nlc.hu
Aktuális
Eltüntethetõ szépséghibák

Eltüntethetõ szépséghibák

Vajon ki feküdne önként, sõt, szívesen a mûtõasztalra? Erre a kérdésre néhány évtizeddel ezelõtt ez lett volna a válasz: senki. Mára megváltozott a helyzet: az orvostudomány ugrásszerû fejlõdésével a plasztikai sebészet is tökéletesedett, és ma már egyre többen korrigáltatják szépséghibáikat mûtéttel.

Ez lassan természetesnek számít, ám van néhány szempont, amelyre érdemes figyelni, mielőtt elszánnánk magunkat a beavatkozásra!

– Minden kérést teljesíteni tudnak a plasztikai sebészek?





– Nemet kell mondani, ha olyan kérése van a páciensnek, amelyről biztosan tudjuk, hogy ártani fog neki a beavatkozás, s esztétikailag rosszabb helyzetbe kerül, mint korábban volt – válaszol dr. Donáth Antal plasztikai sebész főorvos, címzetes egyetemi docens (aki a hazai és a nemzetközi szakmai körökben egyaránt nagy tekintélynek örvend – a szerző). – Magyarországon ennek szellemében végezzük a munkát, ám tőlünk nyugatra egyre inkább az az álláspont, hogy a páciens azt kér a pénzéért, amit akar, és ha az technikailag végrehajtható, akkor el is végzik. Számomra nem elfogadható ez a hozzáállás.

– Hogyan válasszuk ki a szakembert?

– Az orvosválasztás kérdése világszerte nagy probléma. Veszélyeket rejthet magában, ha hirdetés alapján talál a páciens plasztikai sebészt. Amikor húsz-huszonöt évvel ezelőtt arról cikkezett az amerikai szaksajtó, hogy hogyan lehet védekezni a hozzá nem értők ellen, mi ezt egyáltalán nem értettük itthon. Azonban ma már nálunk is bárki nyithat magánrendelőt, aki megszerezte a plasztikai sebészeti szakvizsgát, és eleget tett bizonyos előírásoknak, s ettől kezdve nem lehet kontrollálni a munkáját. Szakorvos és szakorvos között tehetségben, felkészültségben és gyakorlatban is van különbség.







Dr. Donáth Antal
– Mit tehet a páciens, hogy ne kerüljön kiszolgáltatott helyzetbe?


– Járjon utána az illető orvos referenciaeseteinek, próbáljon kapcsolatba kerülni olyan páciensekkel, akiknek tapasztalatai vannak az adott orvossal! Jobb tanácsot én sem adhatok. Az biztos, hogy az árak alapján nem lehet eldönteni: jól végzi-e a dolgát a rendelőben dolgozó plasztikai sebész. A szakemberek egy része fényképalbumot mutat a leendő pácienseknek az elvégzett munkáiról, ám valójában ez sem mond sokat, hiszen nyilvánvaló, hogy mindenki a szép eseteit mutatja be, és nem a kevésbé sikerülteket. Ami még segítheti a választást, az a kliens alapos felvilágosítása. Ha ez nem történne meg, érdemes tovább keresni, ahogyan akkor is, ha az orvos valósággal rá akarja beszélni az illetőt a beavatkozásra! Az is jó szempont a választáshoz, ha az illető több orvost végigjár, s megkérdezi a véleményüket a tervezett műtétről és a várható eredményről.

 – Mit kell feltétlenül tudnunk a műtétekről?





– Minden páciens figyelmét felhívom: nincsen olyan műtéti beavatkozás, amelynek a helyén ne maradna heg! A plasztikai sebészek azonban igyekeznek olyan helyekre elhelyezni a hegeket, amelyek rejtve maradnak mások szeme előtt. Ha egy méter távolságról nem vesszük észre, hogy valakin van egy ilyen heg, akkor az a műtét jól sikerült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top