nlc.hu
Aktuális
Szexuális fertõzés… – II. rész

Szexuális fertõzés… – II. rész

Alattomos vírusok

A herpesz vírusa nagyon sok ember szervezetében megtalálható, de nem mindenkinél aktiválódik. Az úgynevezett herpesz genitálisz megjelenési formája hasonló az ajkakon jelentkező herpeszéhez: fájdalmas hólyagok, később pedig kis fekélyek jelenhetnek meg a nemi szervek környékén. Herpesz jelentkezésekor a legfontosabb, hogy tartsuk tisztán a fekélyt, kezeljük fertőtlenítő oldattal, s a herpesz gyógyítására kifejlesztett kenőccsel. A terápia tablettás kezeléssel is kiegészíthető. A teljes gyógyulás előtt nem ajánlott szexuális életet élni, mert a partner is elkaphatja a fertőzést.

Ismeretes egy alattomos vírusfertőzés is, amely a nők számára időzített bombát jelenthet. A humán papilloma vírus ugyanis nem mindig okoz panaszokat, így csak a rákszűrő vizsgálat deríthet fényt a jelenlétére. Ez a vírus szerepet játszhat a méhnyakrák kialakulásában, valamint a gáton és vulván előforduló, szemölcshöz hasonló képletek (condyloma) megjelenésében. A humán papilloma vírus kimutatása szempontjából is nagyon fontos, hogy minden nő legalább évente egyszer keresse fel a nőgyógyászát – akkor is, ha nincsenek panaszai –, és végeztesse el a rákszűrő vizsgálatot!

A legfélelmetesebb vírusfertőzés, amely szexuális aktussal terjedhet, az AIDS-betegség. Napjainkban is igen nagy veszélyt jelent, de gumióvszer használatával védekezni lehet ellene!


A strandolás veszélyei

– A vadvízi strandolás kockázatos lehet, mert ezen vizek minősége nem mindig megfelelő, előfordulhat, hogy egyik-másik hemzseg a kórokozóktól – mondja Filep főorvos. – A strandok veszélytelenebbek, hiszen fertőtlenítőszerekkel és vízforgató-berendezéssel biztosítják a víz tisztaságát. Az otthon felállított medencék sem mindig felelnek meg a kívánalmaknak, előfordulhat, hogy valaki súlyos nőgyógyászati fertőzéssel fürdőzik, és másokat is megbetegít. A gyerekek számára felállított medencében semmiképpen se lubickoljanak felnőttek, hiszen a kicsik is elkaphatják a fertőzéseket!
Szakértőnk azt tanácsolja, hogy a kislányokat ne engedjék a szülők meztelenül homokozni, vagy a strandon játszani, mindig adjanak rájuk fürdőruhát, mert így védettebbek az esetleges fertőzésekkel szemben.


Mikor menjünk nőgyógyászhoz?

Már a panaszok jelentkezésének napján, legfeljebb másnap keressük fel az orvost, mert az időben elkezdett kezelés sokkal eredményesebb lehet, mint ha már elhanyagolt fertőzéssel, súlyos gyulladásokkal jutunk el a nőgyógyász rendelőjébe. Minden hüvelyi folyás eredetének tisztázásához célszerű szakembert felkeresni.


Fertőzés okozza a hólyaghurutot


A hólyaghurut (gyakran felfázásnak nevezik) nőknél a nyári hónapokban is rendkívül gyakori megbetegedés, és bizony eléggé meg tudja keseríteni a nyaralást.
– A hólyaggyulladás szinte minden életkorban előfordulhat, de a fiatal nőket gyakrabban érinti a probléma, mint az idősebbeket – véli dr. Kis Endre, a főváros XIII. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának urológus főorvosa. – Tünetei közé tartozik a gyakori, rendkívül sürgető vizelési inger, a fájdalmas vizelés. Heveny hólyaghurut esetén véres is lehet a vizelet.
A főorvos szerint a hólyaghurut fertőzés következtében jön létre. Leggyakrabban a húgycső felől jut fel a húgyhólyagba a kórokozó: a női húgycső ugyanis rövid. Szexuális együttlét után is felléphet hólyaggyulladás, hiszen a partner tünetmentesen is hordozhat olyan fertőzést, amely az aktus során átjut a nő hüvelyébe.


Ne próbálkozzunk öngyógyítással!


A görcsoldó kúp rövid idő alatt megszünteti a gyakori, fájdalmas vizelési ingert. Az alhasra érdemes száraz, meleg borogatást tenni, és nagyon sok – alkohol- és szénsavmentes! – folyadékot kell inni. Amint lehetséges, urológushoz kell fordulni, hiszen a fertőzés szakszerű kezeléssel rövid idő alatt panaszmentessé tehető. Az urológiai vizsgálat nem fájdalmas: vizeletvizsgálatból, a has és a hólyag környékének külső áttapintásából áll. A gyógyulás után újra ellenőrizni kell a vizeletet!
Sokan kísérleteznek „öngyógyítással”, gyógyteát isznak, gyógyfüves fürdőt vesznek, de ezek nem biztonságos módszerek, hiszen lehetséges, hogy megszüntetik a panaszokat, ám valamennyi baktérium maradhat a hólyagban, s ezek a vesék irányába terjedve súlyos problémákat (például vesemedence-gyulladást) idézhetnek elő. A hólyaggyulladás korszerű kezelését célzott, speciális antibiotikum-kúra jelenti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top