Aktuális

Csomagolj egészséget! – II. rész

Eszünk-iszunk

Megérkeztünk, és nincs más dolgunk, mint hogy élvezzük a nyár forró perceit. Ismerkedünk a különleges ételekkel, italokkal, aztán… Aztán előfordulhat, hogy ágynak esünk. Amennyiben egy kiadós étkezést követően gyomorrontás tüneteit (telítettségérzet, öklendezés, hányinger, esetleg hasmenés) észleljük, sajnos, csak a diéta segíthet: néhány napig csak pirítóst, kétszersültet érdemes enni, és nagyon sok teát, ásványvizet kell inni. Az is előfordulhat, hogy valamilyen ételre túlérzékenységi allergiával válaszol szervezetünk. Az ételallergia tünete lehet a csalánkiütés, amely gyomorpanaszokkal társulhat. Ha nagyon súlyosak a panaszok, feltétlenül forduljunk orvoshoz! Enyhébb tünetek esetén megoldás lehet a néhány napos diéta, ám azt az ételt, amely allergiát váltott ki, többé nem tanácsos megkóstolni!

Külföldön – főleg a mediterrán és trópusi országokban – nem ajánlatos csapvizet inni, helyette inkább vegyünk palackozott vizet, és még a fogmosáshoz is azt használjuk! Ha mégis kortyoltunk volna a vezetékes vízből, s azután hasmenés jelentkezne, széntablettával uralhatjuk a bajt. Hasmenés esetén gondoskodni kell a só és a folyadék pótlásáról – e célra a legmegfelelőbb az ásványvíz fogyasztása.





Napozunk

A nyaralni indulók biztosan unják már, hogy folyton arról kell olvasniuk, mennyire ártalmas a napozás. Nem is azt tanácsoljuk, hogy bújjanak egész héten a napernyő alá, de feltétlenül használjanak jó minőségű naptejet, és lehetőleg kerüljék a napot a déli órákban! A túlzásba vitt napozástól ugyanis “fényöregedés” alakulhat ki: károsodnak a pigment-, a hámsejtek és a kötőszövet is, s ráncossá, szárazzá, foltossá válhat a bőr. A bőrdaganatok megelőzése érdekében is fontos, hogy csak mértékkel napfürdőzzünk.

Azért sem tanácsos egész nap a plázson feküdni, mert a fejünkre irányuló, sugárzó hőtől napszúrást kaphatunk. Ha a napozás után hidegrázást, szédülést, fejfájást, esetleg hányingert, lázat észlelünk, joggal gyanakodhatunk napszúrásra. Talán segíthet, ha hideg vízzel lezuhanyozunk, aszpirint – és szükség esetén hányáscsillapítót – veszünk be, és pihenünk néhány órát az elsötétített, hűvös szobában, ám ha súlyosabb a helyzet, akár egy egész nap “szobafogság” is szükséges ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. A napszúrás megelőzhető, ha a tűző napon sapkát viselünk.

A nőkre még egy veszély leselkedik: hajlamosak arra, hogy ivás nélkül heverjenek hosszú órákon át a tűző napon, s emiatt kiszáradhat a szervezetük. A probléma első jele a hányinger lehet, de ne várjunk erre, inkább igyunk negyedóránkét egy pohár vizet! (A nyári kánikulában legalább két liter folyadékot kellene elfogyasztanunk naponta – de ebbe ne számítsuk bele a kávét és az alkoholt!)
Ha valaki olyan vidékre érkezik, ahol nagyon magas a páratartalom, semmiképpen se viseljen zárt, rosszul szellőző ruhát, mert ha nem tudja leadni a hőt izzadással, akkor hőgutát kaphat. Amennyiben mégis bekövetkezik a baj, hideg helyiségbe kell menni, és sok hideg folyadékot kell inni.

Csapkodunk…

– már amikor csíp a szúnyog. Európában a csípése inkább csak kellemetlen, de nem veszélyes: hűsítő géllel enyhíthető a csípés után jelentkező viszketés és fájdalom. Maláriával fertőzött területeken viszont nem elégedhetünk meg a kenegetéssel, hanem tablettás védekezés szükséges.
A darázs- vagy méhcsípés rendkívül fájdalmas, de igazán azok számára jelent veszélyt, akik allergiásak a rovar mérgére. Ha a rovarcsípés allergiás reakciót (ödémát, nyelési, légzési nehézséget) vált ki, azonnal orvoshoz kell vinni a beteget, mert akár az élete is veszélybe kerülhet!

Strandolunk

Aki mezítláb mászkál a strandon, a kövezetről könnyen gombás fertőzést kaphat. A fertőzés megbetegítheti a talp bőrét, a lábujjak közötti területeket, de akár a körmöket is. A gombás fertőzés tünete lehet, ha a talp bőre viszket, hámlik, a lábujj között berepedés keletkezik. Megelőzésképpen hordjunk papucsot a medence környékén!

A nők egy része könnyen felfázik, ha úszás után nem cseréli szárazra a fürdőruháját. Ez azért lehetséges, mert ha a hólyag vérellátása valamilyen okból megváltozik (ebben az esetben a vizes fürdőruha idézheti elő ezt), s vérbőség jön létre a nyálkahártyájában, akkor könnyebben megtelepszenek benne a baktériumok, s így kialakul a hólyaghurut. Ilyenkor legjobb lenne mielőbb orvoshoz fordulni – ha erre nincs lehetőség, akkor a fájdalom, a kínzó vizelési inger enyhíthető a végbélbe helyezett görcsoldó kúppal, a hasra pedig ajánlatos száraz, meleg borogatást tenni. Nagyon sok folyadékot (teát és ásványvizet) kell fogyasztani, mert ez átöblíti a vesét és a húgyutakat. Azonban legkésőbb a hazaérkezés után feltétlenül érdemes orvost felkeresni, mert ha baktérium marad a hólyagban, az fölfelé, a vesék irányába terjedve, súlyos szövődményeket idézhet elő!

A strandolás még egy veszéllyel járhat: úszás közben víz jut a fülbe, és van, akit ez annyira zavar, hogy piszkálni kezdi a fülét, “jobb” esetben fültisztító pálcával, rosszabb esetben pedig bármilyen vékony tárggyal. A piszkálás hámsérülést okozhat a hallójáratban, és kialakulhat a fájdalmas, kellemetlen, feszítő hallójárat-gyulladás. Ennek ellátása mindenképpen szakorvosi kezelést igényel. Megelőzhető a baj, ha fürdőzés után kirázogatjuk a vizet a fülünkből, és ha nem piszkáljuk!
Aki szeretne búvárkodni a nyaralás alatt, annak utazás előtt tanácsos fül-orr-gégészeti vizsgálaton részt vennie, főleg akkor, ha panaszai vannak, vagy ha légúti allergiában szenved. Az allergiások nyálkahártyája ugyanis már nem olyan, mint a teljesen egészségeseké, ezért a túlérzékenységben szenvedőknél a búvárkodás során bizonyos fül-orr-gégészeti megbetegedések alakulhatnak ki.

Szeretünk

Aki fogamzásgátló tablettát szed, ne felejtse el a nyaralás során sem bevenni a pirulákat! Akit esetleg hasmenés kínoz az egzotikus ételektől, annak érdemes bevennie még egy tablettát, vagy ha súlyosabb a hasmenés, célszerű kiegészítő módszerrel (például gumióvszerrel) is védekeznie. A kondomos védekezés különösen ajánlatos abban az esetben, ha a nyaralás során alkalmi kapcsolatot létesítünk. Ne használjunk régi, lejárt szavatosságú gumióvszert! A kondom anyaga a sugárzó hőtől károsodhat, ezért feltétlenül hűvös helyen kell tárolni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top