Aktuális

A vácrátóti botanikus kert

Az utóbbi idõszak kissé szeszélyes, változékony idõjárása ellenére a közeledõ tavasz jeleit mutatja a természet. Ha gyönyörködni szeretnénk, felkereshetjük az ország legnagyobb botanikus kertjét, a vácrátóti arborétumot.
  2  

Angolpark

A kert egy patak völgyében fekszik. Tervezője Jámbor Vilmos, aki a budapesti Margitsziget parkját megálmodta. A botanikus kert alapja egy XIX. században kialakított kastélypark. Építtetője valószínűleg Vácrátót akkori birtokosa volt, és a magyarországi angolparkok (Kismarton, Alcsút, Fót) mintájára készíttette ezt is.

  3  

Egzotikus fajok

Az arborétum 29 hektáros területén 13000 növényfaj látható. Gyönyörködhetünk Kelet-Ázsia lombos erdeiben őshonos fákban, Észak-Amerikából származó fenyőkben, alpesi virágokban, az üvegházakban pedig pálmák, pozsgások, mohák és páfrányok idézik a trópusok egzotikus világát.

Gazdag növényvilág

A botanikus kert növényanyaga öt fő gyűjteményrészbe csoportosítható. A kiállítás fejlődéstörténeti sorrendben mutatja be a virágos növények évmilliók alatt kialakult csoportjait. A területen főleg lágyszárúakat találunk a világ minden tájáról.
A gyógy- és fűszernövény bemutatón mintegy 100 faj látható.

Sziklakert

A sziklakerti gyűjtemény színpompás virágai Kis-Ázsiából, a Kaukázusból, Közép-Ázsiából, Japánból és Észak-Amerika hegységeiből kerültek hozzánk.
“A Biblia növényei” című kiállításon a Szentírás könyveiből ismert szabadtéri növényeket (ciprus, gránátalma- és labodacserje, sivatagi csüdfű, júdeai zsálya és a mustár) látjuk májustól egészen októberig a kis üvegházban és környékén.
A növénygyűjtemény közel 2 800 egyedet mutat be. Érdekességnek számítanak a távolkeleti fák és cserjék.

  4  

Állatkert

A kert változatos növényvilága, patakja, és tórendszere nagyszerű élőhelyet biztosít különféle állatoknak is: madaraknak, kisemlősöknek, halaknak, puhatestűeknek. Eddig 53 fészkelő madárfajt figyeltek itt meg. Láthatunk többek között aranymálinkót, poszátát, cinegét, csúszkát, harkályt, küllőt, kuvikot, szürke légykapót, búbosbankát, zöldikét és őszapót. Megtalálható itt a hazánkban egyre ritkább fekete harkály, szalakóta, és füles kuvik is. Az itt lakó emlősök (denevér, cickány, mogyorós pele, menyét, nyest, görény) rejtett vagy éjszakai életmódot folytatnak, így velük ritkán találkozhatunk. A kert vizeiben és a szárazföldön 21 hazai és honosított halfaj, 73 puhatestű állatfaj (kagyló és csiga) él, az utóbbiak közül számos csak itt található hazánkban.

Tudnivalók

Az arborétum előtt parkoló áll a látogatók rendelkezésére. A kertbe járművel (a kerékpárt is beleértve) behajtani, valamint kutyát bevinni nem szabad.
A botanikus kert május 1-je és szeptember 30-a között naponta 8 és 18 óra között, október 1-jétől április 31-ig pedig naponta 8 és 16 óra között látogatható.
Belépődíj felnőttek számára 160 Ft, gyerekeknek 100 Ft. További kedvezményeket adnak nagycsaládosoknak, mozgás- és egyéb testi-szellemi sérülteknek.
Kertvezetést nem tudnak biztosítani.

Megközelítés

A botanikus kert vasúton a Budapest Nyugati pu.-Vácrátót–Vác, vagy a Budapest Nyugati pu.-Szob vonalon Vácig, és onnan újra vonattal utazva Vácrátótig érhető el. A legtöbb vonathoz a vácrátóti állomástól a községig (3 km) buszcsatlakozás van.
Menetrend szerinti autóbuszjáratokkal a Vác-Gödöllő, Vác-Fót, Vác-Galgamácsa vonalakon, valamint Budapestről a 3-as metróhoz csatlakozó, Újpest központtól-Őrbottyán-Vácrátót-Vácduka-Vác útvonalon közlekedő járattal közelíthető meg. A buszjáratoknak a botanikus kert főbejárata előtt megállója van.
Közúton (gépkocsival stb.) Budapestről az M3-as út Fót-Csomád- Őrbottyán-Vácrátót útvonal, Gödöllő felől a Veresegyház-Őrbottyán útvonal, Vác felől pedig a Vácrátótra (tovább Veresegyház-Gödöllőre) vezető út vehető igénybe vagy a 2-es (2/A) úton a Budapest-Sződliget -Vácrátót útvonal. Vácrátót Budapest központjától 35 km, Váctól 11, Gödöllőtől 15 km távolságra fekszik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top