nlc.hu
Aktuális
Megelõzhetõ a csontritkulás

Megelõzhetõ a csontritkulás

Hazánkban minden tizedik ember szenved csontritkulástól, vagy jó esélye van arra, hogy a betegség áldozatává lesz, ami idõs korban rendszerint combnyaktörést, majd ágyhoz kötöttséget jelent. Pedig a csontritkulás (orvosi nevén: osteoporosis) megelõzhetõ lenne...




de legalábbis kevésbé súlyos következményekkel járna, és jóval kevesebben szenvednének tőle, ha már gyerekkorban megtennénk az első lépéseket. – A világon elsőként magyar gyerekekről készült olyan felmérés, amely választ adhat arra kérdésre, hogy milyen esélyekkel indul a jövő nemzedék korunk a rettegett népbetegségével szembeni harcban – mondja dr. Muzsnai Ágota, a Budai Gyermekkórház főorvosa.

– Ez azért fontos, mert hiába tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás és a mozgás együttes hatásával tarthatjuk karban testünket, mégis, a társadalom sokszor csak akkor tesz igazán valamit ennek érdekében, ha számszerűen, adatokkal alátámasztva látják a szomorú helyzetet. Ezért kórházunk a Pharmavit céggel közösen két évig tartó, reprezentatív kutatást végzett, melyen húsz kisebb-nagyobb település, valamint Budapest 2500 diákja vett részt.

A tíztől tizenöt éves korosztály csontjainak állapotát a szakemberek egy kisbuszba épített, speciális műszerrel vizsgálták, szerte az országban. A serdülőkor előtti és utáni adatok nagyon fontosak, hiszen ebben az életkorban óriási változáson megy át a szervezet, s a test megnyúlik.

Több kalciumot!







Dr. Muzsnai Ágota: Testünk csúcstömege húsz-huszonöt éves korunkra alakul ki
Sajnos, az eredmények nem biztatóak. Az egészséges csontozat kialakulásához szükséges kalciummennyiséget a gyerekek kétharmada nem kapja meg naponta a táplálékával. A lányok helyzete még rosszabb, mint a fiúké, hiszen az előbbieknek felnőtt korban a szülés és a szoptatás, illetve a változó kor miatt még veszélyeztetettebbek, még több kalciumot veszítenek. A felmérés adatai szerint csupán minden ötvenedik iskolás lány jut megfelelő mennyiségű kalciumhoz, ugyanakkor minden ötödiknél kevesebb a kívánatos mennyiség felénél is. Pedig, mint Muzsnai főorvosnő hangsúlyozza, épp a serdülőkor és a hormonok szerepe döntő abban, hogy testünk “csúcscsonttömege” kialakulhasson a húsz-huszonöt éves életkorra. Vagyis ekkor, gyermekkorban alapozzuk meg maximális csonttömegünket!





Mi kell még?


– Az egyik fontos lépés a csontritkulás megelőzésére több kalciumtartalmú ételt fogyasztani. Csakhogy vigyáznunk kell, hogyan tesszük! – figyelmeztet a főorvosnő. – Nem elég bevinni a szervezetbe a kalciumot, biztosítani kell annak felszívódását is, ehhez pedig D-vitaminra van szükség, amely zsírban oldódik. Ezért is nagyon fontos a csontritkulás megelőzésére a tejfogyasztás, hiszen a tejben – és természetesen a tejtermékekben – sok a D-vitamin. Ha gyermekünk nem szereti a tejet, például sajttal is kiválthatjuk. Iskolás korban minimum napi ezer milligramm kalciumra van szükség, olyan sokat elfogyasztani pedig egyszerűen nem lehet, amennyi káros hatást okozna.

Még egy buktató, amely a kalciumbevitelt gátolja: a túlzottan magas foszfortartalmú ételek-italok fogyasztása. Mint az a felmérésből is kiderült, a tizenéves korosztály különösen veszélyeztetett, hiszen az üdítő italok nagy része nemcsak fölösleges cukorbevitelt jelent a szervezetbe, hanem sok foszfort is, különösen a kólafélék. Márpedig minél több foszfor kerül be a szervezetbe, annál kevesebb kalcium épül be a csontokba – így közvetetten megnő a csontritkulás veszélye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top