Aktuális

Fûben-fában orvosság

Régen a meghûlés vagy egyéb baj esetén, az asszonyok biztos kézzel kiválasztották azt a gyógynövényt, amely – évszázados tapasztalatok szerint – alkalmas volt arra, hogy elmulassza a betegséget. Az orvostudomány fejlõdésével a gyógynövények alkalmazása háttérbe szorult, ám jó egy évtizede ismét reneszánszukat élik a természetes gyógymódok.




– Véleményem szerint a konzervatív orvoslás és a természetgyógyászat remekül kiegészíti egymást – szögezi le dr. Tamasi József belgyógyász, wellness- és naturmedicina-specialista. – A rendelőben diagnosztizálom, megvizsgálom a pácienseket, és gyakran, főleg heveny probléma esetén, gyógyszert rendelek nekik.





Ha szükséges, további szakorvosi vizsgálatokra irányítom őket. A terápiának általában fontos részét alkotják a természetes gyógymódok, amelyekkel esetenként tartósabb eredményt érhetünk el, mint másfajta kezeléssel, avagy sokszor a kettő kombinációjától várható a gyógyulás. Háziorvosok, nőgyógyászok, de akár onkológusok is küldenek hozzánk betegeket, hogy végezzünk kiegészítő kezelést a szokásos orvosi terápia mellett: például a daganatos betegek kapják az onkológiai kezelést, mi pedig természetes módszerekkel erősítjük a szervezetük ellenálló képességét.






Fokhagyma, alma – az immunrendszer erősítéséért


Tamasi doktor szerint immunrendszerünket leginkább rendszeres mozgással, légzőgyakorlatokkal, helyes táplálkozással, salaktalanító kúrákkal és gyógynövényekkel tarthatjuk karban. A szakember úgy véli, annál jobban működik a szervezetünk, minél több és változatosabb biológiai anyagot kap. Régen még a szegényparaszti konyhákban is legalább kétszázféle növényt használtak a főzéshez – ma már alig használunk ötvenfélét, vagy esetenként annál is kevesebbet. Szakértőnk szerint ennek következtében hajlamosabbá válunk a megbetegedésekre. Arra kellene törekednünk, hogy ismét felfedezzük a régen elfelejtett növényeket, zöldségeket, és minél többet fogyasszunk belőlük!





A zöldségek, gyümölcsök között vannak olyanok, amelyek kiemelkedően fontosak szervezetünk számára. Az articsóka például javítja az epeműködést, serkenti a májműködést, és vízhajtó hatással rendelkezik. Az almának vírusölő hatást tulajdonítanak, a hüvelyes zöldségek rendszeres fogyasztásával pedig kivédhetők egyes emésztőrendszeri gyulladások. A fokhagyma vírus-, baktérium- és gombaölő hatással rendelkezik, védelmet nyújt az érelmeszesedés ellen, és erősíti az immunrendszert.






Rostok és sok folyadék


Az egészséges táplálkozás egyik alapelve, hogy elegendő rostot tartalmazzon az étrend, mert a rostok megkötik az emésztőrendszerben a salakanyagokat, lassítják a cukor felszívódását, valamint biztosítják a folyamatos és dinamikus bélműködést.





A rostok mellett fontosak a természetes szénhidrátok (gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, méz, juharszirup, esetleg barna cukor). Figyeljünk arra, hogy “élő” anyagokat fogyasszunk, s ne szétfőzött, konzervált élelmiszereket! Válasszunk minél kíméletesebb konyhatechnikai eljárást a főzéshez! A zsír is lényeges, ám szakértőnk a többszörösen telítetlen, természetes forrású zsiradékokat ajánlja. Utóbbiak közé tartoznak az olajos magvak vagy a hidegen sajtolt, jó minőségű, növényi olajok. Naponta legalább két-két és fél liter folyadékot kellene meginnunk.

Tamasi doktor a tiszta vizet, illetve a gyógyteát ajánlja. Ha az ásványvizet kedveljük, akkor olyat válasszunk, amelyben kevés a nátrium, s ne csak egyfélét fogyasszunk rendszeresen, időnként térjünk át másmilyen – szintén nátriumszegény – típusúra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top