megelőzésére, valamint a libidó élénkítésére. Elég néhány szippantás a hatás eléréséhez, amely utána órákon át fennmarad. A parfüm a terhelhetőség orvosi vizsgálatának eszköze is, amelynek segítségével műszeresen láthatóvá válik a stressz-szint, a kiszáradás és a reakcióképesség csökkenése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top