Aktuális

Kúra tûkkel

Aki csupán abban hisz, amit meg tud magyarázni, bajban lehet az akupunktúrával. A test pontjait ingerlõ tûszúrások gyógyító hatásúak, de okát nem ismerjük. Ám kétségtelen tény, hogy ez mûködõ gyógymód, nem véletlen, hogy mostanáig fennmaradt eredeti formájában.

Ha valaki elmegy ma egy akupunktúra-klinikára, testének ugyanazon pontjait veszik kezelésbe, amelyeket már az ősi Kínában is ismertek. Legfeljebb a szúráshoz használt akupunktúrás tűk változtak az idő elteltével. Az évezredekkel ezelőtt kialakult keleti gyógymód immár a modern természetgyógyászat részévé vált.





Nem fájdalmas

A testünkön található legalább háromszázhatvanöt nevezetes akupunktúrás pont mindegyike kapcsolatban áll valamelyik szervünkkel, szervrendszerünkkel. Furcsamód ezek a pontok a velük összefüggésben lévő szervtől igen távol eshetnek: például a fülünkön van olyan hely, amelynek stimulálásával az epehólyagot gyógyíthatjuk! Az akupunktúrás kezelés során természetgyógyász vékony tűket szúr a bőr megfelelő pontjaiba, ami nem jár fájdalommal. A beteg csupán egy kis meleget érez a szúrás helyén.

Ezután az akupunktőr forgatni kezdi a tűket, vagy elektroakupuntúra esetén, elektromos áram segítségével ingerli a bőr alatti pontokat. A kezelés általában tizenöt-harminc percig tart.

– Akupunktúrával a legkülönbözőbb betegségeket lehet gyógyítani, belgyógyászati, urológiai vagy neurológiai problémákat is. A módszer kitűnően bizonyította hatékonyságát például az allergia, a lumbágó és a migrén kezelésében – mondta lapunknak dr. Versényi Tibor, aki nőgyógyász szakorvosi képesítés mellett általános akupunktúrával foglalkozik. Szerinte az orvostudomány egyre inkább elfogadja az alternatív gyógymódot, amely a szervezet funkcionális zavarainak kezelésében bizonyult sikeresnek.





Egyes kutatások eredményei azt mutatják, hogy az akupunktúra segítségével hatékonyabban kúrálhatók bizonyos csontokkal és izmokkal kapcsolatos fájdalmas betegségek, mint más orvosi gyógyeljárással. A terápia alkalmas izomgörcsök enyhítésére, ideggyógyászati és ortopédiai betegségek orvoslására, a szív különböző működési zavarainak, légzőszervi megbetegedéseknek és emésztőrendszeri problémáknak gyógyítására.

Próbáltak már akupunktúrával szorongásos betegségeket, depressziót is kezelni, és nagy sikert értek el vele az alkohol- és nikotinfüggőség, illetve a kemény drogoktól való fizikai függés megszüntetésében. A köszvénytől a menstruációs zavarokig, az asztmától a hátfájásig, a szélütés utáni rehabilitációtól az immunrendszer általános erősítéséig, vagy a szembetegségek kezelésétől a fogyókúráig minden területen alkalmazták már a természetgyógyászok – általában jó eredménnyel.
Csodát azonban az akupunktúrától sem szabad várni, ne hanyagoljuk el miatta a klasszikus orvosi kezeléseket! A kettő jól kiegészítheti egymást.
A szakirodalom az akupunktúrát mégis leginkább a fájdalomcsillapítás egyik leghatékonyabb módszereként tartja számon. Több kórházban a hagyományos gyógyszeres érzéstelenítés helyett ezt használják sok sebészeti beavatkozásnál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top