A módosítások következménye: gyökeresen új tulajdonságokkal rendelkező, génmanipulált élőlények jönnek létre. A bevitt idegen gén pedig – bonyolult kölcsönhatásai révén – számtalan előre nem látható változást okozhat. Emiatt nincs egyetértés a tudósok között sem, sokan úgy vélik, hogy „orosz rulettet” játszunk a természettel és saját egészségünkkel. Jelenlegi tudásunk ugyanis nem elegendő az összes egészségkárosító veszély felbecsülésére és megelőzésére.
– A géntechnológia kockázatait ma még nem ismerjük, lehet, hogy csak évtizedek múlva derül fény a következményekre – figyelmeztet a biológus. – Egyébként sincs módunk nyomon követni a tanyától a tányérig az élelem útját. Ráadásul itt az a probléma, hogy a genetikailag módosított élelmiszerekkel olyan anyagok kerülnek be szervezetünkbe, amelyekkel azelőtt sosem találkoztunk. Nevezetesen baktériumokból és vírusokból származó gének által termelt fehérjéket etetnek meg velünk. Azt, hogy ezek milyen reakciót váltanak ki az emberi szervezetben, nem lehet tudni. Újabban egyre több jel utal arra, hogy allergiakeltő hatásuk van, befolyásolják az immunrendszert és a hormonális folyamatokat. Ezért lenne fontos az elővigyázatosság!
A törvény közbelép?
Itthon 1999. január elseje óta hatályos az úgynevezett géntechnológiai törvény. Az európai uniós gyakorlatra épülő jogszabály szerint Magyarországon mindenfajta géntechnológiai tevékenység engedélyköteles. A génmanipulált vetőmag elvetését például megfelelő kísérleteknek kell megelőznie, és fajtaminősítési engedélyt is kell rá kérni. Ez azt jelenti, hogy legkevesebb négyéves kísérleti periódus után kerülhetnek forgalomba ilyen vetőmagok. Szántóföldi kísérletek most is folynak, elsősorban kukoricával.
Élelmiszerek a laboratóriumban
A törvény előírja, hogy a terméken jelölni kell, ha genetikailag módosított összetevők felhasználásával készült. Csakhogy a különféle korlátozások – elsősorban az idegen gén jelenlétének nehéz kimutathatósága – miatt sok termék kiesik a jelölendők köréből. Ráadásul az élelmiszerek bevizsgálására évekig nem volt mód. A jogszabály hatályba lépése óta feljogosítja ugyan az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetet az ellenőrzésre, ám az első laboratórium csak a közelmúltban állt fel.
A csoki is érintett
Szerte a világban…
Jelenleg a világ öt országában – az Egyesült Államokban, Kanadában, Uruguayban, Argentínában és Kínában – termelnek genetikailag módosított növényeket.
A jó terméseredmények miatt igen nagy mennyiségben vetik azt a szójaváltozatot, amelyik ellenáll az erős gyomirtóknak. Ennek köszönhetően egyszerűsödik a termelés, lehet szórni bőven a vegyszert, talajművelés nélkül kipusztul minden gyom és gaz a haszonnövény mellől.
Az Európai Unióban nem termelnek és nem is forgalmaznak ilyen növényeket, mivel az első génmanipulált termékek megjelenését rendkívül erős társadalmi ellenállás és tiltakozás fogadta. A kergemarhakór és a dioxinos csirke után az emberek félnek a beláthatatlan következményektől. Ez arra kényszeríttette a nagy élelmiszergyártó cégeket, hogy olyan beszerzési forrásokat keressenek, ahonnan garantáltan génmanipuláció-mentes alapanyagokhoz juthatnak. Ám félő, hogy a nagy befektetést igénylő, génmódosítással készült árukat a vállalatok Kelet-Európában igyekeznek értékesíteni. Aki kerülni akarja a génmanipulált táplálékokat, fogyasszon bioélelmiszereket! Az ökológiai gazdálkodás szigorú szabályai ugyanis kizárják a genetikailag módosított növények felhasználását.