nlc.hu
Aktuális
A három test-õr: nap, víz, oxigén

A három test-õr: nap, víz, oxigén

Két és fél liter levegõ áramlik a tüdõnkbe, ha a tengeri fuvallatot mélyen belélegezzük. Az eredmény: arcbõrünk kipirul, tekintetünk kitisztul, és egész egyszerûen jól érezzük magunkat. Akik a tengerparton nyaralnak, jó ha tudják, három természetes szépítõszer bizonyosan a rendelkezésükre áll: a napfény, a só és a friss tengeri levegõ.





Oxigén: az elgyötört sejtek újraélesztője


Végre a tenger! Először is lélegezzünk egy nagyot. Ettől ellazulunk, kitisztul a fejünk, és szó szerint fellélegzik a bőrünk. A bőrnek ugyanis éppúgy szüksége van az oxigénre, mint szervezetünk egészének. Minél gyengébb az oxigén-utánpótlás, annál jobban lelassul a sejtképződés. Ennek pedig az a következménye, hogy testünk takarója fáradtnak és sápadtnak látszik, elvékonyodik és érzékenyebbé válik. A kutatók megállapították, hogy a huszadik életév után a bőr már rendszerint nem kapja meg az elegendő oxigén-ellátást. A dohányosok esetében az életfontosságú gáztartalom további harminc százalékkal csökken – életkortól függetlenül. Az UV-sugárzás, a stressz és más környezeti ártalmak még tovább növelik ezeket a káros hatásokat. Az alacsony oxigén-tartalom miatt kitágulhatnak a hajszálerek, sőt bizonyos allergiás megbetegedésekre is hajlamosabbakká válunk.






Sétáljuk, kerékpározzunk, tornázzunk!


A kellő mennyiségű oxigén felvételének legegyszerűbb módja, ha felfrissítjük a vérkeringésünket. Félórányi séta a tengerparton, egy kis intenzív kerékpározás vagy néhány erőteljesebb tornagyakorlat tökéletesen megfelel ennek a célnak. Vannak persze speciális krémek is, melyek segítik a bőr “légzését”, emellett egyes kozmetikai szalonokban külön oxigén-kúrákkal “töltik fel” a bőr mélyebb rétegeit éltető levegővel. Az úgynevezett “szimatkúrán” például egy gázmaszkon keresztül fontos nyomelemeket – cinket, rezet, magnéziumot vagy aminosavakat – juttatnak a szervezetbe. A kiadós tengerparti sétánál vagy strandolásnál azonban aligha akad természetesebb – s, ha már úgyis ott vagyunk, költségkímélőbb – bőrápolási recept.






Napfény: a test és a lélek balzsama


Selymes barnaságot varázsol a bőrünkre, serkenti a vérkeringést, átáramoltatja a boldogsághormonokat testünkön, erősíti immunrendszerünket; vagyis gondoskodik arról, hogy sugárzó jókedvünk legyen. A napozásnak azonban tudvalevőleg vannak árnyoldalai is. A hosszan tartó UVA-sugárzás behatol a bőr mély rétegeibe, és szétroncsolja a kötőszövetek rostjait. Ennek következtében idő előtti ráncosodás keletkezik, magyarán, jó pár évvel öregebbnek nézünk ki, mint kellene. A viszkető vörös kiütésekért és a napallergiáért is az UVA-sugarak a felelősek. Ennél is veszedelmesebbek azonban az UVB-sugarak, melyeknek ugyan a lebarnulást köszönhetjük, megfelelő bőrvédelem híján azonban súlyos esetben bőrrákot is okozhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top