Aktuális

Anyu, szeress, de engedj el!

Nincs ennél gyönyörûbb, zûrösebb, komplikáltabb kapcsolat. "Szoríts magadhoz, segíts, adj tanácsot! Ne éld helyettem az életemet, ne irányíts, ne szólj bele mindenbe, engedj el!" Ugye, ismerõs mondatok?

Ugye, önök is tapasztalták már, hogy anyák és lányok kapcsolatának az a különös varázsa, hogy egyszerre vágyunk teljes odaadásra és tökéletes függetlenségre.

Úgy “rendeztetett be” a mi gyarló emberi világunk, hogy a jó anya-lány kapcsolat egy életre felvértezhet minket a külvilág bántásaival szemben, a rossz anya-lány viszony pedig (tartósan) sérülékennyé tehet. Miért fogalmazok ilyen kategorikusan? Mert “előző” életemben – gyermekvédelemben dolgozó tanárként –, majd újságíróként is tapasztaltam, hogy másodpercek alatt kiderül egy problémás gyerekről vagy egy kétségbeesett riportalanyról, hogy milyen a kapcsolata az édesanyjával. Eszembe jut egy állami gondozott kislány, aki olyan szívbe markoló fogalmazást írt a gyönyörű mamájáról – akit bántanak, üldöznek, aki “kimentené” őt a nevelőotthonból, ha nem lennének körülötte gonosz emberek –, hogy a tanárnőjének könnybe lábadt a szeme.

– Ez a kislány soha-soha nem találkozott az anyjával, mert otthagyta őt a kórházban! – mondta a tanárnő, és tehetetlenül széttárta a karját. Igen, az anya: hatalom (is)! Pusztíthat, és építhet. Erőt adhat, és kétségbeesésbe kergethet.







Nagy Anna és Huszárik Kata
Anyu, te vagy a legszebb!

Amikor a lányunk pici (és kiszolgáltatott), amikor azért aggódunk, hogy egyen eleget, és ne takarózzon ki éjszaka, olyan egyszerűnek látszik minden. Akkor az anya arca, hangja, érintése, testmelege a minden. A világ! Bármilyen kétségbeesetten bömböl egy pár hónapos emberke, ha az édesanyja magához öleli, és mond valamit a titokzatos “baba-mama nyelven”, a kicsi megnyugszik. Csakhogy ez a paradicsomi boldogság nem tart örökké. Jön az óvoda, az iskola, a kicsi idegenekkel barátkozik, és a felhőtlen kapcsolatba beszivárog a külvilág. A kislány alakul, formálódik, új magatartásformákat ismer meg, közben akaratlanul is összeveti édesanyját másokkal.

– Ma már harmadikos a lányom, de én még most sem emésztettem meg, hogy egy óvónőjét és az elsős tanító nénijét istenként csodálta – meséli egy fiatal kolléganőm. – A óvó nénit a szépségéért, a tanítónőt az okosságáért. “Nézd, milyen gyönyörű az Anikó néni haja! Én is ilyet szeretnék” – szajkózta a lányom, aki sűrű, fekete fürtöket örökölt tőlem, közben rajongva leste az óvónő Barbie-babás, egyébként ritka, platinaszőke kóchaját. Hááát… Azt a vitát se fogom elfelejteni, amikor a hatévesen zokogva magyarázta, hogy a mondat végére nem kell pont. Nem hitt a diplomás szüleinek! Ő csak akkor tette ki a pontot, amikor Margit néni rászólt…

Egy húszéves lány csinos, titkárnő-mamája mosolyogva vallja be, hogy a gyereke elragadtatva bújt hozzá óvodás korában – “anya, te vagy a legszebb” –, de bizony nem őt, hanem a nagymamát vette komolyan.

– Képzeld el, féltékeny voltam a saját anyámra! – teszi hozzá zavart nevetéssel. – Pedig nagy szükségem volt a segítségére, akkoriban váltam el az első férjemtől, ő vitte a lányomat kiállításokra, moziba, állatkertbe, én meg hajtottam a pénzt. Mégis… Ma már tudom, hogy ostobaság volt. Kettejük csodálatos kapcsolatából értettem meg, hogy a gyerekem nem a tulajdonom. Hogy másokra is szüksége van! Korán ért ez az élmény, de nem baj. Valószínűleg ezért vészeltem át zökkenőmentesen a lányom kamaszkorát.

Ki a jobb nő?







Szűcs Enikő és édesanyja
– Sok apró buktató után a legnagyobb konfliktus akkor keletkezik anya és lánya között, amikor rivalizálni kezdenek egymással – mondja Merza Péter pszichológus. – Ki a jobb nő? Most ne a külcsínre gondoljanak, hanem mindenre, az egész személyiségre! Az apa, a közös élet központi férfiszereplője válik a “csábítás” főszereplőjévé. Alanya és célja annak, hogy a kedvességet, a nőiességet visszajelezze. Persze, a rivalizálásnak más tere is lehet. Például, ha egy kamaszlány külseje, viselkedése rendszeresen kiváltja az anya haragját. Ilyenkor ő nemcsak félti a lányát, hogy ilyen “fazonnal” sikertelen lesz a világban, hanem azt érzi, hogy a lánya stílusa ellene irányul. Az anyai dominanciája (fölérendeltsége) ellen!

Mindez kiválthatja, hogy az anya egy idő után leértékeli önmagát: rosszul nevelte a gyerekét. Ennek elkerülésére talán az a legfontosabb, hogy már az első rivalizáló jelek feltűnésekor az anya tisztázza magában, mit érez. Hogy tudatosítsa: a lánya rivalizálása törvényszerű, ettől ő nem kevesebb, nem rossz anya! Ne értékelje le önmagát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top