nlc.hu
Aktuális
Legõsibb kényeztetõnk: a méz – II. oldal

Legõsibb kényeztetõnk: a méz – II. oldal

Csillogó hajszálak

Természetesen az édes massza a hajunknak is jót tesz, úgyhogy időnként használjunk mézes samponokat és hajbalzsamot! Ezek a készítmények kiválóak a mindennapi hajmosás esetén is. A frizuránk formázására a méhviasz alkalmas, a hajformázó termékek is főként ezt a hatóanyagot tartalmazzák. Az ujjunkkal vigyük fel a tincsekre! A fáradt, erőtlen, száraz fürtök ismét csillogóvá válnak. A rövid hajúak számára ez a módszer villámgyors formázást tesz lehetővé.

Ha a haj összeesik, töredezetté, szalmássá válik, a rugalmasság és a selymesség visszanyerésének legjobb módszere a mézes hajkúra. A hatóidő legalább negyedóra, különben a kivonat nem tud a hajszál mélyére hatolni. A regeneráló kúra hatását fokozhatjuk, ha a pakolás felvitele után fóliával tekerjük körbe a hajat, majd az egészet vastag frottírtörölközőbe burkoljuk. Az alatta képződő meleg intenzívebbé teszi a beavatkozást.

Tej a legjobb társ

A kozmetikai cégek rendszerint tejjel kombinálják a mézet; ennek az az oka, hogy minden idők két legjobb szépítője egymás hatását felerősíti. A méz a tejzsírokkal, a tejfehérjékkel és a tejsavakkal kiegészülve például erősíti a kötőszövetet, feszesíti a bőrt, és a ráncokat rögtön a keletkezésük helyén veszi kezelésbe. Gyengéden eltávolítja az elhalt hámsejteket anélkül, hogy irritálná a bőrt, és az arcszín rózsásabbá, sugárzóbbá válik.

Ne vigyük túlzásba!

A méz kis mennyiségben növeli a bőr nedvességtartalmát, de nagy adagban vizet von el. Ezért, akinek száraz a bőre, az a házilagos szépségkúrák során figyeljen az adagolásra: negyed mokkáskanál: 0,2 ml, fél mokkáskanál: 0,5 ml, 1 mokkáskanál: 1 ml, 1 teáskanál: 5 ml, 1 evőkanál: 15 ml méznek felel meg.

7 házi recept

* A selymes ajkakért: A hideg, szeles, csapadékos évszakban az ajak érzékeny bőre hamarabb kirepedezik, hámlik, ennek legjobb gyógyítója a méz. Oszlassuk el vékony rétegben a bőrön, hagyjuk fél óráig hatni (ne nyalogassuk le!), és az ajkunk ismét szuper puha lesz!

* A feszes testért: A tengeri sóból és mézből készítsünk bőrradírt, mellyel megszabadíthatjuk a térd, a könyök körüli területet a megvastagodott, elhalt bőrrétegtől. 3 evőkanál sót, 1 teáskanál mézzel, pici tejjel összekeverünk, hogy sűrű masszát kapjunk! Előtte meleg vízzel tusoljunk le, majd az édes, sós masszával dörzsöljük át testünk, és utána újra zuhanyozzunk! Figyelem: A nyak és a mell bőrével bánjunk nagyon gyengéden!

* Az erős körmökért: A kifacsart citromot, vagy grépfrútot ne dobjuk ki, hanem egy mokkáskanálnyi mézet csurgassunk a közepébe, és ebbe nyomjuk bele az ujjainkat. A citrusok leve és az édes méz kifehéríti az elszíneződött körmöket, megszünteti a töredezését, félbeválását, puhítja a köröm körüli bőrt.

* A puha bőrért: A szolárium ugyanúgy megviseli a bőrt, mint a napsugár. A „műnap” rajongóinak ajánljuk hetente egyszer a következő pakolást. 2 evőkanál friss tehéntúrót, 1 evőkanál tejfölt és negyed mokkáskanál mézet összekeverünk. Kenjük a masszát a bőrre, majd öt perc múlva langyos vízzel mossuk le!

* Pattanások felszámolója: A tisztátalan, mitesszeres, olajosan fénylő bőrt töröljük át mézes tonikkal! Hozzávalók: 125 ml forrásvíz, 1 teáskanál méz, 1 evőkanál citromlé, 15 csepp kamillatinktúra. A mézet feloldjuk a meleg forrásvízben, hozzáadjuk a többi alkotóelemet, és üvegbe töltjük. Az üveget jól lezárjuk, és hűtőben tároljuk.

* Gyorsan zsírosodó hajra: Hajunk pillanatok alatt összeáll? Itt az ideje, hogy időnként alkalmazzuk a következő speciális krémet: 1 tojássárgáját kevéske brandyvel és 1 mokkáskanál mézzel összekeverünk, ezzel mossuk meg a hajat. Ez a keverék nem ösztönzi a fejbőrön található faggyúmirigyeket a többlettermelésre.

* Luxusfürdő: 3 evőkanál akácmézet és 10 csepp szantálfaolajat 2 liter meleg tejben elkeverünk, a fürdővízhez adjuk, és 10-15 percig áztatjuk magunkat benne. Ezután zuhanyozzunk langyos vízzel, majd gyengéden itassuk fel a vizet a törölközővel!

Álomba ringató tippek

Aki keveset alszik, annak a bőre színtelen lesz, és gyorsan megereszkedik. Az alvás a legolcsóbb, legjobb szépítőszer és energizáló. Az álmatlansággal küszködőknek altató helyett az istenek eledelét ajánljuk, amely erőteljes nyugtató, és garantáltan álomba ringat.

* Ha a meleg mézes tejet vaníliával vagy fahéjjal ízesítjük, biztos, hogy nem kell sokat várnunk az álommanóra.

* Aki nem kedveli a tejet, igyon mézzel édesített jázminvirágteát!

* Érett banánra csepegtessünk virágmézet, és máris több álmot hozó melatoninhormon képződik a testünkben.

* Akinek alacsony a vérnyomása, lefekvés előtt egy-másfél órával főzzön egy csésze kávét, ízesítse mézzel, és lassan kortyolja el! Ily módon fokozhatja az agy vérellátását, és ringathatja álomba magát.

* Lefekvés előtt gyújtsunk méhviaszból készült díszgyertyát, és – miközben gyönyörködünk az aranyos lángban – kortyoljunk el egy kupica természetes narancsaromával dúsított mézes szirupot!

* Ha este hirtelen ránk tört az éhség, ne együnk mást, csak álmosító étket: földimogyorót, aszalt szilvát, banánkarikát, mandulát, ananászdarabkát keverjünk össze akácmézzel, és kanalazzuk be!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top