nlc.hu
Aktuális
Barátom maradsz, ha kollégám leszel? (folytatás 2.)

Barátom maradsz, ha kollégám leszel? (folytatás 2.)





Négylábú kollégákkal

Vannak olyan pályák, amelyeken szeretet, érzelmek nélkül nehéz sikereket elérni. Különösen igaz ez akkor, ha az ember „kollégái” nem tudják szavakba önteni „mondandójukat” – lévén kutyák. Nehezen képzelhető el, hogy a kutyakiképzők érzelmi kötődés nélkül kiemelkedő eredményt érnének el négylábú „munkatársaikkal”.

– Ezt csak szerelemből lehet csinálni! – mondja Kövér Ibolya kutyakiképző. – Pici koromtól az volt az álmom, hogy állatokkal foglalkozhassam, mert velük sokszor jobban érzem magam, mint az emberek között. Ajándékba kaptam egy staffordshire terriert, Tigit, és tudtam, hogy az ilyen típusú, kemény kutyát komolyan kell fegyelmezni, ezért amikor nyolchetes lett, elmentem vele a kutyaiskolába.

Nagyon sokat küszködtünk, hiszen én is akkor tanultam meg a feladatokat, s végül szárnyakat kaptam, amikor láttam a kutya fejlődését. Ma már versenykutya, én pedig itt ragadtam kutyakiképzőként… Hogy mi kell ehhez? Szeretet, beleérzőképesség, türelem. Jó idegrendszerre is szükség van. Mindegyik kutya más természetű, alkalmazkodni kell hozzájuk, de nem szabad agresszívnak lenni. Ha a gazdi erőszakos, a kutyája is agresszióval válaszol. Én inkább simogatom, dicsérem őket, de azért határozott vagyok.

– Sosem féltél a rád bízott kutyáktól?
– Előfordult, de nem mutattam ki. Már látom a szemükön, ha „bekattannak”, és ösztönösen reagálok, általában jól. Vannak kutyák, akinél résen kell lenni. Egyszer őrző-védő gyakorlatokat végeztünk a pályán egy kutyával, és az eb véletlenül ráfogott a fogaival a lábamra. Nagyon ijesztő helyzet volt, mert a kutya teljesen „elborult, bepörgött.

Nem direkt kapott el, csak nem figyeltünk oda megfelelően. Amikor ráfogott a lábamra, azt hittem, elájulok. Lehúztam magamról, és leöntöttem vízzel, hogy lehiggadjon. Később visszamentem vele a pályára, mert ha nem így teszek, akkor soha többet nem tudtam volna kutyával foglalkozni. Ez olyan, mint amikor leesel a lóról: ha nem ülsz vissza rögtön, akkor talán soha többé nem lovagolsz…








Ábrahám Edit
Barátok közt munkatársak


Ábrahám Edit Claudiát, míg Csomor Csilla Zsuzsát játssza a Barátok közt című RTL Klub-os teleregényben. A történetben a sógornők egy darabig együtt dolgoztak. Claudia főnöke volt Zsuzsának a családi építészirodában, és nem bánt vele kesztyűs kézzel. Lényegében titkárnőként használta, és gyakran „ugráltatta”. Amikor Zsuzsa önállósodni akart, és butikot szeretett volna nyitni, Claudia mindent elkövetett, hogy ez a terve kudarcot valljon. A szereplők közti és a színészi-kollegiális viszonyról mesél a két színésznő.

– Claudia, azaz Ábrahám Edit kellemes partner – mondja a Zsuzsát alakító Csomor Csilla. – Nagyon felkészült, és jó vele együtt dolgozni. Az, hogy korban közelebb állok hozzá, külön előnyt jelent, hiszen jobban megértjük egymást, és több a közös témánk is, mint például a tini szereplőkkel.







Csomor Csilla
A sorozatban persze, más a helyzet, hiszen az általam megformált Zsuzsa ellenlábasa Claudiának. Dolgozik benne a féltékenység, és szeretné, ha a férje kaparintaná meg Claudia vezetői székét a családi vállalkozásban. Claudiával azonban nincs könnyű dolga, hiszen az üzletasszony csavaros eszű, és minden hájjal megkent. Amikor Zsuzsa Claudia irodájába került, egy idő után szinte a csicskása lett a főnöknek, nem csoda, ha szeretett volna kitörni onnét. A színésztársakra visszatérve: szerintem annál jobb nincs, amikor barátok, jó ismerősök dolgoznak együtt, mert nem kell elölről kezdeni a hosszú összecsiszolódási folyamatot.

– Csilla is rutinos, jó színésznő, nem ma kezdte a pályát, ezért aztán könnyű vele dolgozni, nem hagy kivetnivalót a munkájában – mondja a Claudiát alakító Ábrahám Edit. – Remekül bírja azt a feszített tempót, amelyet a forgatás igényel. Mivel jól ismerjük egymást, toleráljuk a másik hangulatait, bár a stábon belüli jókedvhez Csilla is hozzájárul.

Kevesen tudják, hogy szinte az egész forgatáson folyamatosan humorizál csapat, és még a drámaibb jeleneteknél is ezzel oldjuk a feszültséget.
Az általam megformált Claudiának rengeteg hibája van, de az a legrosszabb, hogy folyamatosan az üzletnek szenteli minden idejét, az egész életét. S az sem tetszett, ahogy Zsuzsával bánt, hiszen ha a családtagunkról van szó, támogatni kell mindenben. Én ugyanígy tennék: nemcsak barátilag, de anyagilag is hozzájárulnék a sógornőm sikeréhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top