Aktuális

Nyári sportok… -II. rész

Súlyzó helyett ásványvíz

A súlyzós edzés rendkívül fontos a nőknél a feszes izomzat kialakulása, valamint a csontritkulás megelőzése érdekében. A szabadban is végezhetünk erősítő edzést: például ha padokhoz érünk, álljunk meg, s a padra támaszkodva végezzünk fekvőtámaszokat, hátsó fekvőtámaszokat is, majd pedig guggolásokat! A kertben, de akár az erkélyen vagy a parkban is hasznos lehet, ha van nálunk két ásványvizes palack, amellyel “súlyzós” gyakorlatokat – például kar- és vállizom-edzést – végezhetünk.

Havonta változtassuk a programot!

Ha hetente háromszor egy órát sportolunk, s naponta ötször eszünk gyümölcsben és zöldségben gazdag táplálékot – és kiiktatjuk a zsíros szalonnát, szalámit és a kalóriadús édességet az étrendünkből –, akkor hetente fél-egy kilót fogyhatunk, és ez tartósnak tekinthető! A tükörben pedig már két-három hét után pozitív változást észlelhetünk. A szakember azt ajánlja, havonta változtassunk kicsit az edzésprogramunkon, mert így érhetjük el, hogy folyamatosan fejlődjünk. Ez azokra is vonatkozik, akik otthon videokazettára tornáznak: négyhetente vegyenek elő új kazettát, s majd később visszatérhetnek a korábbihoz. Ha nem variáljuk gyakran az edzésprogramot, izmaink hozzászoknak az adott terheléshez, és nem haladunk tovább a kívánt ütemben. Lugosi Dóra szerint a jó eredmény eléréséhez rendszeres edzés, egészséges táplálkozás és elegendő pihenés szükséges. Ha ezek közül bármelyik hiányzik vagy nem megfelelő, akkor nem lesz látványos az átalakulás. S ne feledjük: érdemes lenne hetente legalább háromszor sportolni, de ha erre nincs időnk, akkor heti egyszeri mozgással is tehetünk valamit az egészségünk megőrzéséért!

Remek stresszoldó a sport

– Mozgás közben endorfin szabadul fel a szervezetünkben, ez pozitívan hat a szerotonin-anyagcserére is, és ettől javul a hangulatunk, s oldódik a stressz – vélekedik dr. Piczkó Katalin pszichiáter szakorvos. – Két fontos “energiatöltő állomásunk” van, amely a civilizációval, urbanizációval egyre inkább háttérbe szorul: egyik a természettel való kapcsolat, amelytől feltöltődünk, s úgy érezzük, hogy kitágulnak a határaink, a másik pedig a mozgás. Miközben kalóriát veszítünk sportolás közben, a lelkünk energiát nyer. A sportolásnak antidepresszáns hatása is ismeretes, ezért az enyhébb depressziós állapotokat esetenként rendszeres mozgással rendezni lehet.

Napfény és D-vitamin

Sokszor írunk a napfény káros hatásairól, s most mégis azt tanácsoljuk, hogy sportoljanak nyáron a szabadban, akár árnyas ligetben, ahová azért beszűrődik valamennyi napfény, hiszen ebből nyeri a szervezet a D-vitamint, amely védelmet nyújt bizonyos csontrendszeri problémák, így többek közt a csontritkulás és a csontlágyulás ellen. Azonban az, aki tűző napon sportol, használjon UV-szűrős napszemüveget és napellenzős sapkát!

A jó cipő jó befektetés!

A szabadtéri sportoláshoz nincs szükség márkás sportruhára vagy sporteszközre – a cipőre azonban érdemes pénzt áldozni, mert ha például nem megfelelő cipőben futunk az aszfalton, akkor évekkel később térd- vagy gerincproblémák jelentkezhetnek. Olyan üzletben vegyünk cipőt, ahol az eladók tanácsot tudnak adni ahhoz, hogy milyen sporthoz milyen cipő a legalkalmasabb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top