nlc.hu
Aktuális
Eltüntethetõ szépséghibák – II. rész

Eltüntethetõ szépséghibák – II. rész

Hámlasztásos arcfiatalítás

Régebben az arcfiatalítás alatt kizárólag a felvarrást értették, amelynek során megfeszítették az arc bőrét és kisimultak azok a ráncok, amelyek ki tudnak simulni, tehát amelyek a petyhüdtség miatt alakultak ki. Szakértőnk viszont arra figyelmeztet, hogy azok a ráncok, amelyeket a nap égetett a bőrbe, a felvarrástól nem simulnak ki!

Azonban ma már lehetőség van ezen bevésődött ráncok eltüntetésére is, mégpedig lézeres úton. Az új szemlélet szerint ilyenkor nem a ráncokat szüntetik meg, hanem a környező, ép bőrből vesznek el annyit, hogy vastagsága a ráncok szintjére csökkenjen, s így sima lesz a bőr. Ezt lézeres hámlasztásnak nevezik. A lézer munkája nagyon pontosan szabályozható, s több rétegben égetik le a bőrt. Hasonló hatást lehet elérni kémiai hámlasztással, amikor savval maratják a bőrt. Ezek nem veszélytelen beavatkozások, maradhat utánuk némi károsodás: lézer esetén égési sérülés, savas hámlasztásnál pedig marási sérülés alakulhat ki. Ám Donáth doktor szerint szép eredményt érhetnek el, ha az orvos ügyel arra, hogy ne hatoljon túl mélyre a bőr rétegeiben, és nagyon vigyáz, hogy az utókezelés során ne lépjen fel fertőzés. Esetenként a beavatkozás után maradhat némi elszíneződés (a kezelt terület egy árnyalattal világosabb, illetve sötétebb lehet a környezeténél), ilyenkor diszkrét smink viselése ajánlatos. Nagyon fontos: a hámlasztásos kezelések után – életünk végéig – tilos a szoláriumozás és a napozás!

Az izom is megfeszíthető

Mára az arcfelvarrás módszerei is megújultak. Eleinte csak a bőrt feszítették meg, később lehetőség nyílt a bőr alatti kötőszövetes lemez, s mára az izmok megfeszítésére is. Természetesen az már a szakember feladata eldönteni, hogy az adott páciensnél melyik eljárás vezet jobb eredményre. Bár a metszéseket rejtett helyeken ejtik, hegek itt is maradnak.

Mellnagyobbítás

A szakirodalom “szilikonhisztériának” nevezi a szilikon használatával kapcsolatos vitákat. Mára egyértelműen bebizonyosodott, és az EQUAM rövidítésű, európai plasztikai sebészeti “minőségfelügyelet” állásfoglalást is adott ki arról, hogy a szilikon-implantátumok nem veszélyesek a szervezet számára, s nem okoznak daganatos elváltozást.

Az esetleges fertőzéses szövődmények ellátására, kezelésére viszont fokozottan figyelnie kell az orvosnak, mert ha ezek nem megfelelően történnek, akkor súlyosabb problémák alakulhatnak ki. Ha elfertőződik az implantátum – ami nagyon ritkán fordul elő –, akkor azonnal el kell távolítani, s később, amikor megnyugszik a terület, újat lehet beültetni helyette. A beavatkozás szövődményeként az esetek bizonyos százalékában az implantátum körül tok képződik, majd az zsugorodni kezd. Ezt kis beavatkozással orvosolni lehet.

Egyes plasztikai sebészek azt tanácsolják a pácienseknek, hogy öt-nyolcévente cseréltessék az implantátumokat. Szakértőnk ezzel szemben azt mondja: ha nincs probléma, akkor nem kell kicserélni! A modern implantátumok biztonságosak, s nem valószínű, hogy tíz – de akár húsz – év múlva elöregednének!

Mellkisebbítés, felvarrás

Számos műtéti technológia ismeretes, azért is próbálkoznak mindig újabbakkal, mert ezen beavatkozások után minden esetben látható hegek maradnak vissza. S hogy mennyire, az az orvos kézügyességétől, gyakorlatától, az alkalmazott technikától, a varróanyagtól és a sebgyógyulástól is függ. Ám formailag mind a mellkisebbítéssel, mind a felvarrással nagyon szép formai megoldások születhetnek.

Zsírleszívás: negyvenen aluliaknak

A zsírleszívás lényege, hogy speciális eszközzel “összetörik” a zsírt, majd kis metszéssel ejtett “lukon” leszívják. Elhízott emberek lefogyasztására nem alkalmas, inkább a makacs, a sportolás és diétázás ellenére sem múló zsírpárnák eltüntetése a cél. A zsírleszívás eredményesen alkalmazható a has alsó és felső részén, a csípőtájon, a comb külső és belső részén, a térd környékén lerakódott zsírpárnák eltávolítására. Az eredményes műtét feltétele, hogy a szövetek és a bőr kellően rugalmas legyen, ezért negyvenéves kor fölött már nem biztos, hogy szép eredményt hoz a beavatkozás.

Mit kérdezzünk a plasztikai sebésztől?

Ha valakiben megérett az elhatározás, hogy esztétikai műtétet végeztet, tájékozódjon minél alaposabban, mielőtt a műtőasztalra fekszik! Érdemes az orvost részletesen kikérdezni a beavatkozásról: hogyan történik, mennyi ideig tart, altatásban vagy anélkül végzik-e, s utána haza lehet-e menni, a gyógyulási időről, a várható eredményről, valamint arról is, hogy körülbelül hol és mekkora hegek maradnak a műtét után. Nagyon fontos a részletes tájékoztatás az esetleges szövődményekről, és elvárható a plasztikai sebésztől, hogy írásos felvilágosító anyagot is adjon a betegnek.

Korrekció – orrműtét után

Szakértőnk szerint az orrműtétek utáni korrekciók a leggyakoribbak. Ez nem véletlen, hiszen vannak könnyen és vannak nehezen operálható orrtípusok. Különösen a vaskos, húsos, széles orrnál nem biztos, hogy a tervezett eredményt adja a műtét, mert a hegesedés kiszámíthatatlan. Ilyenkor műtét után egy-két évvel esetleg korrekcióra van szükség.

Hol tanul a szépségsebész?

A plasztikai sebészetnek két nagy ága van: egyik a helyreállító, másik az esztétikai. A helyreállító plasztikai sebészet nélkül nem alakulhatott volna ki az esztétikai sem.
– Ideális, ha a sebész a kettőt párhuzamosan műveli, hiszen az esztétikai műtéteket csak akkor lehet jól elvégezni, ha a műtéti technikát nem a szépülésre váró betegeken tanulja meg az orvos, hanem a helyreállító sebészetben! – magyarázza Donáth főorvos. – A magánszférában dolgoznak olyan plasztikai sebészek is, akik csak esztétikai műtéteket végeznek, hiszen nincs lehetőségük helyreállító műtétek elvégzésére, és ez nem a legszerencsésebb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top