nlc.hu
Aktuális
Kúra tûkkel – II. rész

Kúra tûkkel – II. rész





Titok Keletről

Az akupunktúra (eredeti nevén csen-csiu) az ősi kínai orvoslás alapja volt. A régészek már az időszámításunk előtti 5-7. századból származó ásatásokban nyomaira bukkantak. E leletek tanúsága szerint a kínai mesterek kezdetben kőből, csontból, bambuszból és égetett agyagból készült tüskéket használtak, majd a Han-dinasztia uralma alatt arany és bronz tűk segítségével kezelték betegeiket. Az időszámításunk szerinti hatszázas években a kínai császár orvosi kollégiumában tanították az akupunktúra tudományát. Az európai kontinensre a Távol-Keletet megjárt hajóorvosok hozták be, és itt a második világháború után terjedt el. Magyarországon elsőként Stáhly Ignác professzor a tizenkilencedik század elején használta az alternatív gyógymódot, fejfájások és csípőízületi fájdalmak kezelésére.

Jóllehet ma már modern berendezésekkel végzik az akupunktúrás terápiát (nem bambuszból és égetett agyagból készült tüskékkel, hanem milliméteres acéltűkkel, elektromos árammal és lézeres ingerléssel), a nyugati tudomány máig nem tudott kielégítő magyarázattal szolgálni a jelenségre. A biológusok nem értik pontosan, milyen élettani folyamatokon keresztül fejti ki gyógyító hatását a szervezetre az akupunktúra.

A régi kínaiak szerint az ember testében a jó és rossz életerők (jin és jang) együtt egy különleges életenergia (csi) jelenlétét okozzák, amely tizenkét fő csatornán (meridiánon) keresztül áramlik a szervezetben. Betegségkor felborul az egészséges egyensúly, a csi áramlása valamilyen okból nem megfelelő. A természetgyógyászok szerint az akupunktúra a meridiánokon található pontok ingerlésével helyreállítja az egyensúlyt, amely a gyógyulás feltétele.

Habár az alternatív gyógymódok közül a kutatók az akupunktúrával foglalkoztak legtöbbet, eddig nem sikerült teljesen megfejteni a titkát. A fő fejtörést az okozza a tudósoknak, hogy az említett akupunktúrás pontok és meridiánok nem egyeztethetők össze a szervezet ismert biológiai rendszereivel. A csi áramlása nem teljesen azonos az érrendszerben folyó véráramlással, de még a szervezetet behálózó idegrendszer és a hormonális szabályozórendszer működésével sem. Akkor hát hogyan működik az akupunktúra? Megmagyarázható a modern biológia fogalmaival?

Vegyületek és idegsejtek







Dr. Versényi Tibor: A módszer kitűnően bizonyította hatékonyságát például az allergia, a lumbágó és a migrén kezelésében
A biológusok abban már biztosak, hogy az apró tűszúrások tényleg nagy hatással vannak fájdalomérzékelésünkre. A tudósok az akupunktúrás kezelés során mérhető változásokat tapasztaltak a vizsgált betegek agyi aktivitásában, az agykéreg fájdalomérzékelő központjaiban. A kutatások szerint az akupunktúrával kezelt ember szervezetében egy endomorfin nevű vegyület termelődik, amely a test saját fájdalomcsillapító anyaga, és a morfiumhoz hasonlóan hat.

Egyes elképzelések szerint az akupunktúrás pontok ingerlése hormonokat és speciális vegyületeket szabadít fel, megnöveli a szervezet immunitását. Egy másik elmélet úgy véli, hogy a tűszúrások az idegsejtek közti kommunikációban szerepet játszó, ingerületátvivő molekulák (neurotranszmitterek) termelődését serkentik. Az is elképzelhető, hogy az erek tágulását okozó kémiai vegyületek fokozott kibocsátása magyarázza meg az akupunktúra működését. A bőrfelszín alatti pontok stimulálása azonban nemcsak acéltűkkel történhet, ujjal is dörzsölhetjük a test megfelelő részeit.

A pontmasszázst (akupresszúrát) valószínűleg diagnosztizáláshoz is lehet használni: a pontok nyomásakor érzett kis fájdalom mértékéből lehet következtetni a vele kapcsolatban álló szerv állapotára. Az akupresszúra jellegzetessége, hogy bárki elvégezheti saját magának, aki elsajátítja a masszírozás technikáját, és ismeri az akupunktúrás pontok térképét.





Más a helyzet a klasszikus akupunktúrával. Magyarországon akupunktőr csak orvosi diplomás természetgyógyász lehet. A komoly szakmai követelmények ellenére sokan dolgoznak a területen. Egyre többen foglalkoznak fülakupunktúrával, mert kiderült, hogy a fülön található pontokat ingerelve különösen hatékonyan és gyorsan lehet a test más részein gyógyulást és fájdalomcsillapítást elérni.
Az akupunktúra nagy előnye a többi orvosi gyógykezeléssel szemben, hogy nincs mellékhatása, így teljesen veszélytelen.

Legnagyobb kockázata, hogy nem válik be. Ám ekkor még mindig segítségünkre lehetnek a hagyományos gyógyszerek.

Gyógyító lézerfény

A fémtűk mechanikus forgatása és az elektromos árammal végzett stimuláció mellett, lézerrel is lehet akupunktúrát végezni, amely kis területre (egyetlen akupunktúrás pontra) nagy energiát koncentrál. Tavaly márciusban francia orvosoknak egy biciklibalesetben fél testére lebénult nőt sikerült lézerakupunktúrával többé-kevésbé kigyógyítani a bénaságból. A nő, akinek a gerince melletti tíz akupunktúrás pontot ingerelték lézer segítségével, ma már tud járni.

Árkérdés

Egy akupunktúrás kezelés ma körülbelül 2-3 ezer forintba kerül, ám figyelembe véve, hogy egy komplett kúra esetenként tíz-tizenöt kezelést is tartalmazhat, 20-45 ezer forintot fizet a beteg a gyógyulásért. Ennél persze, többet is elkérhet a természetgyógyász. A lézerakupunktúrás kezelés mindig drágább, mint az elektroakupunktúra és a hagyományos módszer.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top