nlc.hu
Aktuális
Egy korty, és a gondok elszállnak

Egy korty, és a gondok elszállnak

Gyógynövényekkel sokat tehetünk testi-lelki egyensúlyunk fenntartása érdekében. Aki eddig nem próbálta, az már egy korty gyógyital után rájön, hogy egészsége megõrzésének egyszerû és felettébb kellemes módjára talált.




Június és szeptember között a gyógynövény-termőhelyek kék, sárga és lila színekben pompáznak. A gyönge virágfejeket óvatosan, ujjbeggyel szedik le, és nagy, tágas kosarakba helyezik vigyázva, nehogy egy is megsérüljön.

A szedés után a szárítás következik. A legjobb, ha mindez fénytől és széltől óvott, huszonöt-harminckét fokos helyiségben történik. A szárításnál ugyanolyan fontos a gyorsaság, mint a hőmérséklet. Minél rövidebb idő alatt száradnak meg a növények, annál jobb minőségű lesz a gyógyital.


Hogyan igyuk?


A házi patikákban legbiztonságosabban hozzáférhető szerek a gyógyteák. Belsőleg, ivókúra formájában, illetve külsőleg, borogatásként alkalmazhatjuk őket. A teákat készíthetjük forrázva vagy főzve.

• Főzet: amikor a növényt néhány percig hagyjuk a vízben forrni, majd néhány perces pihentetés után öntjük csészékbe. A durvább, keményfás állományú növényekből és a cseranyag-tartalmú gyógynövényekből készítünk főzetet.





• Forrázás:
az előírt mennyiségű teakeveréket megadott mennyiségű forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedjük, és tíz-húsz percig állni hagyjuk.

• A hideg vizes kivonatot azokból a növényekből készítünk, amelyek hatóanyagai hőre érzékenyek. A gyógynövényt szobahőmérsékletű vízzel öntjük le, és öt-tíz óráig állni hagyjuk.


Kamilla


Már nagyanyáink tudták, hogy egy csésze, lefekvés előtt elfogyasztott mézes kamillatea elég ahhoz, hogy megszűnjön az álmatlanság. Izomlazító hatása miatt a menstruációs görcsök oldására is ajánlott fogyasztása. De a kamillatea csökkentheti a szorongást és az idegességet is.

Mindezek mellett főleg gyulladáscsökkentésre, görcsoldásra, lázcsillapításra, sebgyógyításra használják, valamint antibakteriális hatású. Szájüreg-, fogíny- és torokgyulladásnál kamillatea-forrázattal naponta többször érdemes öblögetni. Aktivizálja az immunrendszert, por és allergia okozta szemgyulladásoknál is segít.


Zsálya






Őszi torokgyulladásokra kitűnő gyógyszer lehet egy csésze zsályatea. Hagyományos elkészítési módja egy személy részére: két kanál szárított zsályalevelet a felforralt vízbe dobunk. Lefedjük, és három vagy öt percig állni hagyjuk. Toroköblögetésre, gargalizálásra is e recept alapján készül a gyógyital, amelyből naponta nem ajánlott három csészénél többet fogyasztani.

A növény sajátossága, hogy azoknál, akik izzadnak, izzadságcsökkentő, akik viszont nehezen verejtékeznek, ott izzasztó hatású. Vértisztító, különösen ekcéma, köszvény esetén, és nehezen gyógyuló sebeknél. Aranyeres bántalmaknál ülőfürdőkét javasolt. A muskotályos zsálya segít a menstruációs panaszok enyhítésében, és jótékonyan hat a menopauza idején is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top