nlc.hu
Aktuális
Egy korty… – II. rész

Egy korty… – II. rész

Körömvirág

A körömvirág az egyik legigénytelenebb gyógynövény. Külsőleg bőrregeneráló hatása miatt használják, míg belsőleg gyomor- és nyombélfekély, visszérbetegségek gyógyítására alkalmazzák. Hagyományos elkészítési módja: a felforralt vízbe két-három kávéskanálnyit teszünk a szárított növényből. Vigyázzunk, hogy az ital ne fusson ki a főzőedényből! Lefedjük, és három-öt percig állni hagyjuk. Elsősorban gyulladáscsökkentő és bőrápoló tulajdonságai miatt használjuk, de a vénagyulladás is tünetmentessé tehető vele. A körömvirágtea javítja a vérkeringést, és vírusos megbetegedések ellen is alkalmazzák. A körömvirágból préselt friss lé eltünteti a máj- és pigmentfoltokat, vérömlenyeket, szemölcsöket. Kenőcs formájában segíti a sebek gyors és szép gyógyulását. Lábgombásodás ellen is kitűnő szer.

Levendula

A levendula illata átható, tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat. Már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel használták. Gyógyászati felhasználása: idegerősítő, ezért alkotóeleme a nyugtató teakeverékeknek, melyek segítenek áthangolni a pozitív működésre. Illóolaja oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket, akadályozza az erjedési folyamatokat. Jó hatásfokkal alkalmazható légzőszervi panaszok esetén is. Csillapítja a torokfájást, a gége- és mandulagyulladást. Eloszlatja a melléküregi gyulladások során felgyűlt dugulásokat. Enyhíti az izomfájdalmakat és izomgörcsöket. Segíti a horzsolások, zúzódások, kisebb sebek gyógyulását, csökkenti a rovarcsípések okozta fájdalmat. Kiválóan alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére, élénkíti az immunrendszert. Eloszlatja a depressziót és segít az álmatlanság leküzdésében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top